Gucci - 99 години екзотика и страст

Gucci - 99 години екзотика и страст

Мрачни периоди, подеми, семейни дрязги и други от този вид, и все пак Gucci е най-великата съвременна марка...

Много добре знаем кой е луксозният бранд с най-ексклузивните и открояващи се визии на модните подиуми. Познаваме го и го мечтаем до болка, защото никога не ни оставя да скучаем и никога не разочарова със своите скандализиращи, дръзки и абстрактни дизайнерски решения. Ако още не сте му дали име сами, нека го направим заедно - Gucci, our precious love!

От секси кампаниите по времето на Том Форд за бранда (цели 14 години) до максималистичните дизайни на Алесандро Микеле, просто няма празно. Не си спомняме кога за последно именно Gucci не е върхът на опияняващия блясък в модния свят. Но това невинаги е било така. Много преди любимците на бранда Хари Стайл и Дакота Джонсън да се появят, луксозната италианска марка всъщност има далеч по-скромно и обрано възпитание. Днес се връщаме назад към корените на Gucci, за да разберем всяка подробност, убягвала ни досега.


MFW: Първата колекция на Алесандро Микеле за Gucci, есен/зима 2015


Историята започва във Флоренция, Италия, където Гучо Гучи основава собствена модна къща през 1921 г. Откъде му хрумва идеята за Gucci? Според Rebag, преди да стартира марката, Гучо работи като портиер в хотел Savoy в Лондон. Там той се вдъхновява, наблюдавайки заможните гости на хотела, облечени в пищни, луксозни, атрактивни дрехи. Скоро се връща в Италия и започва работа за компанията за куфари Franzi, където става майстор на кожата и това му дава самочувствието да основе собствена модна къща, именно Gucci. Първоначално бранда продава предимно кожени изделия и се фокусира върху продукти за пътуване, а след това започва да продава и аксесоари за езда. Тогава името достига до ушите - и портфейлите - на британските аристократи. Кой да знае, че Gucci всъщност облича коне преди хора...

Впоследствие синовете на Гучи - Алдо, Васко и Родолфо се включват в бизнеса на таткото и репутацията на компанията започва да расте. Но според статия на Women Wear Daily, през 1935-та марката удря на камък, заради недостиг на кожа в Италия. Фирмата е принудена да използва различни материали. Това предствавлява известно затруднение, но Алдо успява да създаде материя, която да вади марката от кризата - специално изтъкана канапа, или коноп, с отпечатан диамантен символ на марката.
 

След края на Втората световна война, производството на кожа отново се засилва и Алдо се възползва от това, като създава първата чанта от свинска кожа на марката. Тя става подписът на модната къща, а след нея се появява и емблематичната чанта във формата на седло с бамбукова дръжка на Gucci. 50-те години на миналия век са изключително силни за семейство Гучи. До 1951г. брандът използва основно цветове в зелено-червената гама и марката се радва на голяма популярност. Отварят се магазини, освен във Флоренция, също и в Рим, в Милано, а след това и в САЩ. Малко преди смъртта на Гучо Гучи през 1953 г., в хотел The Savoy Plaza в Ню Йорк се отваря магазин на Gucci, като почит за работата му в техния хотел в Лондон.

След смъртта на основателя, марката продължава да бележи успех, благодарение на синовете му, които заформят ключови връзки с известни личности. Елизабет Тейлър е заснета с чантата с дръжка от бамбук, а когато на пазара излизат и елегантните мокасини Horsebit с емблематичния златен двоен пръстен през 1953-та, всички се сдобиват с по чифт.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.