Следва

Годишен ХОРОСКОП 2023: Лъв

Какво е бял шум и как бори безсънието?

Овладейте успокояващата сила на монотонните звуци

 

Celebrities преди 1 година

Установено е, че всеки пети човек на земята не спи достатъчно. Какво правим, за да преборим безсънието? Добре дошли в света на белия шум. Меки, повтарящи се звуци с хипнотични свойства на сънливост и релаксация.

Харесвате бял или розов шум?

Терминът "бял шум" определя стабилна поредица от звуци с еднакъв интензитет в диапазона от високи, средни и ниски честоти, което осигурява постоянна спектрална плътност на звуковата мощност. Мекият успокояващ шум, който маскира акустичните стимули, получава името си от аналогията с бялата светлина, въпреки че светлината, която изглежда бяла, обикновено няма равна спектрална плътност във видимия диапазон.

Добре познати примери за бял шум са шумоленето на листа от вятъра или дъжда, барабанящ по покрива, рева на прибоя или шума на реката, бръмченето на прахосмукачка или на вентилатор. Интересното е, че шумът на близкия водопад се разпознава звуково като бял, а далечният тътен на падаща вода се счита за розов шум, тъй като високочестотните звуци отслабват по-интензивно от нискочестотните звуци и произведеният звук има по-малко стабилна спектрална равнина. В допълнение към белия има червен, син, лилав, сив шум и във всички тези имена се използват цветове, които символизират разликата в плътността на възприемания честотен спектър.

Мълчи, това е достатъчно

Говорейки за шум в стандартния смисъл, всеки лекар ще потвърди, че продължителният силен шум е нездравословен, особено по време на сън. Според СЗО стимули от 55 децибела повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и могат да доведат до безсъние, докато говоренето или дрънкането на хладилника лесно осигурява 40-55 доста неудобни децибела.

С мисъл за качествена нощна почивка и с одобрението на здравните специалисти, разработчиците на мобилни приложения и интелигентни джаджи редовно актуализират своята линия от помощни средства за сън, които разпространяват успокояващ бял шум. Продуктите за бебета се открояват като отделна ниша: много нощни светлини, меки играчки и други сладки устройства са обучени да произвеждат бял шум, който приспива бебетата (и родителите).

Учените за белия шум

Експертите обаче признават, че просто няма обективни данни, които да подкрепят благоприятното въздействие на белия шум върху съня и затова учените не са стигнали до консенсус по този въпрос.

„Мога само да се позова на проучване на Националната фондация за съня от 2012 г., което показва, че 5% от населението използва бял шум като помощно средство за сън“, кавза Мишел Дреръп, психолог и специалист по съня в клиниката в Кливланд, пред Time. „Не мисля, че някоя научна институция е правила пълноценно изследване за шума, връзката му със съня и как един вид шум е по-добър от други. В противен случай данните щяха да бъдат публикувани за общо ползване.“

„Сравних резултатите от проучвания, финансирани от търговски компании, които продават приложения или оборудване за производство на бял шум, но ги намерих за недостатъчно дълбоки и образователни“, казва Майкъл Гранднър, директор на програмата за сън и здраве в Университета на Аризона, в същото интервю. - Групите участници са твърде малки и следователно получените данни трудно се адаптират към средните. Мисля, че едно по-всеобхватно проучване би било много скъпо и досега никой не е пожелал да го финансира".

Бъдете внимателен

В допълнение към факта, че сънотворните свойства на белия шум не са научно потвърдени, ефектът, произведен от звуци със стабилна плътност, не е от полза за всички. Продължителните монотонни звуци могат да причинят осезаеми негативни реакции при някои хора, като например главоболие (четете още: Помощ: Обсесивно-компулсивното разстройство и как живеем с него).

За особено чувствителни деца и възрастни съществува риск от формиране на пристрастяване - нощно стартиране на бял шум в приложение (като White Noise Lite или White Noise Deep Sleep Sounds) или услуга за стрийминг (съответстващи колекции в Spotify, YouTube, iTunes) може да се превърне в пристрастяване, постепенно лишавайки ни от способността за естествено заспиване и нарушавайки ритъма сън-събуждане.

За да използвате бял (както и розов, червен, син и всякакъв друг) шум без неприятни последици, важно е да следвате стандартното правило: спазвайте мярката. Ако харесвате този формат на подготовка за сън, включете успокояващ шум ограничено (и за предпочитане от време на време), за да се отпуснете, а не да тренирате тялото да синхронизира шума и сънливостта. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.