Следва

ЧРД, Майли! 28 от най-щурите й моменти so far...

Големите любовни истории: Джони Холидей и Катрин Деньов, и имало ли е такава любов

Джони Холидей и Катрин Деньов - красиви и лудо влюбени  

Love преди 3 години

Саша Раул, бившият личен секретар на “Шефа”, припомня за една невъзможна любов, в основата на която лежи страстта, и за един убийствен опит, пълен с грешки и изгарящи желания...

Имало ли е наистина романс между Джони и Катрин Деньов?

“Докато работех при Джони, което ще рече от 1966 до 1980, никога не съм го чувал да разказва за любовна афера между тях двамата”, отсича бившият личен секретар на рок звездата, Саша Раул, в книгата “Джони Холидей и Ангелите пазители. Истината най-после разкрита”, на журналиста Лорън Лавиж.

Въпреки това обаче Катрин живеела “почти 24 часа в денонощието” с “Шефа”. За Джони е било трудно да крие дълго такава тайна…, но Саша Раул винаги е успявал да усеща истинските му намерения измежду много лъжливите приказки, и подчертава, че “Джони е бил невероятен лъжец, способен да разказва големи фантасмагории.” И добавя: “Със сигурност е имал нещо с Катрин Деньов много преди Силви, когато е бил много млад, в периода на “Задръж нощта”. Останаха приятели.”


Джони Холидей и Силви Вартан

И все пак, бившата дясна ръка на суперзвездата твърди, че никога не е виждал Холидей да остава при Катрин Деньов. По време на престой в Токио актрисата и певецът прекарват цялата вечер заедно, но “всеки се прибра в стаята си”, казва Саша, станал свидетел на случката. 

Джони и Катрин Деньов: данни за една разтърсваща любовна история

Джайлс Лот, приятел на Джони, от своя страна е убеден, че двамата са лудо влюбени. Всички ги упрекват и разделят, но тя е неговата “Лейди Луси”, а той - русокосият смугъл мъж със сини очи, когото тя обожава. Нито Джони Холидей, нито Катрин Деньов признават романса - мимолетен, но разтърсващ, и все пак журналистът разказва тяхната енигматична история в своята книга “Лейди Луси” на издателство Сюил.

Противно на всички очаквания, всичко започва благодарение на великия Шарл Азнавур, чието протеже е Джони в началото на 60-те. Изпълнителят на “Бохемът” се опитва да вкара Холидей  в затворения свят на киното, едно все още ново поприще за масовата публика.


Шарл Азнавур и Джони Холидей

Мисията е успешна: само на 18 години, Джони печели първата си роля в комедията “Парижанки”, режисирана от Марк Алегре… в която Катрин Деньов се превъплъщава в гимназистка, правеща своите първи стъпки в любовта. Черешката на тортата е, че във филма Джони изпълнява своите две песни “Задръж нощта” и “Събота вечер” пред една видимо завладяна Катрин Деньов.

Джони и Катрин Деньов: “взаимодопълваща се симбиоза” и невъзможна любов

“Успехът на филма се дължи главно на взаимодопълващата се симбиоза и фаталното привличане на двойката Деньов - Джони. Нежната сенсуалност направо пронизва екрана”, пише Джайлс Лот в своята книга.

В онзи момент, 17-годишната актриса е обвързана с режисьора Роже Вадим, който вижда само позитиви в очевидната химия между актьорите.


Роже Вадим и Катрин Деньов

“Многобройни детайли ме накараха да се замисля дали романсът им пред камерата е продължил и извън снимачната площадка. Може би беше просто невинен флирт. Никога не съм знаел дали Катрин е била любовница на Джони по време на снимките или след това. Лъжите и полуистините са по-трудни за преживяване, отколкото сигурността в една изневяра”, казва режисьорът в произведението си “Бардо, Деньов, Фонда”.

През 1963 вече слуховете се насочват към Роже Вадим, Джейн Фонда и тяхната потенциална връзка. Катрин Деньов, която се чувства предадена, заминава веднага за Лион, където Джони има концерт, и намира утеха...


Джейн Фонда и Роже Вадим

Джони, луд по Лейди Луси

Няколко години по-късно Джони пуска най-новото си емблематично заглавие “Лейди Луси”, ода за една мистериозна жена, която преследва духа му. “Ако твърде често те викам/ Ако ти омръзна/ Ако понякога не съм ти верен/ Никога не съм обичал друга освен теб”, пее Джони, без никога да разкрие коя е тази Лейди, в която е толкова влюбен. Мнозина са категорични, че това е именно Деньов.

Доста по-късно Джони заявява своята любов към актрисата пред своя биограф и приятел Джайлс Лот: “Влюбих се лудо в Катрин Деньов в деня, в който се запознах с нея. За мен тя олицетворява идеала за жена. Напомня ми на най-тревожните героини на Хичкок: огън под леда. Разбира се, тя беше във връзка с Роже Вадим… Забравях всичко, когато трябваше да пея “Събота вечер”, сгушен в краката й, а тя танцуваше като дяволица. Влудяваше ме.”

И добавя: “ В “Парижанки” сцените ставаха все по-нежни и ме главозамайваха. Страстта ми растеше лавинообразно, ден след ден.”

Романс, грешки, самоубийство: Ромео и Жулиета от епохата “йе-йе”

Объркан, на Джони му хрумва идеята за самоубийство - представя си една нежно-трагична съдба по подобие на Джеймс Дийн, когото идолизира. “Зад волана на моя Триумф, блокирах скоростометъра на западната магистрала. В момента, в който щях да пусна волана и да отида при Джеймс Дийн в ада и… няма гориво! Моят край нямаше да е този на романтичните герои или мъчениците на изгубеното поколение.” Смъртта все още не го вика.



Ромео и Жулиета на “йе-йе” епохата не успяват да изживеят напълно своята голяма любов като героите на Шекспир. Техните чувства може би са били твърде чисти, за да бъдат прилагани в реално време. Въпреки всичко, Джони винаги пази скъп спомен за любовната история, превърнала се в приятелство до края на живота му. “Катрин остава голямата любов на 18-годишното ми аз. Нежността и приятелството останаха - чувства, които споделяме и до днес. Най-вярната сред верните, Катрин присъства на всичките ми премиери. И всеки път е мой почетен гост.”

Истинската история на Лейди Луси

Когато Джони прави всички разкрития пред Джайлс Лот, запълвайки графата с жените в живота си, само едно име на актриса остава анонимно и получава псевдонима Лейди Луси, както се пее в песента. Повече от две десетилетия по-късно биографът вдига завесата на тази любовна тайна.

“Джони ми каза: “Когато дойде времето, би било добре да разкажеш истинската история на Лейди Луси.” На гроба му в Сан Барт имаше венец от цветя с подпис “Лейди Л.”

Според биографа няма съмнение, че Джони и Катрин Деньов са били любовници. “Има техни снимки, но нито една не е компометрираща или притеснителна. За да ги избегнат, тя се криеше между седалките или в багажника на колите, хващаха различни самолети, за да не събудят подозрения. Достатъчно красноречиво е, че Катрин Деньов е единствената жена, която Джони пази от пресата. Тя беше недосегаема.”

След смъртта на Джони, Катрин Деньов не присъства на погребението в Света Мария Магдалена. Едно болезнено и тежко последно сбогом...

More Love