Следва

Breathtaker - Една вълшебна фурна

Към жената. Някои психологически причини за наднорменото тегло

За жената е много важно да се чувства привлекателна. И за любимия човек, и за самата себе си и генерално за...

All About Life преди 14 години

За жената е много важно да се чувства привлекателна. И за любимия човек, и за самата себе си и генерално за околните.

Разбира се, отношението към даден човек зависи доста от личните качества – от обаянието, интелекта, чувството за хумор и т.н.

Но всички те обикновено се проявяват в средата на познати хора, а на теб ти се иска да се харесваш на всички или почти всички. Да ти се възхищават, да се чувстваш красива, притегателна, секси.

Излишните килограми, обаче, няма как да ти помогнат за постигането на тези цели. Фактът е необорим - по-приятно е да се общува със събеседник, който е не само с остроумен и обаятелен, но и стегнат и красив.

А което е най-тъжно, излишното тегло може да се окаже отрицателно за отношението на жената към самата себе си.

Когато килограмите растат, увереността в себе си и самооценката падат. А когато това се случи, да проявиш своите най-добри човешки качества става сложно.

Появява се нерешителност, скованост, мрънкане и други неприятни неща, които няма как да повишат интереса към нас, а напротив.

Причините за излишното тегло са многобройни и различни - нарушена обмяна на веществата, хормонални проблеми, гинекологични изменения.

Причина е и храненето за компания. Човек е бил и си остава стадно животно и обича да споделя навиците си, а когато хапваш, пийваш или пушиш в компания, да спреш когато трябва е почти невъзможно, на всички ни се е случвало.

Друга, странна на пръв поглед причина за излишното тегло, от което страдат толкова жени, е тяхното несъзнавано, а понякога и напълно съзнавано желание да не бъдат сексуално привлекателни.

Това лесно може да се обясни, например при жени, подложени на насилие, често се формира такава негативна нагласа. Парадоксалното в този случай е това, че започвайки да преяждат и пълнеят, те се подлагат още повече на настойчиво внимание от страна на силния пол.

Какви са психологическите причини за преяждането?

Кърмачето, при сукането от майчината гърда, усеща грижа, спокойствие, нежност, наслада, безопасност и любов...

Като възрастен също има потребност от нежност, любов и грижа. По такъв начин храната и любовта имат за нас някаква връзка от ранна детска възраст.

Както кърменето е било проява на грижа, безопасност, любов, нежност и т.н., така вече възрастни, особено в стресови моменти, на нас несъзнателно ни се иска да усетим това безгрижно спокойствие и отсъствие на проблеми, каквото сме усещали в ранното си детство, когато мама е давала гърдата си.

И започваме да ядем. Ядем, за да ни стане хубаво. Надяваме се, че хапвайки ще усетим това спокойствие и удовлетворение, което сме изпитвали в детството си.

Може би дори намираме това, което търсим – временно успокоение.

Разрешавайки своите психологически конфликти човек израства, вижда реалността по друг начин както и себе си в нея, и престава да компенсира това, което не му достига с храна. Защото храната не решава проблема, само добавя нови преживявания – за излишното тегло, за загубата на привлекателността и красотата.

Затова е важно да си напомняме често, че тъпченето с храна, макар и кратковременно удоволствие, по никакъв начин не решава нито един проблем. И да се опитаме да се дисциплинираме, да се следим, да се научим да се храним умно.

Този опит само ще ни направи по-щастливи. А, и по-хубави.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.