Следва

Четиво в четвъртък: Деветте разказа на Селинджър в нов превод , откъс от "Чичо Уигили в Кънектикът"

#артистите: "Ето къде си", Михаил Михайлов, българското участие на Венецианското биенале

59-тото издание на Венецианското биенале ще се проведе между 23 април и 27 ноември и ние ще сме там - не точно ние, а Михаил Михайлов, но както той ни каза "аз съм другите и всички сме едно"

People of art преди 2 години

Той е на 44, от Велико Търново, където завършва живопис, след това живее, учи и работи във Виена и Париж. Живописта се оказва тясна за душата и творческата му философия и започва да се изразява и твори през арт пърформанси, работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin, участва в Sommerakademie "Ситуация и спектакъл“ в Центъра на Паул Клее, Берн, освен няколко специализации и награди, печели наградата Drawing Now Париж 2018, Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г., Австрийска награда
за графика и Австрийската награда за графика / долна Австрия 2015 г. Михаил Михайлов участва в десетки изложби в България и чужбина, печели конкурса за българското участие на Биеналето във Венеция тази година с инсталацията "Ето къде си" с куратор Ирина Баткова. 

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

Всичко това е повод да се запознаем и да поговорим с Михаил - следва абстрактен, но топъл и чист разговор с един от най-специалните артисти за Бъглария в момента, "Ето къде си" ще бъде изложена в Spazio Rava в рамките на фестивала и ние "ще сме там"...

View Sofia: Кой си ти? Какво определя твоето съществуване?
Михаил Михайлов:
Някой, който се стреми да се опознае, да открие в себе си универсалното: микрокосмосът в образа на целия космос. Моето собствено съществуване е мотивирано и повлияно от другите. Насочвайки погледа и стремежите си към другите, се отклонявам от собственото си Аз и личното си пространство, отварям се и израствам. Това ми доставя истинска радост и удовлетворение, но и често ме изморява и ме прави тъжен.

Михаил Михайлов. Убежище. Видео стил. 2015 © Михаил Михайлов

VS: Какво за теб е изкуство? Какъв е човекът на изкуството? Кое го отличава от "другите“?
M. M.:
Изкуството за мен е необходимост, концепция родена от духа, собствена философия. Човекът на изкуството е човек като "другите“, принадлежащ на определена епоха и нейните норми и вярвания. Смелостта на артиста да изразява определени идеи създава впечатлението, че е свободен.

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

VS: Кои са другите? Наричаш рисуването "художествена МЕДИЯ“. Защо? Всичко ли е медия вече?
M. M.:
 Аз съм "другите". Всички сме едно. 

VS: Какво харесваш и би искал да те заобикаля? Предпочиташ спокойствието и уюта или напрежението и изненадите?
M. M.:
 Харесва ми да бъда заобиколен от хора, които ме обичат, и хора, на които мога да се доверя. Обичам уюта, но живея за изненадите.

Ето къде си. Видео стил. 2021 © Михаил Михайлов

VS: Кое те вдъхновява за нови идеи и проекти? Има ли цвят, форма, аромат?
M. M.:
 Съществуването и ситуацията, цветът е бял, а формата непрекъснато се променя!

VS: Какво за теб е успех? А провал? А кое за теб е съвършенство?
За мен постигнат успех е когато успея да накарам някой да повярва в себе си, тогава имам чувството, че вярвам и в себе си.
M. M.:
 Провали няма, не винаги печелим, понякога само се учим. Един провал може на по-късен етап да се окаже успех. Взискателността е част от съвършенството, което е недостижимо.

Метла, кецове. 2021© Михаил Михайлов

VS: Кога и защо човек има нужда от "промиване на мозъка“? Кой е препаратът, гарантиращ чистката?
M. M.: 
Brainwashing е нещо на което сме подложени в ежедневието си. Не съм сигурен, че имаме нужда от това. Всички знаем до какво водят идеологичните концепции, медийните манипулации и т.н. Self brainwashing е опозиция на Brainwashing. Това означава да сме по-загрижени за нещата, които предизвикват мислите, думите, действията ни. Да се вглеждаме по-често в собственото си съзнание и да почистваме твърдия диск.

Михаил Михайлов. Измиване на паметта. 2021 © Владимир Илиев

VS: По-скоро феникс или по-скоро пеперуда си в заобикалящото ни общество? Коя е причината за глобализацията му, според теб? Има ли лекарство за това, ако изобщо има нужда от лечение?
M. M.: 
Това, което е символ на промяната! Глобализацията е феномен, който засяга различни сфери на живота. Тя е следствие от научния и техническия прогрес. Тя е и причината за бързата еволюция на обществото. За мен този феномен показва колко сме зависими един от друг и не само на национално и интернационално ниво. Нека извлечем полза от ситуацията, а не да търсим лекарството което не съществува.

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

VS: Какви са цветът и формата на границата между обичта и ненависта?
M. M.: 
Трудно ми е да отговоря, защото ненавистта ми е чуждо чувство. Представям си, че съчетанието от двете усещания може да бъде експлозивно и без граници. 

VS: Какво ти казва всяка сутрин детето в теб? А с кои думи нощем те слага да спиш "възрастният“?
M. M.: 
Днес ми се играе и не искам да поемам никакви отговорности! Утрото е по-мъдро от вечерта!

Аз съм навсякъде. Русинка. 2019 © Михаил Михайлов

VS: Как виждаш сега Париж? София? А Велико Търново? Как ще ги нарисуваш – техника, цветове, мащаб, символика?
M. M.: 
Париж е суров, смуче от енергията ми, но е все така обсебващ… София има много лица, Велико Търново е като стар верен приятел.

VS: Кой град обичаш да рисуваш сега? Кой е бил преди пет години? Какво обособи разликата (ако има такава)?
M. M.: 
Вече не рисувам градове. Последният град, които нарисувах беше Виена, рисунката беше специално поръчка от Vienna Museum.

Михаил Михайлов. Инсталация. Разстояние на разума. Drawing Now Art Fair, Париж. 20219 © Михаил Михайлов

VS: Какво е общото между местата, на които си бил, макар и за часове? А различното? Коя е любимата ти галерия? Кое я прави специална за теб?
M. M.: 
Нямам любима галерия, повече харесвам некомерсиални изложбени пространства.

VS: Нарисувай себе си! Нарисувай нас! Нарисувай ни любов! 
M. M.: 
Бяла фигура с наведена глава и нарисуван прах. 

Михаил Михайлов. Прах от прахта #3 (диптих), 2020 20219 © Михаил Михайлов

More from View Sofia

“Необозримо за“ Необозримия Кольо К.

Events преди 5 години

„Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца,“ казва проф. Галина Лардева, изкуствовед

Елиа Недков и Анна-Александра: българска ЛЮБОВ по средиземноморски

People of art преди 3 години

„Вярвай в любовта така, сякаш е наследство, което само чака да го получиш, вярвай още, че в тази любов има сила и блаженство, тъй голямо, че колкото и надалеч да решиш да стигнеш по пътя си, няма да ти се налага да прекрачваш пределите му.” 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра