Следва

Риана пуска модна колекция за Super Bowl 2023

Миналото: Барбара Уолтърс и розовият Шанел - историята на едно силно политическо послание

Барбара Уолтърс е звезда на американската журналистика, автор на изключителни интервюта. Считана за една от най-уважаваните и влиятелни журналисти, над пет десетилетия тя е голяма сила в областта, независимо дали говори със световни лидери или с известни личности. Мисис Уолтърс почина на 31 декември 2022г., затова решихме да си припомним една легендарна нейна история от далечната 1989г., която остава във времето

Celebrities преди 1 година

През 1989 г. най-търсеното и гледано интервю в света е това с либийския диктатор Муамар Кадафи. В онези години, преследването на ексклузивен разговор с „хората на деня“ е почти като игра на живот и смърт. Всеки известен журналист гони атлети, известни личности, световни лидери и дори опозорени политици, които искат да разкажат историята от своята гледна точка. Интервютата на Барбара с Фидел Кастро, Жан-Клод Дювалие, Менахем Бегин и Ануар Садат се превръщат в събития на културната и политическа сцена.

През 1986-та Роналд Рейган бомбардира Триполи, включително и дома на Кадафи като отмъщение за нападението на дискотека в Берлин. Една от американските бомби убива едно от децата на Кадафи. Всеки журналист в света би дал всичко, за да говори с всеизвестния дикткатор, но човекът, който успява, е Барбара Уолтърс, което потвърждава статута й на най-влиятелния журналист в света.

И, категорично ясно, модата се намесва дори и в събития като това, които нямат нищо общо с нея пряко. Звездният момент в тази среща, проведена в пустинята, става розовият костюм на Шанел (четете още: „Нека видят“: защо Жаклин Кенеди не почиства окървавения си костюм на Шанел).

През януари Барбара, асистентката й и екип заминават за Триполи за дългоочакваната среща с човека, известен с прозвището Лидера на революцията. Дни преди това Барбара интервюира тогавашния президент Джордж Буш. Моментът е много деликатен политически. Режимът на Кадафи е подозиран и обвиняван за многобройни терористични атаки срещу Запада.

Трудно е да се опише значението на Шанел в началото на 1989г. Ставайки артистичен директор на вечната модна къща шест години по-рано, Карл Лагерфелд избухва с дива енергия, имплементирайки я в легендарния парижки бранд, който за известно време е по-популярен не с haute couture, а с парфюмите си. Кайзера трансформира Chanel и съживява традиционния костюм на Коко, като го превръща в униформата на хайлайфа и интернационален символ на блясъка и властта (вижте още: Да или Не: На Кими яркорозовият Chanel).

Немалкият екип на Барбара, включващ снимачни екипи, фотограф, продуцентски екип, самата Барбара и асистентката й, пристига в Триполи през нощта. Отведени са в салон, в който стените са облепени в снимки на Лидера, и им сервират чай и сладкиши. След време асистентката на Барбара разказва, че известната журналистка - увита в кремаво кашмирено палто и очи, скрити зад големи овални слънчеви очила, е абсолютно неуморима. Никога не показва нервите и притеснението си и не се оплаква. В годините, в които двете работят заедно, Барбара нито веднъж не споменава, че е изморена или гладна.

Най-после, по изгрев слънце, екипът е закаран в Ал Кабир хотел. Градът е залят от билборди на Лидера. Следва дълго чакане цял ден, като хората на Кадафи минават често да препредават информация на екипа. Барбара използва това време, за да прегледа проучването си и въпросите, както всеки път преди интервю. Те е жена, която никога не е зле подготвена и докато камерите не светнат, тя усъвършенства, променя и реструктурира въпросите си.

Точно преди залез слънце, чаканото обаждане пристига. Барбара и екипа тръгват веднага към имението на Кадафи. Тя, с перфектно оформена руса коса, блести в бледорозов костюм на Шанел с черни кантове и фини черни чорапи. Полата стига точно до средата на коленете, а сакото, върху което е закачена черна копринена брошка с камелия – подписът на Лагерфелд по онова време, е разкопчано, а отдолу се показва бяла блуза. Дълги златни огърлици и перли Шанел завършват аутфита (вижте още: Чудим се дали ни харесва: щерката на Джони Деп в розово Шанелче).

Стиловият избор на колегата е смел, дори шокиращ - тоалетът й е изцяло нюйоркски, нарочен, дори крещящ, особено на фона на прекомерната жега в пустинята. Всъщност обаче костюмите са запазената марка на Барбара, само дето този изглежда пределно официален и много розов. Тайната е, че журналистката отлично знае какво прави.

Тежко охраняваното имение не е далеч от хотела. Екипът е вкаран в огромна палатка – главният офис на Кадафи. Камерите са готови и всички тръпнат в очакване, когато очукан зелен Фолксваген Бийтъл докарва Кадафи - едър мъж, облечен в широка бяла наметка със златен кант върху бял костюм, тъмнозелена риза и пурпурен пуловер. Тази палитра пасва перфектно на палатката, декорирана в шарен плат в зелено, червено, жълто, черно и бяло. Костюмът на Барбара констрастира фрапантно. Но и брилянтно.

Уолтърс и преводачът се приближават да поздравят Лидера. Заставайки един до друг, те представляват необикновена гледка: Кадафи със сабото си от крокодилска кожа, обути на босо и Барбара с нейните елегантни черни токчета. Изведнъж Шанел костюмът придобива точния си смисъл. Съвсем безмълвно е казано неоспоримото: гостенката е светски човек, усъвършенстван, образован на Запад, постигнал много в кариерното си развитие. Сякаш костюмът крещи: това е МОЕТО интервю.

Барбара е подготвена с тежки въпроси към един от най-опасните лидери на планетата. „Хората казват, че сте луд. Вярно ли е?“, пита тя без намек за колебание или страх. В случая тя е тази, която внася уплах и доминира.

Кадафи е импозантен мъж с най-черната коса и най-белите зъби и се противопоставя яростно на американските „ционисти, които контролират медииите". Той: „Те ще покажат снимки с мен до черепи и мъртви тела. Те не показват истинката картина на моята същност.“ Барбара, която е еврейка, седи срещу него без да трепне, фокусирана, вежлива и търпелива, дори когато Кафади отказва да я погледне в очите.

Изключителната й увереност в интервюто със сигурност е подпомогната отчасти от нейния Шанел костюм - почти същото розово, което Джаки Кенеди носи в деня, в който съпругът й е убит. Това е визията на силна жена. Костюмът заявява позиция и откроява безпрекословно културата на фигурата, нейните сила и увереност, статута на титан в професията. Но най-вече жена, която се чувства добре в кожата си и с лекота олицетворява извоюваната си позиция на най-известния журалист в света. Барбара знае кой контролира ситуацията в онзи момент и това не е либийският диктатор, независимо че той е в страната си, в собствената си палатка. Това е Барбара, облечена както трябва. 

More Celebrities