Следва

Еволюция на вечността: Тренчкотът на Burberry

Коя е Марта Ортега, наследницата на Zara и нов президент на гиганта Inditex

Този април второто дете на основателя на Zara & Co. ще застане начело на испанския търговски гигант, струващ в момента 87 милиарда евро, заедно с Оскар Гарсия Масейрас като главен изпълнителен директор

All fashion преди 2 години

Марта Ортега или Лейди Зара: профилът на една наследница

В последните седмици един от най-често задаваните въпроси в света на модата бе: „коя е Марта Ортега?“. Ако пък четете испанските таблоиди, най-популярният въпрос, на който ще попаднете е „защо тя беше поставена, своевременно и неочаквано да ръководи достъпния бранд за бърза мода на групата Inditex?“. За протокола, марката е основана от баща й и струва 87 милиарда. Ако на втория въпрос не можем да дадем категоричен отговор, ви уведомяваме просто, че 37-годишната Марта Ортега е второто дете на Амансио Ортега, и от април 2022 г. ще замени Пабло Исла и ще застане начело на мултинационалната компания. Според слуховете, става дума за прекратяване на отношенията между Исла и Ортега след 17-годишно, доста успешно сътрудничество.



Категорично, много испанци не одобряват избора на модния гигант и повдигат вежди, коментирайки Марта с иначе точното, но и доста подценяващо обръщение „дъщерята на тати“. Добрата новина обаче е, че в модната индустрия, в която доминират предимно мъжете, светът на женската сила посреща още една представителка на нежния пол.

Любовен живот, наследство и страст към конете

Но да се върнем конкретно към Марта Ортега, която на 10 януари ще навърши 38. Има две неща, които наистина харесваме в нея. Първото е начина, по който управлява личния си живот. Марта е разведена със състезателя по конна езда Серхио Алварес, от когото има син - Амансио, а сега е в брак с Карлос Торета, един от най-известните испански модни дизайнери, от когото роди дъщеря Матилда (четете още: Марта Ортега избра Valentino за сватбата си, нищо, че татко й притежава Zara).





Втората причина да печели симптаиите ни е личния й стил. „Лейди Зара“, както е известна, обича семплите, но стилни визии, съставени от нежни рокли, скини панталони, маратонки, ботуши за езда. Наследница, дъщеря на най-богатия човек в Испания и единадесетата най-богата дама в света, според последната класация на Forbes, с активи от около 66 милиарда евро, Марта официално ще стане Лейди Inditex - групата, която включва множество модни марки от различен клас, сред които Zara, Bershka и Massimo Dutti (четете още: Докато смъртта ги раздели: милиардерите и съпругите им).


Марта Ортега с баща си Амансио Ортега

Първите стъпки като продавачка и ролята й на креативен консултант

Напомняме, че първата съпруга на Амансио, Розалия Мера, е съоснователка на сегашната империя. Най-вероятно Марта е много по-подготвена, отколкото предполагат испанците. „Живея в тази компания откакто бях дете и съм се учила от всички големи професионалисти, с които съм работила през последните 15 години“, споделя амбициозната дама. „Винаги съм смятала, че бих посветила живота си на това да надграждам наследството на моите родители, гледайки към бъдещето, но и учейки се от миналото в полза на компанията, на нашите акционери и клиенти, там, където ще съм най-необходима“. След диплома по икономика от университета в Коруня, Марта се мести в Лондон, за да специализира, и на 23-годишна възраст започва работа като служител в магазин Bershka. Малко след това, през 2006 г., тя е назначена за вицепрезидент и креативен консултант на колекциите Zara Woman и успява да наложи имиджа и модните предложения на самата марка. Роля, която изпълнява и до днес и която ще напусне през април 2022 г., за да стане президент на групата. Оставаме на линия, следейки бъдещото й развитие.  


Шарлот Генсбур & Zara: френска колекция за красиви жени, пълна с деним и сексапил


 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.