Цар Цинк и невероятните му ползи за здравето

Цар Цинк и невероятните му ползи за здравето

Изключително важно е да се контролира нивото на цинк в организма през есента - сезона на настинките.

Цинкът е микроелемент, който е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Той е структурен компонент на протеини, ензими, рецептори и клетъчни мембрани, участва в метаболизма и изграждането на генетичен материал. Подробностите за изключително важният за тялото ни химичен елемент под номер 30 в периодичната систеа на елементите, чието име идва от немската дума zinke, което значи "назъбен", следват >>> 

Цинк: защо без него сме болни

В организма цинкът, благодарение на своите антиоксидантни свойства, предотвратява развитието на хронични заболявания (захарен диабет, сърдечни и съдови заболявания) и намалява развитието на възпалителни процеси. От страна на нервната система, подобрява когнитивните функции (мислене, памет, настроение, внимание), допринася за нормализиране и урегулиране дейността на малкия мозък, което засяга координацията на движенията.

Но най-важната функция на цинка е да поддържа състоянието на имунната система и антивирусната активност. Изследванията и опитът на лекарите по време на пандемията от COVID-19 показаха ефективността на цинковите препарати в борбата със симптомите на SARS. Отбелязано е по-леко и кратко протичане на заболяването, в резултат на което е намален рискът от развитие на постковид синдром и последствията от коронавирусна инфекция.

Нивото на цинк в организма

Човешкото тяло съдържа около 2-3 грама цинк. Стойностите могат да варират в зависимост от пола, възрастта, наличието на хронични заболявания, функционирането на червата, а именно абсорбционния капацитет на лигавицата им.

Дневната нужда от цинк зависи от възрастта и пола.

- възрастни жени на възраст 19-50 години се нуждаят от 12 mg цинк на ден
- възрастни мъже - 15 mg;

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.