Следва

Хитови албуми от тийн мюзикъли излизат на българския пазар

Dia: Beacon. Добре дошъл в един от най-добрите музеи за съвременно изкуство в света

Трябва ти около час и половина...

Events преди 14 години

Какво си представяш, когато чуеш за музей, в който се съхранява съвременно изкуство. Ами, разбира се, че в никакъв случай не прилича на музей. Поне не и в класическия му вариант.

Нашият редактор от Ню Йорк Ани Коджабашева ше ти разкаже за едно много различно от стереотипните арт пространства място, което побира мащабните идеи на десетки съвременни творци.

И тъй като у нас подобни места все още няма в изобилие, не и в тези размери, една разходка из нюйоркска галерия ще те пренесе в света на неограничените възможности.


Някои от най-интересните места в Ню Йорк всъщност се намират извън самия метрополис.

Трябва ти около час и половина да стигнеш от Grand Central Station в Манхатън до градчето Бийкън в долината на реката Хъдзън. Железопътната линия минава успоредно на реката (която е широка колкото Дунав). Гледката бързо се сменя - на мястото на небостъргачи, цимент, дим и задръствания се появяват чайки, гори, лодки и малки градчета. Местността изглежда тиха, спокойна и като цяло маловажна.

Всяка седмица обаче десетки хора изминават този път, за да стигнат до Dia: Beacon и да видят една от най-добрите колекции на съвременно изкуство изобщо.

Този странен музей се намира на 5 минути пеша от мъничката гара Бийкън. Близо е до реката, в подножието на покрити със зелена гора хълмове. Ниската и широка тухлена сграда е всъщност бивша фабрика за опаковки за бисквити.



В момента, в който влезеш вътре, става ясно защо фондацията Диа е предпочела това самотно място, за да изложи колекцията си. Просто защото е огромно. 240 000 квадратни фута – смятай колко е това в кв. м., ако знаеш как. Вътре в на пръв поглед невзрачната тухлена сграда се отваря гигантско светло пространство, където могат да се поместят творби от почти всякакви мащаби.

Няколко думи за това що е то Dia. Както казва Сара Башелие, директор на отдел „Обучение” в музея, тази фондация е „мафията в света на изкуството”.

През 60-те и 70-те години Dia си поставя за цел да финансира най-шантавите, мащабни и невъзможни за изпълнение арт начинания. Сред проектите, изцяло спонсорирани от Dia, е например The Lightning Field на Walter de Maria - 400 метални пръта, високи над 6 метра, поставени в далечна пустиня в Ню Мексико.

При буря става страхотно зрелище. Виждаш за какво става въпрос – хората от Dia правят възможно такова изкуство, каквото никой преди не е предполагал, че изобщо може да има.



Музеят в Бийкън е най-новото творение на фондацията – отворен е през 2003 г. Творбите вътре датират от 60-те години до наши дни. Изложени са скулптури и инсталации, които изискват повече пространство и не могат да се поместят в обикновен музей. Дори и уж „обикновените” картини тук са малко по-особени… Творбата Shadows („Сенки”) на Анди Уорхол например се състои от 102 отделни платна и сама по себе си заема една огромна зала.

Бившето ж.п. депо в приземния етаж на сградата също е заето от една-единствена грамадна творба. Torqued Ellipses („Усукани елипси”) на Richard Serra представлява 4 стоманени конструкции, всяка от които е голяма колкото хола ти.

Посетителите могат да се разхождат вътре из тях. Две от четирите обли ограждения, от които се състои творбата, са усукани навътре като спирала, едно е празно, а едно помества в себе си по-малки концентрични елипси. Тези неща създават страхотни звукови ефекти (понякога тук се организират концерти). Стоманата, от която са направени елипсите, не е равна, а сякаш се нагъва, издува люлее. Както ми каза веднъж едно 12-годишно момченце: „Сякаш някой променя гравитацията и сме в космоса!”



Друг от представените в музея творци, Dan Flavin, прави скулптури от светлина. Вместо с камък или бронз, той работи единствено с тръбни флуоресцентни лампи. Отредената за него зала грее в ярка лилава светлина. Лекото жужене от всички тези лампи създава особено вълнение.

Всички творби в музея са странни, неочаквани и зрелищни. А освен това и са заредени с различни значения. Първо, Dia: Beacon показва на практика, че има много начини да се прави изкуство.

Няма нужда да е картина на стената или скулптура на пиедестал – творецът е свободен да си представя свободни конструкции в пространството.

Второ, тези творби са специфични с това, че не могат да се купуват и продават.

Изкуството на Dia е повече от търговски артикул или скъп предмет. Всяка разходка из музея в Бийкън представлява специално изживяване, което не може да се купи и да се пренесе другаде.

Dia: Beacon
е важна част от тенденцията изкуството да се изнася извън традиционните музеи (онези тежки сгради с много колони и статуи на гръцки богини). Изведнъж фантастични творби се появяват на разни странни места, както например стана в бившия индустриален квартал на Милано.

И в София също – Dia: Beacon някак си напомня на новото ни арт пространство, The Fridge.

Влаковете от Ню Йорк Сити до Бийкън са на всеки час. Полетите до Ню Йорк – всеки ден. Струва си да се отбиеш от пътя, за да откриеш това тайно място.

www.diabeacon.org

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?