Следва

На всяка манджа - Кайли, поредната грим колаборация е с Batman

Beauty Trend Report: тенденциите за ЕСЕН 2022

Когато един сезон приключи, а друг дойде, всичко в грижата за кожата трябва да се промени. 

Body преди 1 година

Надолу View Sofia систематизира всички дерматологични тенденции за сезона, на които се посвещаваме религиозно, за да е кожата 1) чиста, 2) сияйна, 3) гладка, 4) с равномерен тен, 5) със здрава кожна бариера, 6) всичко друго, което искаме... Включваме мненията на експерти, информация за продукти, инструменти, съставки, процедури - най-подробният гид на света, или поне на ЕСЕН 2022.

1. За рехабилитация на кожата след лятото

Дори да сте прекарали лятото си в някоя мрачна и дъждовна страна (so sorry, honey, ако е така), все за ден, два, седмица кожата ви да е била изложена на доста екстремно слънчево лъчение - все пак лятото тази година беше безпощадно горещо. Изключително важно е с настъпването на есента да впрегнем всички сили да поправим щетите, нанесени от UV лъчите - а и от морската вода, влажния въздух, силното потене, многото слънцещитен крем (понякога той запушва порите, но все пак не го пропускаме) и други летни вредители.

"В моята клиника пациентите вече са резервирали своите есенни лазерни процедури за лице, предназначени да възстановят вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху нашата кожа“, казва д-р Анита Стърнам, лекар-специалист по грижа за кожата и основател на марката за красота Decree. "Безпрецедентното топлото време беше истински мор за кожата това лято.“ Графикът на дерматолога д-р Анджали Махто също е препълнен с резервации, защото е важно да използваме по-хладните и неслънчеви месеци да възстановим изтощената от слънцето кожа чрез професионални процедури.

"Най-уязвимите зони включват лицето и шията. Обърнете внимание за повишена или влошена пигментация или лунички, както и развитие на слънчеви петна. Макар да не са опасни или животозастрашаващи, те могат да причинят козметични проблеми и да направят тена неравномерен“, казва тя. Дерматолозите констатират повишено търсене на химически пилинги и лазерни терапии, които помагат за премахване на пигментацията, намаляват слънчевото увреждане и помагат за подмладяване на кожата.“


8 супер здравословни масла, с които да се храним и готвим


2. Специфични съставки

Потребителите по света сме масово много по-взискателни, когато става въпрос за еко характеристиките на любимите ни козметични продукти, като голяма част от фокуса през последните години е върху опаковката. Новото тази есен е, че множество екологични марки включват рециклирани ингридиенти в своите формули, намалявайки натиска върху природните ресурси и минимизирайки отпадъците в сметищата.

Pai's C-2 Believe Vitamin C Brightening Moisturiser, продукт, който стартира на пазара от 1 септември, използва преработени семена от боровинки, семена от сливи и кайсиеви ядки - вторични продукти от хранително-вкусовата промишленост и производството на сокове, които иначе биха отишли на вятъра, но вместо това са студено пресовани за създаване на богати на хранителни вещества съставки за грижа за кожата.

"Въпреки че upcycling е тенденция в модната индустрия от известно време, прециклираните съставки с нулеви отпадъци все още са нововъзникваща тенденция в индустрията за красота“, казва основателят на Pai Сара Браун. Farmacy също наскоро пусна своя почистващ балсам Peaches ’N Clean Cleansing Balm с рециклирано масло от прасковени ядки, а Ren Brightening Dark Circle Eye Cream използва екстракт от цвят на бъз, страничен продукт от парфюмерийната индустрия. "Тъй като повече и повече от тези съставки вече са на пазара, се надявам, че все повече марки да следват примера ни“, казва Браун. "Избираме рециклирани компоненти най-вече заради ползите от тях, а не заради шанса да яхнем някаква тенденция. Също така е важно потребителите да продължат да проверяват списъците със съставките и етикетите, преди да си купят каквото и да е - така ще сте сигурни, че получавате добър продукт.“

3. По-чести прегледи при дерматолог

Буквално трябва да сложим номера на любимия дерматолог на бързо набиране в случай на нужда от спешна помощ в грижата за кожата. Mindset-ът, че посещаваме доктор само в най-краен случай, е антидентенция в западния свят. "С изобилието от информация, налична онлайн, процедурите за кожата стават все по-объркващи и е трудно да се разбере кои активни съставки могат да бъдат от полза за кожата ви“, казва д-р Анджали Махто. "Необходима ви е бадемова, гликолова, млечна или салицилова киселина? Всеки ли трябва да използва витамин С и ниацинамид за постигане на равномерен тен на кожата? Изборът зависи до голяма степен от основния тип кожа на индивида и все повече хора осъзнават, че разговорът с дерматолог за получаване на персонализиран съвет, вземайки предвид факторите на индивидуалния начин на живот и предишна медицинска история, е много по-ефективно от гледна точка на разходите и времето, отколкото да разчитате та „проба-грешка“.

Благодарение на пандемията вече е много по-лесно да направим дерматолога свой личен лекар, фигуративно казано, и да се обръщаме към него винаги, когато имаме нужда от съвет, вместо да чакате проблемът да напредне. "Смятам, че препълнените графици на дерматолозите ще направят онлайн грижата за кожата възможна - ще получаваме предписания, съвети рецепти и диагнози онлайн или по телефона", прогнозира д-р Жюстин
Хекстал, консултант дерматолог за La Roche-Posay.

4. Невероятните адаптогени

Адаптогените сами по себе си не са нещо ново – те се използват в китайската традиционна медицина от години. Но това, което е ново за тези нетоксични съединения, извлечени от растения, е скоростта, с която те се появяват в нашите козметични формули. Възлюбени заради способността си да помагат на тялото да устои на физически, химични или биологични стресови фактори, те са известни и със своите лечебни, противовъзпалителни свойства. Herbar е нова марка, базирана изцяло на адаптогенна грижа за кожата, със специален фокус върху гъбите. Първият продукт от марката е масло за лице, включващо три различни източника на адаптоген – тремела гъби рейши и фурми – заедно с алтернативата на ретинола бакучиол, витамин Е и шипка.

"Ние искрено вярваме в доказаните във времето суперсили на адаптогенните гъби, билки и растения, които разгръщат магията си както отвътре, така и навън“, казва съоснователят Катарина Оливейра. „Вярваме, че човек трябва да измине собствения си козметичен път, зада разбере, кое всъщност работи за него по отношение на здравето и красотата. Най-често ефективното решение е онова, което е било там през цялото време: основните лечебни стратегии, използвани от векове.“ Друг фен на гъбите е Сузан Кауфман. "Те работят невероятно добре и балансират формулите с мощни съставки, които осигуряват силни и незабавни резултати за кожата, но понякога могат да бъдат твърде дразнещи за чувствителни, стресирани типове кожа“, обяснява тя. "Пробвайте нашия нов комплекс с витамин С, формулиран с иновативно трио екстракти от гъби с анти-стареещ ефект, овлажняващи и анти-дразнещи свойства.“

Адаптогените също се появяват в Youth To The People’s Adaptogen Deep Moisture Cream (от личен опит можем да кажем, много добър продукт) и Imperial Glow Facial Polish на Ranavat, като Herbar ще добави още продукти към своето портфолио през следващите месеци.

5. Техничарски прийоми

Имаше момент, около 2019 г., когато изглеждаше, че всичко, което клиентите искат са "чисти“ или "естествени“ продукти. Цялостният комуникационен тон беше подчинен на мантрата „завръщане към основите“, а някои потребители дори избягваха научно звучащите имена на продукти и дългите списъци със съставки, в полза на по-изчистени формули. Това се преврна в т.нар. "чиста клинична красота“, при която грижата за кожата съчетава най-добрите съставки, които природата може да предложи, с лабораторно произведени синтетични формули, които са също толкова безопасни и ефективни, колкото и естествените им аналози.

Последното превъплъщение на тенденцията е наречено "технологично приемане“ от агенцията за прогнозиране на тенденции WGSN. Тъй като потребителите все повече разбират начините, по които технологичният напредък може да подобри рутината им, те търсят нови интелигентни методи за прилагане, лабораторно произведени съставки (много от които се смятат за по-устойчиви от естествено извлечените съставки) и иновативни формули с обновена концепция. Ето например инструментът с хидратираща активна ролка за Microneedling на Face Gym, който включва кристализирана хиалуронова киселина и пептиди, оформени в микроигли, които се разтварят бързо в кожата за незабавни резултати. "Новото възприемане на технологията от потребителите ще създаде съвсем ново отношение към джаджите в красотата“, потвърждава доклад на WGSN за предстоящите тенденции в красотата. "Тенденцията ще се съсредоточи върху нови биоинженерни съставки с подобрена ефективност и методи за доставка.“

6. Грижа за кожната бариера

Изключително важната кожна бариера е една в една от най-важните теми въобще за 2022 г. и този разговор ще се разшири съвсем през есента. За всеки, който е използвал прекалено много ексфолиращи киселини или е прекалил с ретинола, има изобилие от нови продукти за грижа за кожата, насочени към възстановяване на бариерата, ще помогне за възстановяването, ребалансирането и укрепването на увредената кожа. "Схемите за почистване чрез ексфолация ще бъдат заменени с по-нежно измиване с мицеларна вода, последвано от почистващи продукти на основата на крем или гел, които не съдържат пенещи се сулфати и утежняващи бариерата ексфолиращи перли и зърна“, прогнозира д-р Анита Стърнам. "Серамидите, мастните киселини, холестеролът и скваланът са героите, укрепващи бариерата, които трябва да търсите в своите серуми и кремове, заедно с пептиди, които осигуряват градивните елементи за здрава структура на кожата.“


Цар Цинк и невероятните му ползи за здравето


И макар да ни е неприятно да го кажем, може би има още една причина да превърнем изграждането на кожна на бариера в приоритет тази есен. "Тъй като проявите на Covid изглеждат сезонни и вече са по-високи от миналото лято, може да се върнем към маските тази есен“, предупреждава д-р Джъстин Хекстал. "Комбинацията от по-суха кожа и маски, които оставят кожата влажна, може да наруши кожната бариера, причинявайки всякакви кожни проблеми. Чувствам, че вече сме по-наясно с кожната бариера, а също и с микробиома, и ще търсим защитни кремове, за да предотвратим този потенциален проблем. Бих препоръчал новия La Roche Posay Cicaplast B5+, който съдържа изпитани и тествани успокояващи съставки, включително мадекасозид, пантенол, масло от ший и глицерин, заедно с антибактериални мед и цинк манган.“

More Body