Следва

Императорски ориз Крина

Фармацевтът Георги Момеков. Професионално за добавките и лекaрствата в аптечната мрежа

Георги Момеков е...

All About Life преди 14 години

Георги Момеков е най-симпатичният фармацевт в Лозенец. Избрахме го след конкурс за чар, компетентност, доза лична емоция и професионализъм сред десетките аптекари в този софийски квартал.

Не съжаляваме нито за миг, както няма да съжалиш и ти след като прочетеш разказа му по таз седмичната тема.

Той е на 33, женен, с дете. Завършва Фармакология през 1998-ма година. Работи като фармацевт, защото му харесва и преподава в МА – по същата причина.

Разпитахме го за това какво трябва и какво не, да добавяме към храната си, колко „светнати” са пациентите и как всъщност да се възползваме от достиженията на съвременната медицина и фармакология.

Културата на хранене и доверието към хранителните добавки у нас, българите.
Българите сме много склонни да потребяваме стари, бабешки илачи.
Някак си като генетично обременени сме.
Това се дължи и на народопсихологията и на липсата на достатъчно информация за съвременните достижения на фармакологията. Не само пациентите не знаят достатъчно, но и тези, които изписват лекарства и добавки, също.

Причините.
Причина за това е и т.нар. „терапевтична джунгла”. Толкова хиляди неща се предлагат, че човек реално не знае към кое да посегне. Още повече че тези неща, добавките, вече спокойно се взимат не само от аптека, а от интернет, където няма кой да те посъветва.
Основният проблем е, че хората смятат, че щом е добавка или е упоменато, че е на растителна основа то едва ли не е безобидно, а не така. Всъщност едни от най-опасните и отровни вещества се получават именно от растения – стрихнина, например.

Стигат ли на нормален човек само добавките от аптеката за да се каже, че се храни пълноценно.

На самите опаковки на продуктите пише, че те не заместват рационалното хранене, а могат само да са в допълнение към него.
Да твърди някой, че добавките са панацея, предпазват или лекуват, или са достатъчни, е безумие.
Но факт е и това, че когато някои вещества в храната липсват, се получават пролуки за заболявания, които е добре да се запушват. И то навреме.

Например?

Най-простият пример са различните витамини, разбира се. Като под „витамини” генерално се разбират веществата, които ние не можем да произвеждаме, най-общо казано.
При някои професии или среди на обитаване има по-голям риск от намален синтез на даден витамин и тогава се налага допълнителен прием. При пушачите е така, при хора, изложени на специфични вредности и т.н.

Най-ценните хранителни добавки.
Има изключително ценни добавки, които хората не знаят, а те са изключително подходящи за населението като цяло. Например Лутеина, за който е доказано, че регулира зрението и не позволява да се повредят очите при измененията, свързани с възрастта, е елементарно вещество, което има уникално въздействие.
Употребата му генерално сред популацията е желателна, защото българското население се храни нерационално в по-голямата си част. За разлика от американците и канадците, например, за които е характерно наблягане на зеленчуците – спанак, броколи и т.н., които осигуряват това вещество.

Лекарство или хранителна добавка.
Аз съм за лекарствата пред добавките. Главно заради контрола, заради начина, по който се третират преди да стигнат до нас.
За хранителните добавки контролът е много по-либерален и това естествено води до някои злоупотреби. Не искам да цитирам фирми-производителки, но преди време се установи, че дори в добавки, обявени като 100% растителни се съдържат в значително количество синтетични вещества, които въобще не са обявени.
ОК, ти решаваш, че искаш да ги вземаш, но поне трябва да можеш да се информираш какво пиеш. Защото именно тази синтетика довежда до смущения и в храносмилането, и по кожата, че и в сърдечни ритъм, които никак не са безобидни.

Да можеш да дадеш съвет.
Често ми искат съвет. Вероятно причината е и в това, че аз не се скъпя да давам.
За мен е важно да има обратна връзка. Фармацевтът е по-достъпен отколкото лекарят.
И е много важно да е подготвен добре. Да знае и да спомене, че най-обикновени на пръв поглед вещества или билки могат да имат доста неприятен ефект върху организма в комбинация с други лекарства.
Например жълтият кантарион, сам по себе си прекрасна билка, може да донесе доста вреди при пациент с трансплантиран орган, например.
Или чаша сок от грейпфрут може да повиши концентрацията на някои вещества, приемани чрез дадени медикаменти до критични стойности.

Работи ли в аптеката „вирусният маркетинг”.
Ха, да.
Често се случва синдромът, наречен на шега от нас ЕЖК-синдром. „Една жена каза…”. Хубаво е да се има предвид, че това, което е препоръчано или изписано на един пациент категорично може да е неподходящо за друг.

Вярно ли е, че най-много се търсят препарати за отслабване.
Определено добавките за отслабване и поддържане на теглото са едни от най-търсените. Не е тайна, че нашата нация има проблеми с теглото.
Не се уморявам да повтарям обаче, че въпреки, че диетите са желателни и препоръчителни, те не означават неядене, а означават режим.
Затова идете, консултирайте се, попитайте вашия лекар или фармацевта, който ви вдъхва доверие и изградете цялостен, разумен режим на хранене.
Избягвайте определен тип храни. Например българската традиционна кухня трябва да се забрави от всеки, който го е грижа за теглото. Манджи, запръжки, панировки – по-добре без тях.

Най-доброто в „аптечната джунгла”.
От това, което може да се купи без рецепта от аптеката, с чисто сърце препоръчвам овесените ядки, лененото семе, както и някой по-пречистени, но много добри продукти, съдържащи фибри, като Husk, например.
Всички те подобряват и поддържат дейността на храносмилателния тракт, допринасят за профилактиката на някои видове рак и т.н.

Опасностите.
В китайската народна медицина има едно растение, наречено Вълча ябълка, което има диуретично действие.
Хората, използвайки го, наистина започват да отслабват, но за сметка на дехидратация. Освен това са описани някои тежки бъбречни увреждани от употребата на растението. У нас се продават продукти, в които вероятно ми вълча ябълка, но тя не е упомената на опаковката.
Вълчата ябълка
е забранена в целия ЕС, в Америка и т.н., но е факт, че тук може да се купи, внос от Китай. И хората купуват, след реклама, която са прочели в някой вестник, например.

Вместо заключение.
Всичко в този бизнес е въпрос на авторитет. Избирайте продуктите на фирми с опит, традиции и добро име като производители на лекарства и добавки.
И не се притеснявайте да питате. Докато разберете каквото искате да знаете!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.