Следва

Чудесна Джоан Колинс в Лондон или как изглеждат едни добре прекарани 89 години

Цар Цинк и невероятните му ползи за здравето

Изключително важно е да се контролира нивото на цинк в организма през есента - сезона на настинките.

Health преди 1 година

Цинкът е микроелемент, който е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Той е структурен компонент на протеини, ензими, рецептори и клетъчни мембрани, участва в метаболизма и изграждането на генетичен материал. Подробностите за изключително важният за тялото ни химичен елемент под номер 30 в периодичната систеа на елементите, чието име идва от немската дума zinke, което значи "назъбен", следват >>> 

Цинк: защо без него сме болни

В организма цинкът, благодарение на своите антиоксидантни свойства, предотвратява развитието на хронични заболявания (захарен диабет, сърдечни и съдови заболявания) и намалява развитието на възпалителни процеси. От страна на нервната система, подобрява когнитивните функции (мислене, памет, настроение, внимание), допринася за нормализиране и урегулиране дейността на малкия мозък, което засяга координацията на движенията.

Но най-важната функция на цинка е да поддържа състоянието на имунната система и антивирусната активност. Изследванията и опитът на лекарите по време на пандемията от COVID-19 показаха ефективността на цинковите препарати в борбата със симптомите на SARS. Отбелязано е по-леко и кратко протичане на заболяването, в резултат на което е намален рискът от развитие на постковид синдром и последствията от коронавирусна инфекция.

Нивото на цинк в организма

Човешкото тяло съдържа около 2-3 грама цинк. Стойностите могат да варират в зависимост от пола, възрастта, наличието на хронични заболявания, функционирането на червата, а именно абсорбционния капацитет на лигавицата им.

Дневната нужда от цинк зависи от възрастта и пола.

- възрастни жени на възраст 19-50 години се нуждаят от 12 mg цинк на ден
- възрастни мъже - 15 mg;
- в по-зряла възраст нормата за мъжете пада до 13 mg;
- жени в менопауза и постменопауза - 10 мг.

Максимално допустимият прием на цинк на ден е 25 mg. За предозиране говорим при над 150 mg цинк на денонощие, което обикновено се придружава от чревно разстройство, гадене, повръщане, главоболие.


Не забравяйте тези витамини, слабо познати, силно значими


Как да разберем в дефицит на цинк ли сме

Основните симптоми на дефицит на цинк са:

- влошаване състоянието на косата и ноктите;
- отслабване;
- възпалителни кожни заболявания: дерматит, екзема, акне, суха кожа;
- намален имунитет и чести вирусни инфекции; 
- децата имат повишена нужда от микроелемента по време на растежа и пубертета.

Продължителният дефицит на цинк може да доведе до дисфункция на хипофизата и половите жлези, нарушен въглехидратен метаболизъм и развитие на захарен диабет, повишен риск от неоплазма и аденом на простатата при мъжете.

Има два начина за оценка на нивото на цинк в човешкото тяло: 1) концентрацията на цинк в кръвния серум; 2) концентрацията на цинк в урината. И двата теста могат да помогнат за диагностицирането на дефицит.

Как да набавим нужният на тялото ни цинк

Напълно възможно е да поддържате нормални нива на цинк, ако се храните правилно. Стридите са на първо място сред хранителните източници на цинк, но те невинаги са наоколо и не са достъпни за всеки. Затова обърнете внимание на продукти като пшенични трици, карантии (телешки и пилешки черен дроб), месо (говеждо, агнешко, свинско), сусамово масло, тиквени семки, кедрови ядки, бобови растения и почти всички зеленчуци.

За да се усвои добре цинкът, е необходимо да се контролира приемът на витамините А, Е, С. Малко количество фосфорни, калциеви и литиеви йони също подобряват фармакологичните свойства на цинка.

Ако имате дефицит на цинк, можете да приемате добавки, които го съдържат. Основните условия тук са одобрението на вашия лекар и спазването на инструкциите. Най-често се приема по 1 таблетка 3 пъти дневно по време или след хранене, като таблетката не трябва да се троши или дъвче. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.