Следва

Валентин Юдашкин беше изключен от програмата на Седмицата на модата в Париж

Balenciaga, Fall 2022, READY-TO-WEAR

"Лично аз съм жертвал твърде много във войната. Изминалата седмица връща всички спомени, които с майка ми бяхме заровили дълбоко и никога не говорехме за тях. Защото никога не преодоляхме ужаса...” 

Runway преди 2 години

Сурова решимост звучи в гласа на Демна, докато обяснява по телефона защо е решил да покаже в Париж, въпреки ужаса на войната, шоуто на Balenciaga. Кошмарът, причиняван на цивилни хора в Украйна, е двойно травмиращ за този мъж, самият той дете-бежанец, бягайки от войната в Абхазия, Грузия през 1993 г., когато е на 10. Той разбира твърде точно, от опит, какво преживява светът. Жените се борят да отведат децата си на безопасно място в най-суровите условия на война. „Същото е“, каза той. „Същият агресор, може би дори същите самолети, които го направиха с нас. Кой знае? И като видях това, си помислих: „Какво правим в този момент с модата? Трябва ли да отменя ревюто? Не, реших, че трябва да се съпротивляваме.“

Връзката на Демна с тежкото положение на Украйна е още по-страшна от факта, че едно от първите убежища на неговото разселено семейство е в Одеса, красивия град в южната част на страната, който в момента е под заплаха да бъде окупиран от руските сили. „Ходих на училище в Украйна. Винаги съм изпитвал ужас и срам, когато трябва да се изправя пред хората и да изрецитирам стих или да изпея песничка. Сега осъзнах, че искам да го направя.”

В началото на шоуто на всеки стол бяха поставени сини и жълти тениски с украинския флаг, с отпечатано изявление на Демна, завършващо с бележка, че любовта трябва да победи. Гласът му изпълни аудиторията, четейки насърчението да вярваме в Украйна от Александър Олес, един от големите културни поети-герои на нацията. Без съмнение, Демна умишлено бе решил стихът да е прочетен само на украински език. Нямаше превод. "Ще се разбере от всички, не се съмнявам. Всички трябва да го чуят", каза той. 

Борбите за териториална, идеологическа и военна власт изток-запад в Европа отиват много далеч. Но винаги, сред всички двуезични, но културно различни общности, които живеят съвместно в граничните зони между силовите блокове, беззащитните народи стават жертви. Попитайте Ким Кардашян за историята на нейното арменско наследство. Ето я, цялата в Balenciaga, приятелка на Демна и модната къща. Преди началото на шоуто бе показан огромния поток на глобално излъчващи шоуто профили на звезди.  

Разположен в стъклена ротонда, като симулация на гигантски снежен глобус, продукцията е била планирана като една от мета-потапящите конфронтации на Демна с изменението на климата, проектирана във време, не твърде далеч в бъдещето, когато няма да има сняг, а снежинките ще се превърнат в чудо, възможно за „изживяване“ само чрез виртуална реалност. „Бях в планината на Коледа, но нямаше сняг“, каза Демна Гвасалия.  

Самата постановка на шоуто чрез модели, наведени напред срещу движещите се сняг и вятър, някои носещи тежки чанти, придоби съвсем друго значение в агонизиращия контекст на настоящата реалност. Зад кулисите, Демна е наясно, че апокалиптичният сценарий се е синхронизирал с усещането за безпомощно излагане на елементите, през които е преминал по време на бягството си, преходил пеша до грузинска планина като дете. Секцията, в която младите мъже са увити само в кърпи и бельо, е доказателството за възкресеното кошмарно преживяване на дизайнера.  

Дори и актуалните събития да не бяха дефинирали това важно модно събитие, шоутата на Демна на Balenciaga до едно носят усещането за пророческо предупреждение. Включително и това, което той организира като условна среща на върха на парламента на Европейския съюз. Въпрос с отговор за дипломатическата му полезност в ретроспекция. Последното му ужасяващо физическо шоу, на ръба на пандемията през март 2020 г., показа пред публиката горящо небе и зловещо мазно езеро, плискащо в краката им - и неговите зловещи мъжки, облечени в черно, аватари на властта на бизнеса и религията, доминиращи на сцената.


911, What's Your Emergency, Balenciaga?


Всички тези тревоги - екологични, геополитически, страхът от тъмните сили, които наистина управляват - се сбъднаха, уви. Къде се позиционира модата в това? Племето на "оцелелите", хората на Баленсиага и Демна продължава, въпреки всичко, да тъпче със своите токчета и високи до бедрото ботуши в заснежени ветрове към бъдещето, което предстои.

Можем да наречем показаното стоическа елегантност - черни асиметрични рокли, веещи се обемно на арктическия вятър. Оверсайз хибриди от качулка и подплатени връхни дрехи; кожени якета, направени от новата алтернативна "кожа" на Balenciaga, извлечена от мицел. Грамадни ръчни чанти, съчетани с решителни ботуши. И накрая, две визии, единият жълт анцуг, другият синя рокля с дълъг, дълъг шлейф, подобен на флаг: двата безпогрешни цвята на демократичната, независима нация Украйна.

#StandWithUkraine 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.