Следва

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Като на игра - прекрасната изложба на Зоран Мише е в КО-ОП

Самостоятелна изложба на Зоран Мише

Events преди 2 години

На 30 ноември КО-ОП става домакин на четвъртата самостоятелна изложба на Зоран Мише - КАТО НА ИГРА

След последната си самостоятелна изложба (LOST, 2020) Зоран Мише отново се завръща в ранните си спомени – в необремененото, свободно и въображаемо детство. Чрез вече познатите офорт и акватинта художникът, който с лекота обединява поколения на печата, прави завой към тема първоизточник, маркирала най-ранните стъпки на неопитоменото. Както дете е разхвърляло играчките си, така и Мише свободно е оставил своите блокчета конструктор.

Противно на бързо производимото и масово разпространеното LEGO, конструкторът е нещо подръчно, част насъщна за лековерието на детската игра. Техниката на графика Мише чертае сериозността на тази тема, съставена от множество разхвърляни части. По повърхността отделните елементи следват собствена геометрия вместо пространството на листа. Всеки един от тях е на мястото си по предварително изготвен план на безредието. При печата оригиналът  е план, според който мастиленият пренос оставя отпечатък. От друга страна, играта няма оригинал, а само правила. В тяхното изпълнение се крие сърцевината на положеното усилие, където истината проблясва - точно като на игра.

Веднъж намерена, тя ще заеме централно място. Блокчето конструктор е изведено като събирателен образ, символ на възвръщащия се спомен. Стоящо само сред множество от възпроизведени подобни,то пронизва въображаемото пространство на паметта.

More from View Sofia

24 SELF MADE: "Наполовина" на YANA, Гена и Григовор

All About Life преди 6 месеца

24 SELF MADE е поредица за любимите ни артисти. Заедно четем, още от миналия септември, докогато не ни свърши хубавото вино/кафе, за интересни и извънредно симпатични хора от града, които каним да се раходят по страниците ни, споделяйки искрено, честно, смешно, меланхолично, радостно или каквото е в момента настроението им, с техните думи, снимки, видеа, идеи, с тяхното изкуство и по техния начин, как изглежда, мисли и чувства един софиянец, Пролет 2023 edition. Here is part 6!  

More Events

Вълнуващ 6-ти октомври за Театър „София“ - премиера на "Перфектни непознати"

Events преди 2 месеца

След дълга подготовка и интензивен репетиционен процес, спектакълът „Перфектни непознати“ с режисьор Стайко Мурджев е готов да се срещне със своята публика. Театър „София“ гостува на сцената на „Сълза и смях“, където ще станем свидетели на това как един сценарий за филм може да се превърне в споделено живо събитие, да се преобрази в театрален спектакъл