Следва

Изложбите, които си струват: дебют на Красен Кралев в родната Варна

Почина Жан-Жак Семпе, авторът на "Малкият Никола"

След 89 години детство почина френският карикатурист и илюстратор Жан-Жак Семпе. Авторът на поредицата, с която хиляди майки отгледаха децата си, напусна този свят дни преди 90-ия си рожден ден

 

Books преди 1 година

Създателят на поредицата детски книги "Малкият Никола", френският карикатурист Жан-Жак Семпе, почина на 89 години, дни преди да отбележи 90-ия си рожден ден, съобщи БТА.

"Семпе, това бяха рисунката и текстът. Бяха усмивката и поезията. Някога това бяха сълзи от смях в очите, тази вечер това са сълзи на емоция", написа в Туитър френският премиер Елизабет Борн.

Семпе и Рьоне Госини, авторът на "Астерикс", който умира през 1977 г., създадават заедно поредицата "Малкият Никола" преди повече от 50 години.

Първото приключение на любимия герой е публикувано като комикс през 1956 г. в белгийско списание. Оттогава разказите са продадени в милиони копия и са преведени на повече от 30 езика. През 2009 г. забавните истории на Никола излизат на голям екран за първи път.


Почина японският моден дизайнер Исей Мияке


Семпе илюстрира повече от 40 книги, в които анализира света с любов и ирония, призовавйки ни да останем завинаги деца, всеки един от нас - и малките, и големите. 

Карикатуристът е роден близо до Бордо на 17 август 1932 г. Първите си рисунки публикува през 1950-те, първоначално под псевдоним. В продължение на години публикува карикатури в световни списания, включително "Пари Мач", "Мари Клер" и много други. Жан-Жак Семпе е автор и на повече от 50 корици за "Ню Йоркър".

Поклон, Маестро! 

More Books