Cut-Ups изложба на Явор Боянов

Cut-Ups изложба на Явор Боянов

15 октомври - 10 ноември, 2020 г.

Осмата самостоятелна изложба на Явор Боянов е реверанс към творчеството на бийт писателя Уилям Бъроуз и движението на дадаистите. Основен мотив в изложбата е техниката на вербално колажиране – cut-up – използвана както в артистични, така и в окултни кръгове като средство за комуникация с подсъзнанието. В представените произведения образите се преплитат с кратки абсурдни текстове, формирани от изрязани думи, които обогатяват персоналната митология на художника.

***
"Не стой в безплодните висини на интелигентността, слез в зелените долини на глупостта."

Лудвиг Витгенщайн

"Езикът е вирус..."

Уилям С. Бъроуз

"Нищо не е вярно, всичко е позволено."

Хасан ибн Сабах
***

"Cut-up е литературна техника, при която даден текст се нарязва на съставните му части - изречения, думи, срички - и впоследствие те се пренареждат на случаен принцип, за да се получи неочакван, изцяло нов текст. Целта е добавяйки се елемент на шанс към творческия процес, той да бъде освободен от контрола на рационалната мисъл. Тази концепция е разработена от дадаиста Тристан Цара през 20-те години на миналия век, но е усъвършенствана и популяризирана през 50-те от Уилям Бъроуз, който създава десетки романи именно с помощта на описания метод.

Според практикуващия Хаос магия Бъроуз, техниката cut-up категорично има магическа функция: дестабилизирайки езика, тя позволява "да се разрушат преградите, заобикалящи съзнанието" и така дава достъп до програмния код на реалността.

Дейвид Боуи, който също прилага техниката при писане на някои от текстовете на песните си, я сравнява с традиционните гадателски способи, като например Таро.

С времето cut-up става неизменна част от практиката на Хаос магията, но е използвана и за повишаване на креативността от творци от всички сфери на изкуството.

През лятото на 2019 г. усилено започнах да експериментирам с техниката cut-up и за кратък период от време успях да произведа множество малки "поеми". Не оставях нещата само и единствено на случайността, а интуитивно размествах изрязаните листчета и дописвах на ръка думи и фрази, които ми хрумваха спонтанно. Някои от образуваните текстове действаха като сюрреалистична поезия създадена с метода на автоматичното писане, други бяха нонсенс в пълния му чар, а трети звучаха като странни сентенции или афоризми. Новополучените необичайни връзки между думите предизвикаха у мен асоциации и настроения, които породиха образи. Осъзнах, че вербалните колажи, със своята ирационална логика, идеално биха допълнили персоналната митологична система, която от години изграждам в картините си. Така се появи идеята за настоящата изложба."

Явор Боянов


Откриване: 15-ти октомври, 19:00 ч., Gifted Sofia (гр. София, ул. "Иван Денкоглу" 24)

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.