Следва

MozArt 2021: Симфония от талант и женственост, която слушаме от 19 - 22 август

Coming in 2022: Ето какво очакваме от Season 5 на "The Crown"...

Появяват се все повече и повече снимки от снимачната площадка на новия сезон на "The Crown" и вече предвкусваме историческите събития, които ще се разиграят на малкия екран - от "Annus Horribilis" на кралицата до смъртта на Даяна, изброяваме сюжетните линии, заради които до 2022-ра ще сме в постоянно нетърпение

 

Movies & TV преди 2 години

Разпадането на Съветския съюз и края на Студената война - 1991 г.

Знамето на Съветския съюз се спуска за последен път на Коледа, 1991 г., с което настъпва нова ера след Студената война между Русия и Запада. Без съмнение поредицата ще започне с леко намигване към тази разтърсваща до сеизмичност промяна, която кралицата и херцогът на Единбург наблюдават от първи ред.

 "Annus Horribilis" на кралицата - 1992 г.

Ако потърсите в нет-а латинския термин "Annus Horribilis" (в превод "ужасна година"), без съмнение ще намерите препратки към речта на кралицата и как тя възкресява тази позабравена фраза, връщайки я обратно в живата лексика. Нейно Величество използва термина по време на речта си, заявявайки: "1992-ра не е година, към която ще погледна назад с носталгия. По думите на един от журналистите, към които не крия симпатиите си, тази година се оказва "Annus Horribilis". Това е честна и точна оценка, защото периодът ще се запомни най-вече с пожарът, който унищожава части от замъка Уиндзор, през същата годината е разводът на принцеса Ана, а принцовете Чарлз и Андрю също се разделят със съпругите си. Това е и годината, в която се разгаря скандалът със Сара, херцогинята на Йорк, и ваканционната снимката, на която принц Андю целува (или по-скоро засмуква) пръстите на краката й, докато двамата са на почивка във Франция. За капак изтичат и интимните телефонни разговори на Даяна, принцесата на Уелс, с Джеймс Гилби. На всичкото отгоре 1992 г. е белязана от разтърсващата биография на Даяна в съавторство с Андрю Мортън, която хвърля в див ужас кралското семейство заради разкритията за депресията и булимията на Принцесата на народа. Със сигурност поне някои от всички тези събития ще бъдат разиграни в сериала.

Принц Чарлз признава за изневярата си - 1994 г.

Интервюто на Даяна за "Панорама" е предшествано от личните разкрития на Чарлз пред журналиста Джонатан Димбълби. Това е първото кралско интервю, в което висш член на британската корона откровено признава за интимните си прегрешения. Принц Чарлз признава, че има връзка с Камила Паркър Боулс по време на брака си с Даяна. В тв-кулоарите се шушука, че принцът в крайна сметка заснема две версии на интервюто и се съгласява да се излъчи откровението му.

Принцеса Даяна хвърля бомба в интервю за "Панорама" - 1995 г.

За да не бъде засенчена от своя отчужден съпруг, Даяна разказва своята версия на историята пред журналиста на BBC Мартин Башир през 1995 г., въпреки че обстоятелствата, при които тя решава да говори, сега са жестоко критикувани. В него на бял свят излизат личните борби на Даяна с депресията, самонараняванията и булимията, засягат се и възгледите й за пригодността на Чарлз да бъде крал. Това е и интервюто, което ражда знаменателната реплика: "в този брак бяхме трима", намеквайки за Камила Паркър Боулс. Четете още: 


Изнудена ли е Даяна за ОНОВА интервю, което слага край на брака й с Чарлз


Принц Уилям става първата кралска особа, която се записва да учи в Итън - 1995 г.

Далеч от медийното внимание, падащо върху родителите му, принц Уилям, вторият по ред наследник за трона, през 1995 г. става първата кралска особа, която посещава изключителния пансион Итън. Значително отклонение от традицията, това е училището, в което Чарлз някога иска да учи, ето защо идва време синът му Уилям да седи рамо до рамо с наследниците на други знатни особи.

Готина Британия

Ще ни се "The Crown" да посвети епизод на Cool Britannia, ключов момент за Обединеното кралство през 90-те години. Това е момент, в който изведнъж се усеща колко е готино да си британец, особено след като Брит Поп вижда Blur и Oasis да воюват за първото място, Spice Girls записват Girl Power, а Кейт Мос и Primrose Hill отново карат Лондон да се тресе. Хубав начин за влизане в темата би била срещата на Чарлз през 1997 г. със Spice Girls, при която Гери Халиуел го щипва по дупето.


МИНАЛОТО: Виктория Бекъм и късата й черна рокля на срещата на Spice Girls с принц Чарлз


Даяна става известна със своята филантропия

Далеч от кралското семейство, Даяна започва да гради нова обществена представа за себе си в средата на 90-те години, фокусирана главно върху нейната филантропия и благотворителни каузи. Тя става пионер в редица каузи, които по онова време се смятат за противоречиви или новаторски, от ходенето по минните полета на Ангола, за да повиши осведомеността за тежкото положение на хората във военните зони, до стискането на ръката на пациент, болен от СПИН или утешаватето на страдащ от проказа, за да се разсее мита, че можеш да хванеш тези болести чрез докосване.

КогатоТони Блеър печели изборите - 1997 г.

Друг ключов момент от 90-те години на миналия век в Обединеното кралство е краят на десетилетното управление на торите с избора на прогресивният и млад Тони Блеър и неговата обновена лейбъристка партия. Заедно с хита на D:ream "Things Can Only Get Better", който става саундтракът, ознаменувал смяната на политическия караул, победата на Блеър е важен момент, който затвърждава новата, по-положителна ера в британската политика. Връзката на Блеър с кралицата, разбира се, е силна, здрава и той я насърчава да покаже емоциите си, породени от трагичната смърт на Даяна, принцесата на Уелс, която Блеър нарича "Принцесата на народа".

Трагичната смърт на Даяна при автомобилна катастрофа в Париж - 1997 г.

В много отношения смъртта на Даяна е един от най-определящите моменти в съвременната история на кралското семейство. Пълен шок, трагедията се разпростира по целия Ламанш от Париж към Кралството, тъй като за една нощ се появява новината, че бившата съпруга на принц Чарлз загива при автомобилна катастрофа, след като шофьорът й, в нетрезво състояние, се разбива в тунел, докато е преследван от папараци. Последиците от нейната смърт са подхванати от Питър Морган в неговия филм "Кралицата" от 2006 г., който показва, че реакцията на Нейно Величество е заглушена от пресата, може би в "The Crown" ще се освети истина, която досега не знаем... 

 

More Movies & TV