Следва

Ура за първите кадри от снимките на втория сезон на "И просто ей така"

"Домът на дракона" Сезон 2: всичко, което знаем дотук

От HBO вече потвърдиха, че се задава втори сезон на лудориите на Таргариен. Ако и вие, като нас, треперите всеки понеделник за новата серия от течащия в момента Сезон 1, значи този материал е за вас >>>

 

Movies & TV преди 1 година

Хитовото шоу на HBO и феноменът на поп културата Game of Thrones официално ще има втори сезон. Първият спиноф във вселената, House of the Dragon, е с излъчени седем епизода до този момент, но вече създаде достатъчно интригуваща предпоставка за продължение, бидейки изпълнена с кралски интриги и зашеметяващи дракони, да не говорим за актьорския състав, пълен с иконични Таргариени (четете още: "Домът на дракона": излезе трейлърът на предисторията на "Игра на тронове").

Въпреки че някои фенове бяха скептични относно шансовете на сериала след финала на Thrones, шансовете за подновяване на House of the Dragon скочиха рязко, след като премиерният епизод събра близо 10 милиона зрители, най-високият рейтинг за HBO премиера досега. В отговор мрежата реши да влезе стремително в спинофа на Game of Thrones. Ето какво знаем досега за предстоящия втори сезон. 

Ще има ли „Къщата на дракона" сезон 2?

Да! Новината за предстоящ Сезон 2 дойде точно пет дни след рекордната премиера, като мрежата съобщава, че рейтингите на шоуто се повишават до 20 милиона зрители между премиерата в неделя вечер и следващия петък.

 „Ние сме извънредно горди от това, което целият екип на House of the Dragon постигна с първия си сезон", обяви в нарочно изявление Франческа Орси, изпълнителен вицепрезидент на HBO Programming. „Нашият феноменален актьорски състав и целият екип се заеха с огромното предизвикателство и надминаха всички очаквания, създавайки шоу, което се утвърди като изключително гледано. Огромни благодарности [на съоснователя и изпълнителен продуцент Джордж Р.Р. Мартин и шоурънърите Райън Кондал и Мигел Сапочник] за това, че ни водят в това пътешествие. Не можем да бъдем по-развълнувани и затова продължаваме да оживяваме епичната сага за Дома Таргариен със сезон втори." 

Кога ще излезе сезон 2?

Мащабът на шоуто означава, че ще отнеме известно време, докато се появи вторият сезон. Първият отне 10 месеца за заснемане, дори преди да бъдат добавени огромните анимирани дракони, като The Hollywood Reporter подчертава, че работата по визуалните ефекти за Сезон 1 е започнала през януари и все още продължава. Ако Сезон 2 изисква също почти една година заснемане и още една VFX работа, то предполагаме възможно завръщане през лятото/есента на 2024 г.

Снимките за новия сезон ще започнат в ранната пролет на 2023 г., като испанският вестник Hoy съобщава, че продукцията ще се снима отново в град Касерес, Испания - който изобразява King's Landing както в HotD, така и в Game of Thrones - от март до юни 2023 г. 

Кой от актьорския състав ще се завърне в Сезон 2?

Тъй като това е спиноф на Thrones, е трудно да се предвиди завръщането на целия актьорски състав, без да се види кой ще излезе жив от първите 10 епизода. Ако главните герои са в безопасност, можем да очакваме Ема Д'Арси (принцеса Ренира Таргариен), Оливия Кук (Алисънт Хайтауър), Мат Смит (принц Деймън Таргариен), Фабиен Франкел (сер Кристън Коул) и Ив Бест (Рейнис Таргариен) в Сезон 2. Има също шанс кралят на Пади Консидайн Визерис Таргариен да стигне до следващия сезон, въпреки че незаздравяващите му рани от Железния трон са доста зловещи (четете още: Новата Таргариен: най-важното за звездата в "Домът на дракона" Мили Алкок).

Що се отнася до по-младите версии на Ренира и Алисънт, продуцентът Райън Кондал казва пред Variety, че не е сигурен дали актьорите Мили Алкок и Емили Кери ще се върнат чрез ретроспекция в следващите сезони. „[Алкок и Кери] все още не са част от историята, която разказваме.", казва той, добавяйки, че нещата може да се променят в бъдеще. 

Каква ще е интригата в Сезон 2?

От това, което видяхме в трейлъра и седемте текущи епизода, Сезон 1 разказва за събитията, водещи до гражданската война на Таргариен, наречена Танцът на драконите, битка за трона след смъртта на крал Визерис. Шоуто тръгва по дългия път, връщайки се доста назад с възкачването на Ренира до наследник, и ще продължи бързо напред няколко години (с преработка и всичко останало), за да ни доближи до сблъсъка. 

По всичко личи, че пълният „танц" може да не се случи до Сезон 2, ако вярваме на намеците на създателите Джордж Р. Р. Мартин и Райън Кондал за това как са се подготвяли за подновяване на сагата. По време на Comic-Con панела на шоуто (който се проведе месец преди премиерата на сезон 1), Кондал разкри, че продукцията вече работи върху дракони, които няма да се покажат до Сезон 2. Той също така издава, че имат „орязан бюджет" специално за втория сезон, което е изненада за феновете, защото е  ясно, че подобна продукция гълта ужасно много пари и всяко пестене внушава опасения от ущърб на зрелището. 

Колко сезона може да има „Къщата на дракона"?

Един голям въпрос относно предисторията на "Къщата" е дали ще бъде изправена пред същата съдба като Thrones: да има повече сезони, отколкото изходен книжен материал (в ущърб на шоуто). За щастие продуцентите Кондал и Мигел Сапочник вече имат план за края на сериала. В задълбочена статия на Hollywood Reporter дуетът разкрива, че имат план шоуто да продължи определен брой сезони, като източници твърдят, че става дума за три до четири сезона, планирани за далечното бъдеще. 

Те също намекват, че шоуто или последващият спиноф може да изследва друг период от династията Таргариен, който се простира чак до гибелта на Валирия (унищожаването на първата родина на семейството) и завладяването на Вестерос от крал Егон I.


Егон II

„Таргариените обхващат и двете посоки", казва Сапочник пред изданието. „Така че, като основа за други възможни истории и спинофи... имаме отлични варианти за разгръщане".  

Какво казват актьорите и екипът за Сезон 2?

Шоурънърът Райън Кондал разкрива пред Variety за напредъка на продукцията по Сезон 2, издавайки, че са работили по следващата група епизоди дори преди официалното им подновяване да бъде обявено. 

„Сезон 1 наистина се застъпва със Сезон 2. Разказваме за втория сезон от месеци, чрез публикации, премиери и пресата", каза той пред изданието.

Въпреки че ще трябва да изчакаме до финала на Сезон 1, за да разберем къде ще се приземи Сезон 2 във времевата линия на Dance of the Dragons, Кондал потвърждава, че няма да има повече обхващащи десетилетия, изискващи преработване и времеви скокове през следващия сезон. 

„Разказването на истории се случва в ритъма на оригиналния сериал „Игра на тронове", каза той за Сезон 2.

Фабиен Франкел споделя пред RadioTimes, че вече е имало разговори за втори сезон зад кулисите. „Имахме разговори още в началото, но очевидно нещата ще претърпят промяна". 

„Ако трябва да съм честен, отидох в кръчмата с Мигел [Сапочник, режисьорът на шоуто] преди два месеца. Той ме предизвика с някои намекнати неща, добавя Франкел, - каза ми, че трябва да излизам с един конкретен човек и няма да кажа кой е той, очевидно, но той беше категоричен:„ Искам ти и този човек да прекарате известно време заедно и да се опознаете". Така че, да, развълнувах се и реших да го направя."

Ив Бест също казва, че актьорският състав вече има представа какво следва въз основа на книгите (четете още: Четиво в четвъртък: "Светът на огън и лед" от Джордж Р. Р. Мартин

„Имаме само най-обща представа, защото историята вече съществува в книгите, така че предполагаме къде може да стигне фабулата, но те правят толкова много промени в сравнение с оригиналната история в книгите, че винаги може да очакваме изтенади", уточнява актрисата. 

More Movies & TV