Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна

Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна

Errors of youth.

Венчалната дреха на Даяна Спенсър редовно намира място в различни тържествени класации, както за най-добра, така и за най-известна сватбена рокля в света. Всички останали подробности около церемониалната одежда обаче остават в продължение на десетилетия скрити за обществения интерес. Междувременно е факт, че роклята е спорна, често определяна като прекалена, неподходяща или откровен провал, да видим.


Официалният сватбен портрет на Даяна


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Странен избор
Доста преди да се превърне в очарователно облечена сексапилна жена, т.е. малко преди да навърши своите 20, модните предпочитания на младата аристократка са, нека го кажем меко, далеч от идеала.

Тоест доверяването на тогавашния й личен вкус за избора на венчална рокля, можем да окачествим като, пак меко казано, не много добра идея.

Запознанството на Даяна с творчеството на Дейвид и Елизабет Еманюел се случва след обявяването на годежа й с Чарлз. Кралския двор сериозно се заема със задачата да пригоди гардероба на много младата Ди, доскорошна детска учителка, скромна и дори свенлива, и доста обрана откъм умение за светски изяви, в съответствие с новия й статут. Младата дизайнерска двойка Еманюел от Лондон е в списъка на препоръчаните на Даяна от редактора на британския Vogue. Бъдещата жена на принца започва да ги ангажира, като първото задание, отправено към дуото, е изработка на тоалета на Ди й за първото й важно появяване на публично място в ролята на годеница и бъдеща съпруга на престолонаследника: става дума за вечеря в началото на март 1981-ва, когато в Голсмит хол е дадена тържествена вечеря в чест на княгинята на Монако.


Първата официална поява на Даяна и Чарлз като двойка

Дни преди събитието в двореца пристига пакета с дрехи от Еманюел. Сред тях е налична дълга черна рокля с корсет, декорирана с рюшове. Към нея - прилежащ черен шал, призван да загърне голите рамене и открити гърди, докато принцесата е на улицата (както и при слизането й от колата - деликатен момент, с който Даяна никак не се справя).

"Получих роклята от Emanuels и си помислих: всичко е наред, момичета на моята възраст носят подобни дрехи. Но не отчетох, че в онзи момент вече представлявах част от кралското семейство, макар че на пръста ми имаше само един пръстен, вместо два (годежен пръстен и халка - бел.ред.). Помня, че влязох облечена с роклята в кабинета на Чарлз. Той каза: "Нямаш намерение да се появиш в тази рокля, нали?". На което отвърнах: "Напротив, имам." Той възрази: "Но тя е черна! Този цвят използваме при траур!" "Все още не съм част от семейството ви", възразих отново. За мен черното е цвят на зрелостта. И роклята беше такава, възрастна. Цялата преса тогава се превъзбуди от голите ми рамене и гърди."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.