Следва

„Искахме дом, не имот“: къщата на Мила Кунис и Аштън Къчър, огромна, може би малко мрачна, но пълна с любов

Разводът Гейтс: защо се разпадна най-богатата двойка в света - вероятните версии

На 3 май се разбра, че Бил и Мелинда Гейтс се развеждат след 27 години брак. Припомняме историята на тяхната любов и мислим за причините, довели до това решение 

 

Love преди 2 години

Бил Гейтс и Мелинда Френч се запознават през 1987 година - бъдещите съпрузи се срещат на едно от работните заседания в компанията Microsoft, основана от Гейтс и неговия партньор Пол Алън през 1976 година. Седем години по-късно влюбените се женят, след което се раждат трите им деца - Дженифър Катарин, Рори Джон и Фийби Адел.

Скоро след сключването на брака Мелинда напуска длъжността си на продуктов мениджър в компанията на съпруга, посвещавайки се на дома и възпитанието на децата, докато няколко години по-късно става член на попечителския съвет на Университета Дюк и на Washington Post, а през 2006 година се посвещава изцяло на дейността си в благотворителната фондация Бил и Мелинда Гейтс, основана шест години по-рано. 

До 2020-та година Бил Гейтс е член на съвета на директорите на Microsoft, но през февруари същата година предприемачът обявява, че напуска поста, запазвайки само мястото си на съветник на председателя на УС. Някои анализатори са категорични, че това е моментът, оказал се повратен в историята на отношенията на Бил и Мелинда Гейтс и довел до решението за развод. Кои са фактите, подкрепящи тази теория и съществуват ли други вероятни причини за гръмката раздяла на най-богатата двойка в света? 


Бил и Мелинда Гейтс, 1999г.

Версия №1: разногласия заради работата

Първата версия, обясняваща причините за развода на съпрузите, се свързва с общата им работа във фондацията Бил и Мелинда Гейтс, основана през 2000 година. Според Forbes, фондацията на двойката е най-голямата частна благотворителна организация в света - в нея на щат работят над 1500 сътрудника, а офисите й са разположени из целия свят. 

За времето, в което е ангажирана с благотворителната организация, Мелинда Гейтс извървява труден път от относително неизвестната съпруга на най-богатия американски бизнесмен до самостоятелна публична фигура, чието име, вписано в гостите на която и да е престижна световна конференция или събитие, е чест за организаторите. По свидетелства на експерти, Мелинда не само се превръща в равноправен партньор на мъжа си, но да факто поема пълния контрол върху управлението на фонда, развивайки го до невероятните мащаби, които има днес. При това, в продължение на дълги години Бил Гейтс участва в дейността на организацията само формално: знайно е, че той отделя много повече внимание на "любимата си рожба" - компанията Microsoft.


Мелинда Гейтс, 2014г.

Анализаторите предполагат, че това разделяне във функциите и отговорностите е устройвало и двамата съпрузи, само че решението на Бил Гейтс да напусне съвета на директорите на корпорацията си променя нещата - от този момент той започва активно да участва в дейностите на фондацията, вземайки непосредствено участие в ключови въпроси, което се отразява на взаимоотношенията вътре в двойката. 

В своята книга "Момент на подем: как разширяването на правата и възможностите на жените променя света", Мелинда Гейтс казва, че е много важно в брака съпрузите да имат равни права - предприемачът Мелинда описва сложния характер на мъжа си, наричайки го "работохолик, който не може да отлепи поглед от книгата, за да й помогне с децата", но едновременно с това пише, че двамата са успели да постигнат съвършен баланс. Неколцина близки до семейството предполагат, че този баланс се основава на строгото разделение в задълженията на съпрузите, но когато и двамата започват да управляват фондацията, амбициите им повлияват на възможностите за съвместен живот. "Масло в огъня" добавя пандемията COVID-19 и свързаните с нея ограничения - според много експерти, съпрузите, по-рано разполагащи всеки със свой житейски периметър, съответно с лично пространство и възможности за реализация, не успяват да съхранят отношенията си, сблъсквайки се с пълното "сливане" с другия. 

Така или иначе, в своето официално изявление по повод развода, Бил и Мелинда съобщават, че са решени и занапред да се занимават съвместно с дейността на фонда, на който се явявят съучредители (заедно с Уорън Бъфет). Така, ако съпрузите все пак имат несъгласие по отношение управлението на организацията, решаващата дума в спора ще има именно Бъфет, който ще трябва да примирява враждуващите страни. 


Мелинда и Бил Гейтс

Друг възможен сценарий предполага разделянето на фондацията на две автономни организации - според доста експертни мнения, такава стъпка би опростила както самия бракоразводен процес, така и по-нататъшните взаимодействия между съпрузите. Повечето наблюдатели се надяват, че Бил и Мелинда ще успеят да се договорят за съвместно управление на фондацията, доколкото разделението им може да се отрази негативно на дейността и активностите, за които двойката се грижи в рамките на проекта.

Версия №2: третият е излишен

Друга популярна версия за развода на двойката е теорията за тайния роман на Мелинда Гейтс, който я е накарал да инициира бракоразводния процес. Според привържениците на това допускане, отношенията между съпрузите отдавна са само формални - както се разбра, преди известно време двойката е сключила договор за в случай, че заживее отделно (документът вероятно ще е основен в процеса по развод), което означава, че проблемите в брака са започнали доста преди светът да разбере за съществуването им. 

Така излиза, че инициатор на раздялата е Мелинда - според официалните данни, именно тя е подала молбата за развод в съда. Бил Гейтс подкрепя решението й, отбелязвайки в контекста, че "двамата не смятаме, че чожем да останем двойка и да се развиваме като такава в този етап от нашия живот". 

Като съберем наедно тези факти с някои моменти от биографиите на двойката (например, за това, как стартират отношенията им - в началото на връзката Мелинда продължава да се среща с други партньори, без, точно като Бил, да смята любовните връзки с тях за нещо сериозно), можем да предположим, че съпругата на предприемача като нищо е заформила извънбрачен любовен роман, което би могло да е основателна причина за стартиране на бракоразводен процес. Още повече, че в същия момент най-малката дъщеря на двойката навърши 18, което изключително облекчава процеса по развод и в известна степен обяснява защо съпрузите са решили да се развеждат точно сега. 


Бил Гейтс с дъщеря си Дженифър, 2018г.

За да сме коректни, към този момент няма достоверна информация за измяна в двойката - предположенията се основават само на данни, получени от близки до семейството и от биографиите на съпрузите, и все пак, феновете на тази теория не изключват възможността именно нови емоционални трепети от страна на госпожа Гейтс да са причината за развода. 

Версия №3: развод заради децата

Както става известно, през 2014 година, Бил Гейтс, както и много други предприемачи, е взел решението да не остави цялото си състояние на децата - наследниците на мултимилиардера ще получат по едва 10 милиона долара, а останалите активи ще бъдат насочени към благотворителност. За това си решение основателят на Microsoft съобщи на пресконференция във Ванкувър: "Те се свободни в действията си и могат да се занимават с каквото пожелаят. Но те трябва да знаят цената на парите". Според запознати, децата на Бил Гейтс уважават решението на татко си и нямат намерение да го оспорват. 

Според думите на самия Гейтс, за тази стъпка го е вдъхновил близкият му приятел и партньор Уорън Бъфет - през 2010 година двамата стартираха кампанията The Giving Pledge, целта на която се заключаваше в това да се призоват най-големите предприемачи в света да жертват по-голямата част от състоянията си за благотворителност. Самият Бъфет е завещал 99%  от капитала си на благотворителни организаци, отделяйки едва 1% на своите наследници. След старта на инициативата, Бъфет е подкрепен от много други представители на едрия бизнес, включително Илън Мъск, Марк Зукърбърг, Владимир Потанин. 


Мелинда и Бил Гейтс, 2018г.

В този момент анализаторите отново зачекват този въпрос, свързвайки новината за развода с  решението на предприемача относно наследството - според последователите на тази теория, Мелинда може би инициира бракоразводно дело, за да получи част от състоянието на съпруга си и да се разпорежда с нея както прецени, включително гарантирайки по-голямо наследство на децата си. 

Тази версия има и противници - според биографи, решението за това, по-голямата част от състоянието им да бъде пренасочена за благотворителност, е взето от двамата съпрузи още преди сключването на брака, и Мелинда се е съгласила с това, подкрепяйки идеята на съпруга си, че децата трябва сами да постигат целите си, а в качеството на добър старт им е осигурено брилянтно образование. 

Главният въпрос - как ще се разпредели имуществото?

Освен от основните версии за причините за стартиралия развод, обществото се вълнува и от факта как ще бъде разделено съвместното имущество на съпрузите - специалисти вече нарекоха развода на Гейтс "най-скъпия" в съвременната история, а интересът на СМИ и публиката към раздялата на съпрузите продължава да расте. По оценки на Forbes, състоянието на Бил Гейтс възлиза на 130 милиарда долара, а според агенция Bloomberg, предприемачът владее капитали в размер на 146 милиарда, което го прави един от най-богатите хора в света (Гейтс заема 4-то място в списъка).


Мелинда и Бил Гейтс, 2018г.

Към момента не е ясно как именно ще се разделят притежанията на съпрузите след развода - ако за ориентир вземем законите на щата Вашингтон, където те живеят, състоянието им би трябвало да се раздели поравно, освен в случаите на предбрачен договор или друг подобен документ (за къкавто може да се счита споменатият по-горе договор за самостоятелно живеене, сключен от съпрузите малко преди да бъде обявено намерението им за развод).

Анализаторите са сигурни, че съпрузите ще съумеят да решат финансовите въпроси помежду си без намесата на съда. Делото е насрочено за пролетта на 2022 година - известно е, че  холдинговата компания Cascade Investment, ангажирана с инвестициите на Бил Гейтс, вече прехвърли на Мелинда ценни книжа на стойност 1,8 милиарда долара, включително акции на  Канадската национална железопътна компания и най-големия автодилър в САЩ Autonation, което указва, че двойката вече е взела решение относно подялбата на имуществото. "Бил и Мелинда публично съобщиха за развода и вече започнаха подялбата на имуществото си - този факт говори в полза на това, че всичко вече е договорено", съобщи Жаклин Нюман, бракоразводен адвокат и управляващ партньор на Berkman Bottger Newman & Schein агентцията на Bloomberg. 

More Love