Следва

Георги Ружев представя "A temple less sweet" във Водната кула

Фестивалът във Венеция приключи, какво от него остава в историята

Изкуството над всичко

Movies & TV преди 3 години

Трудно е да отнемеш киното на европейците. Има нещо истинско смело - ако не и безразсъдно смело - в това да проведеш филмов фестивал по време на пандемия. Въпреки глобалната ситуация, Венецианският филмов фестивал се състоя и то как. Хората бяха с маски, прожекциите - навън. Но звездите и филмите - главната цел на сбирката, блестяха.

Червения килим

Шефът на тазгодишното жури, Кейт Бланшет, поведе и модните тендеции с представянето си на червения килим. След нея, другите блестящи тоалети бяха на Тилда Суинтън - допълнен с истинска маска тип "венециански бал" и британката Ванеса Кърби.

Златния лъв

Тазгодишната лъвска статуетка отиде при Клое Зао и нейното пътешествие из Дивия запад "Nomadland" (Номадска страна). Лентата на Зао следва шестдесетгодишна жена (Франсис Макдорманд), която заминава за Дивия запад и се включва в общество от съвременни номади.

Отличителни роли

Британската актриса Ванеса Кърби участва не в един, а в два от тазгодишните филми на Феста. По-известна с ролята си на принцеса Маргарет в сериала "Короната", тя смая публиката с ролите на майка, изгубила дете ("Pieces of a Woman") и американска пионерка от 19-ти век, влюбена в съседката си ("The World to Come").

Еропейски пир от филми

Въпреки малобройното американско участие, Фестивалът приветства еклектично разнообразие от европейско кино - от италиански и мексиканско-френски продукции до немски бисери. Семафор бе краткометражното бижу на Алмодовар, The Human Voice, по пиесата на Жан Кокто и с участието на енигматичната Тилда Суинтън. Други достойни филми бяха британският "The Duke" с участието на Хелън Мирън, босненският "Quo Vadis, Aida" и гръцката драма "Apples".

Пълният списък на лентите е тук.

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 2 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.