Следва

На Кендал кученцето

Наоми Кембъл откри ревюто на Alexander McQueen в разкошно черно, вижте цялата колекция

На седмицата на модата в Париж снощи есенно-зимната си колекция показа Alexander McQueen

Runway преди 8 месеца

Появата на точно този бранд в Париж ни удиви - дълги години шоуто традиционно се провеждаше в Лондон. С това изненадите не свършват - креативният директор на Маккуин Сара Бъртън реши генерално да промени нещата. Бяхме свикнали с нейния почерк в британската модна къща - пикантни прорези, ярки цветове, сложни кройки и вездесъщия блясък. Този път въпросната "крещяща" концепция е тотално заменена и на ход е минимализмът. Очевидно, трендът на сдържаната елегантност се потвърждава и от тази луксозна марка. Настроението за тотален лукс и елегантна строгост се зададе още в първата секунда на шоуто - първа сред равни за Alexander McQueen излезе главната звезда на вечерта Наоми Кембъл.

Иконата на 1990-те се появи в черен гащеризон с корсетна горна част без никакви излишни детайли, ако не броим приказното деколте. Този тип дрехи отново са супер модерни - те оставят човекът да ги дефинира, без да се борят за върховенство над неговата същност. Геометричният завършек на бюстието прави учудващо добър контраст с напълно лаконичния силует надолу. Този прийом се забелязва в цялата колекция, не само при Черната Пантера - моделите дефилираха в графични одеяния, изобилстващи от съблазнителни, но ненатрапчиви корсети, които съставляват ядрото на новата колекция. Не ги асоциираме с нещо твърде секси - обратното, те по-скоро внушават строгост, напомняйки добрата стара бизнес-класика (вижте още: 5 важни неща за Alexander McQueen, Spring 2023 READY-TO-WEAR).

Костюмите също са много силен играч тук - колекцията определено се базира на простия на пръв поглед, но доста сложен, на втори, офисен дрескод. Строги сака, костюми в мъжки стил, рокли-сака и прочие, с едничката особеност, че до една са стриктно вталени. Черно-бялата гама доминира, а ние се радваме, че Сара Бъртън е решила да захвърли излишната яркост, крещящите принтове и високо извиканото "вижте ме!". Напротив - налице е приглушена, изобилстваща от черно гама, върху която дори и крупните рисунки изглеждащ фино, издържани в прашно бордо - един от любимите цветове на Александър Маккуин.

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Hermès

Runway преди 1 месец

Не очакваме удивителни ефекти от колекциите на Hermès, но винаги се ентусиазираме от начина, по който Надеж Ване-Цибулски (Nadège Wane-Cybulski) ръководи женския отдел на топ марката в продължение на седем славни години. Концепцията й по традиция се опира на тихия лукс, който просто нежно и с едва доловим жест променя цвета, формата и структурата си