Следва

Като за нас: Alexander McQueen, Fall 2023, MENSWEAR

Jean Paul Gaultier, Spring 2023, COUTURE

Couture being couture. Models being haute. And an audience, completely transfixed 

Runway преди 1 година

Шоуто, което Хайдер Акерман представи по леденосин килим под покрива на къщата на Жан Пол Готие, е хипнотизиращо. Всичко има смисъл. Усещането за високи стойности на дизайна е смисълът на тази колекция, а моделите, които използват своя колективен интелект, правят чудесна интерпретация - висшата мода изразява всичко на този свят, стига кройката да е остра и крайна. 

Акерман е четвъртият от дизайнерите, потупан по рамото за едносезонно сътрудничество, откакто Готие се пенсионира. Той следва Оливие Рустейн от Balmain, Глен Мартенс от Y/Project и Читосе Абе от Sacai. Акерман, най-възрастният гост досега, може би е естетически най-малко вероятно да е бил поканен да отговори на легендарното поведение на Готие. Както той признава точно преди шоуто, "Изобщо нямам чувство за хумор! Аз имам тежест, а той има своята щедрост и радост - ние сме на два свята един от друг. Но в същото време имаме много общи неща. Защото и двамата обичаме жените, обожаваме ги, уважаваме ги.”

Конвергенцията, която той откри, започва с шивачески решения от най-висока инстанция. "Да се ​​върна към същността на работата му, която беше перфектна, е... Хората забравят колко безупречни бяха неговите кройки. Работата му беше вълшебна. Така че се опитах да се върна към чистите линии, да намеря спокойствие и момент на благодат. Защото вярвам, че работата му е магическа."

Когато жените започнаха да излизат, те бавно и с преднамерена колективност въплътиха духа на модните позиции от стария свят, спирайки, за да заемат пози пред фотографите, сякаш участват в снимки на Ървинг Пен. Темпото и интимността на постановката означават, че всеки един останал силует и детайл могат да бъдат заснети отблизо. Белотата на маншетите на безупречните черни панталони, изрязани понякога с фракове и концептуални ленти от жабо, понякога сведени до чисто минимални очертания, е приковаваща. Един тънък панталон от две части се предлага с диагонална черта през яке и специален детайл на нивото на ханша - зашеметяващо естетическо сливане на Ackermann и Gaultier в един външен вид.

На всичкото отгоре Акерман се доказва като колорист и шивач, драпирайки необикновени змиевидни рокли и разновидности на шикозни рокли с палта с контрастни подплати. Това го кара да потъне в това колко рядко е в наши дни изключителна драма и шикозен минимализъм да вървят заедно. По някакъв начин висшата мода сега се свързва с пантомимата. Това, без да се обръща назад или да е в най-малкия лагер, прави прогресивен аргумент за сензационните сили на висшата мода в съвременния свят.

Това е намерението на Акерман: да върне темата за висшата мода в дрехите. Той го прави страхотно. "Знаех, че Жан Пол харесва работата ми, но никога не съм предполагал, че това ще  дойде в живота ми. Вече съм отдавна в бизнеса. Обикновено всички мислим: добре, дайте да го правим за по-младите“, казва той. "И така, да проектираш е едно от най-прекрасните чувства. Наистина обичам работата си и това ме накара да я обичам още повече. Беше като любовна връзка между мен и дамите в ателието."

Уговорката с къщата е само за един сезон. "Тъжно ми е да оставя всичко това зад гърба си. Но ако съм създал 10 минути благодат, когато всеки може да забрави за проблемите си, и съм почел Мосю, което е необходимо за модата през 2023 г., тогава съм щастлив." Да!

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.