Следва

Челно: рапърът 50 Cent за Мадона: "позира като девственица на 64"

Елиза Грънчарова, ръководител на „Стратегически маркетинг“ в BILLA България - прецизното таргетиране е всичко

Елиза Грънчарова заема позиция ръководител отдел „Стратегически маркетинг“ в BILLA България. Тя е завършила магистърски програми „Международни отношения” и „Планиране и прогнозиране на икономически системи“ в УНСС. Има допълнителна квалификация като Chartered Marketer към Chartered Institute of Мarketing във Великобритания. Преди да се приесъедини към екипа на веригата, в продължение на 19 години работи в The Coca-Cola Company, където заема различни ръководни позиции

All About Life преди 1 година

View Sofia: Здравейте, Елиза! Разкажете ни повече за себе си.

Елиза Грънчарска: Зареждат ме приятни изживявания и пътувания – планирани и спонтанни. Харесва ми да се срещам с нови хора и, в разговорите ни, да надграждам себе си. Безценни са моментите, които споделям със семейството си. Все по-интересни теми си поставяме за обсъждане с вече порасналите ми синове. Прекрасно е да виждам как всеки отстоява и обосновава позицията си.

VS: За каква професия мечтаехте като малка?

Е.Г.: Мечтаех да се занимавам с изкуство, да рисувам и да пътувам по света. Мога да кажа, че съм в сърцето на мечтата си – магията на маркетинга е необятна и възможността да създавам стратегии и рекламни кампании е изключително удоволетворяваща и ме зарежда по неповторим начин.

VS: Кои са трите неща, които ви мотивираха да потърсите реализация в сферата на маркетинга? Разкажете ни повече за ритейл индустрията и защо я избрахте.

Е.Г.: Първите ми години в Кока-Кола започнаха в отдел „Финанси“. Любовта към маркетинга бързо пламна, защото имах възможност да работя със страхотни екипи и любими марки. След няколко години вече бях част от отдел „Маркетинг“ и знаех, че пътят ми напред ще бъде предизвикателен и вълнуващ.

Ритейл бизнесът е изключително динамичен и бързо променящ се. В резултат от дългогодишния ми опит в създаването и имплементирането на кампании за глобални и локални марки, по естествен и желан път се доближих до потребителите, които правят своя окончателен избор в търговските ни обекти.

VS: Какви са целите, които ви водят към успеха?

Е.Г.: Винаги съм се стремяла да изграждам силни екипи, да бъда ясна и фокусирана върху приоритетите си и постоянно да се развивам и да не се страхувам да излизам от зоната си на комфорт.

VS: Каква е тайната за успешно съчетаване на професионалните задължения и отговорностите към семейството?

Е.Г.: Много важно е човек да има баланс между работата и времето, което отделя на близките си хора. Бизнес приоритетите са важни и подкрепата от семейството е особено ценна в заобикалящата ни динамична среда. За мен семейството е най-важната съставка на успеха. Подкрепата и споделените моменти заедно, ме зареждат и ми дават сила да продължа напред.

VS: Като ръководител на отдел „Стратегически маркетинг“ в BILLA България, една от основните ви роли е да вдъхновявате екипа си. Как се справяте с тази задача?

Е.Г.: „Един за всички, всички за един“ – това е любима песен и мое лично кредо.

Винаги съм искала всеки един член на моя екип да чувства подкрепата ми, да знае, че има свободата и едновременно с това е отговорен за действията си. Подкрепям и насърчавам премерения риск, в който се крие тайната към прогреса. Вярвам, че положителната енергия, ясната посока, последователността в действията, които се предприемат, в синхрон с регулярна и навременна комуникация, сплотяват екипа, дават му увереност и мотивация. Постоянната любознателност, промяната на статуквото, в съответствие с променящия се пазар, с нуждите на потребителите ни и на бизнеса е пътят ни напред.

VS: А какво вдъхновява вас?

Е.Г.: Вдъхновяват ме хората, с които се срещам – тези, които споделят ценни и нестандартни мнения и гледни точки. Мотивират ме още нововъведенията, експериментите и добрите практики, за които чета. Те ми помагат в пренасянето на опит и идеи към ритейл бизнеса, разкривайки нови възможности и предизвикателства.

VS: Какви умения и опит са необходими, за да се превърнеш в успешен ръководител на маркетинг екип? Какъв съвет бихте дали на младите специалисти в тази сфера в България?

Е.Г.: Истинският лидер трябва да може да сформира екипа си, ясно да дефинира целите, да осигури нужната информация и средства за изпълнение на работата си и да следи за постигането на поставените цели. Съвременният лидер трябва да създава среда и да задава верните въпроси, така че екипът му да търси различни възможности за решаване на бизнес казуси. Да формира условия за работа, в която всеки се чувства пълноценна част от цялото и дава своя принос към успешното развитие на компанията. Ефективната комуникация, активното изслушване, навременното споделяне на информация и сътрудничеството с всички отдели в организацията дават допълнителна сила на добрия лидер. Той трябва да има ясна визия и стратегия за развитието на екипа си.

Съветите ми към младите специалисти, избрали маркетинга за свой професионален път, са свързани с нестихваща любознателност, постоянно експериментиране и дисциплина в индивидуалното развитие.

VS: Ако можете да създадете среда, в която екипът да бъде напълно мотивиран, какво е първото нещо, което бихте направили?

Е.Г.: Ще създам творческа работна среда, в която всеки един да се чувства оценен, да иска да се развива и да бъде вдъхновен от обща и значима цел.

VS: Работната среда в ритейл сектора е силно конкурентна. Какво е усещането да сте част от екипа на компания с утвърден бизнес модел, каквато е BILLA България?

Е.Г.: Предизвикателствата ме мотивират и дисциплинират. Всеки ден в BILLA аз се стремя да се усъвършенствам, да давам най-доброто от себе си и да допринасям за успешното развитие на нашия бизнес. Чувствам се част от един силен екип, вярвам в професионализма на колегите ми и в бъдещето на компанията ни.

VS: Кои ще бъдат най-важните тенденции в сферата на маркетинга през следващите 5 години? Кои са практиките, които ще се докажат като неефективни в дългосрочен план?

Е.Г.: За мен, най-важните тенденции в сферата на маркетинга ще продължават да бъдат свързани с анализа на така наречената „BIG data”, детайлното сегментиране на потребителите, създаването на ясни и диференцирани познания и изключително прецизното таргетиране.

Дигиталната трансформация не е приключила. Преминаването към цифрова инфраструктура в оперативната дейност на бизнеса е неизбежна. Изживяването, което компаниите могат да предоставят на своите потребители – както лице в лице, така и онлайн, за да бъдат релевантни на потребителските нагласи, е част от дигиталната промяна в организациите.

В дългосрочен план, това, което е работило дълги години, превърнало се е в постоянен модел на работа и е давало добри резултати, ще загуби силата си. Настъпи краят на генерализирането. Компаниите трябва постоянно да предвиждат промените в нагласите на своите потребители и да са готови да се адаптират към тях, с необходимата грижа и гъвкавост.

VS: Благодарим ви за отделеното време! Пожелайте нещо на читателите ни за финал.

Е.Г.: Вярвайте в себе си, в хората, с които работите, и не спирайте да се усъвършенствате. Най-доброто предстои!

More from View Sofia

Емили Ратайковски: ЧРД в топ форма и обвинения в несръчно майчинство

Celebrities преди 2 години

Слабичка и изящна, няма начин да кажем, че само преди три месеца Емили Ратайковски стана мама за пръв път. Тя роди момченцето си Силвестър Аполон, плод на любовта със съпруга й, продуцента Себастиан Бейр-Маклард

От P50 до парфюма: Емили Ратайковски споделя зимната си рутина за красота

Celebrities преди 1 година

Обявена за новото лице на емблематичния аромат Flowerbomb на Viktor & Rolf, авторът на бестселъри и модел Емили Ратайковски говори за красотата и здравето, за съдържанието на нощното си шкафе, за зимната бюти рутина и още...   

Dolce & Gabbana Fall 2023, READY-TO-WEAR и Ким Кардашян, Дева Касел, Ашли Греъм и другите подробности

Celebrities преди 1 година

Ревюто за есента и зимата на 2023 на модното дуо Долче и Габана се проведе на 25 февруари в дните на Седмицата на модата в Милано. Обичайно омагьосващо, голямото модно събитие привлече като магнит десетки звезди от света на модата и шоубизнеса, но най-голям шум предизвика появата на Ким Кардашян в пълно модно снаряжение   

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.