Следва

Dare U тези супер тренди cowgirl чепици?

Fashion Futurism: Платформата PSYKHE ни прави психотест, а после шопинг лист

Shopping Therapy 101

Shopping преди 2 години

"Вярвате ли в брака... в живота след смъртта? Радвате ли се на живота си?“ са все въпроси, които очакваме или от терапевта си, или от някой любопитко на първа среща. В случая обаче въпросите задава Анабел Малдонадо - основателката на PSYKHE, нова стайлинг услуга, използваща психологични методи и личностни тестове, за да открие най-вълнуващите нови попълнения за гардероба ни. С други думи - сподели ми най-милото си, а аз ще ти кажа какво да си купиш.

Steven Klein, Vogue, September 2013

Малдонадо завършва психология, но попада в модната индустрия в света на брандове като Christian Louboutin и Marie Claire. Заради тези смесени преживявания тя намира своята ниша в това да изучава защо хората се обличат както се обличат. "Знаем за правила като онова, че флоралните мотиви са за пролетта, но искам да открия разковничето на това защо понякога обличаме дреха и си казваме "това не изглежда като мен,“ разказва създателката.

Чрез PSYKHE тя разработва моден въпросник, който с помощта на личностен тест прави така, че пазаруването да се придържа към характера на пазаруващия. Тестът отбелязва личността в 5 категории - откритост, екстровертност, съвест, благосклонност и невротизъм, като естествено задава и основни въпроси като тези за любимите цветове и силуети на човека. След това платформата се рови в ритейл магазини като Net-a-porter и Ssense, за да извади предложения, които максимално да подхождат на личността на ползващия. Специалистката обяснява че "личностните ни черти имат наистина силна връзка с естетическите ни предпочитания“ и тук връщаме лентата назад до моментите, в които сме в дилема между два цвята дънки, но някак подсъзнателно предпочитаме едните повече от другите - обяснението се оказва в същността ни! Тестът включва 25 въпроса и е безплатен, като платформата печели процент от покупките направени през нея. PSYKHE пита дали сме организирани, срамежливи, категорични или мекушави. Дали се справяме добре със стреса и дори за подробности като политическите ни убеждения. На пръв поглед това изглежда сякаш няма никаква обвързаност с любовта ни към Prada или Gucci, но си признаваме всичко пред PSYKHE, за да сме горди собственици на най-подходящия гардероб за самите нас.


MY MIX, My Love: Шопинг сайтът на The Mall, заради който искаме да сме на 16...


Всяка от категориите на PSYKHE теста отговаря на отделна модна тема: например, ако някой, който отбелязва по-нисък резултат в графата благосклонност, се предполага за предпазлив,  вероятно гравитира покрай по-тежките визии. Нерваците пък, предразположени към кофти настроенията, явно избират тъмните цветове за себе си, според платформата. Естествено, Малдонадо, отчита факта, че това кои сме и какво обличаме е далеч по-нюансирано от обикновени въпроси в тест. Да речем, че човек отбелязва себе си като интроверт, но постига висок резултат за откритост и невротизъм - платформата навярно ще предложи изключително комплексна и смела визия. "Не е до въпросите, а до начина, по който всичките 5 категории работят заедно,“ казва създателката.

Естествено, в случаите, в които просто не чувстваме предложенията като точно наши, ни се дава възможност да пречистим това, което не е в наш стил. Също така можем да запазваме всичко, което харесваме, в отделни листи според целта на шопинга ни - ваканция, сватба, работа или друго.


 

В епохата на онлайн пазаруването интересен подход като този на PSYKHE трябва да бъде оценен. Дали ще курира списък с продукти, от които ще харесаме всичко - най-вероятно не, но пък е силно вероятно да ни отведе до дрехи, в които да открием новото си амплоа и да научим повече за себе си в процеса. "Точно това правят и добрите стилисти - опознават човека, когото обличат, с PSYKHE ние просто го систематизираме,“ довършва Анабел Малдонадо. След като психологията среща изкуството, за да изобрети арт-терапията, е крайно време да намери пътя си и към модата. Ето, че шопингът и терапията наистина могат да съшествуват заедно по положителен начин!  (Четете още: "Lunchtime Shopping: Какво си купи View Sofia днес")

More Shopping