Да надникнем зад кулисите на новия филм на Уес Андерсън, The French Dispatch

Да надникнем зад кулисите на новия филм на Уес Андерсън, The French Dispatch

Дизайнерът Адам Щокхаузен и декораторката Рена Деанджело разказват какво е да преобразиш един цял френски град за да направиш филм 

Феновете на Уес Андерсън знаят, че ако държите очите и въображението си отворени, можете да откриете части от неговата цветна, фантастична екранна вселена в собственото си ежедневие. Най-новият филм на номинирания за Оскар режисьор - The French Dispatch или "Френският бюлетин на Канзас, Либърти Ивнинг Сън", както е заглавието на разпространителите у нас, с премиера на 19 ноември, е доказателство за това: той е заснет на място в Ангулем, Франция, където топографията и архитектурата са сякаш създадени за кинолента, превъплащавайки се в случая в странния измислен френски град Енуи-сюр-Блазе.

Дизайнерът на продукцията Адам Щокхаузен и екипът му първо се заемат с това, което той нарича „скаутинг от Google", за да намерят идеалното място. „Просто влязохме в Google Maps и започнахме да се разхождаме по улиците и да гледаме", казва той. „Разгледахме навсякъде, длед което започнахме да стесняваме до списък с различни градове, които изглеждат обещаващо." След това се изпращат скаути да правят снимки и след като Щокхаузен и неговият екип разгледат списъка с локации, единодушно се установяват в Ангулем, град, известен със своя годишен фестивал на комиксите, който се намира на плато на около пет часа югозападно от Париж и два часа североизточно от Бордо.  


„Имахме страхотен прием, беше наистина невероятно", казва Штокхаузен за снимките в Ангулем. Тази сцена е построена на паркинг и изобразява задната страна на френската редакция.  

По причини, които може би го правят неизползваем за друг режисьор, Ангулем е идеален за историята на Андерсън за "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" - списание, създадено от родения в Канзас емигрант на име Артър Хоуитцър-младши (изигран от Бил Мъри), който публикува новини и културни истории и е на свободна практика в The New Yorker.


Франсис Макдорманд играе журналистката Лусинда Кременц, чието работно пространство е изключително лаконично като дизайн 

Филмът се състои от четири действия, всяко от които разказва собствена история. Първо е пътеписът, който представя долната част на Енуи-сюр-Блазе от велосипедния репортер Хербсен Сазерак (изигран от Оуен Уилсън). След това идва разказ от Дж.К.Л. Беренсен (Тилда Суинтън) за живота на Моузес Розенталер (Бенисио дел Торо и Тони Револори), арестуван художник, който е открит от негов колега затворник и търговец на изкуство, изигран от Ейдриън Броуди. Художникът Сандро Коп, партньор на Суинтън, създава абстрактните картини на Розенталер, включително серия от големи фрески, които рисува по стените на затвора. Коп нарича преживяването „най-предизвикателното, а също и най-удовлетворяващото нещо, което съм правил в живота си досега. Пристигнах в Ангулем, знаейки, че имам два месеца и половина, за да създам 10 огромни картини, които трябваше да изглеждат като създадени от гений, който работи върху тях в продължение на три години". Части от местната култура също се появяват в пейзажа на затвора: занаятчийската керамика е използвана като реквизит за урок по изкуство на затворници, а затворниците се разхождат с филцовите чехли, т.нар. шарантези, традиционно правени в района.

Столовете и масите в кафенето Le Sans Blague са доставени от декоратора Рена Деанджело от скрад за реквизит, наречена Les 2 Ailleurs, и други места в Париж. Чашите за кафе са направени в Лимож, град, известен със своя порцелан.

В третото действие журналистка, изиграна от Франсис Макдорманд, пише история за водена от студенти революция в края на 60-те години, която се основава на истински събития. Тимъти Шаламе и Лина Худри играят лидерите на младите бунтовници, които се събират в кафенето Le Sans Blague. За да съобщи как иска да изглежда тази част, Андерсън изпраща референтния материал на актьорския състав, който включва филми от френската нова вълна като "400-те удара" и множество творби на Жан-Люк Годар.


Всичко за "Френският бюлетин" и Тимъти Шаламе в шедьовъра на Уес Андерсън, който идва през октомври


Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.