10 шедьовъра на Пол Сезан - артистична сряда и 183 години от рождението му

10 шедьовъра на Пол Сезан - артистична сряда и 183 години от рождението му

Пол Сезан е един от водещите художници постимпресионисти, които построяват моста между импресионизма от края на 19 век и материалистичното изкуство от началото на 20 век. Без него са невъзможни фовизма, кубизма и експресионизма, отбелязваме рождението на Сезан с 10 от най-емоционалните му картини

Работата на Сезан вдъхновява много художници от 20-ти век да експериментират с опростяване на сложни форми. Пикасо и Матис го наричат "бащата на модерното изкуство“, а Моне - "най-великият от всички нас“. Сезан решава да се отдалечи от точните детайли на художниците натуралисти, които доминират в живописта от Ренесанса до XIX век. В неговия свят цвят, линия и форма са едно и също, а платното играе основна роля, позволявайки на зрителя да види нещата от различни гледни точки. Работейки повече от 40 години, той създава над 900 маслени картини и 400 акварела. Сезан е вечно прав, казвайки, че "Живеем в дъга от хаос", и вечно жив - през сътворената красота. 


House of Art: Ето как изглеждат домовете на Великите художници, Моне, Ван Гог, Фрида Кало и другите"Автопортрет с цилиндър", 1886 г.


"Мъж с червена жилетка", 1895 г.


"Mount St. Victoire (Mount of St. Victoria)", 1887 г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.