Следва

Ален Делон разпродава частната си колекция с картини

Изложба на Вермеер в Амстердам разкрива вечната мистерия около картините на художника

Какво точно има във Вермеер – един от най-тихите, най-малките гласове в пантеона на живописта на старите майстори – което го е превърнало в такъв световно доминиращ феномен?

Events преди 8 месеца

Rijksmuseum, меката на холандската живопис от Златния век на Амстердам. Опашки се извиват чак до съседния парков площад. Шест седмици изминаха от откриването на музейния хитов спектакъл на Вермеер – обявен за събитие „веднъж в живота“ - а интересът изобщо не отслабва. Изложбата включва най-големия брой творби на художника, събирани някога на едно място.

До втория ден на изложението през февруари всичките 450 000 места за вход са разпродадени, което означава, че билетите вече са толкова ценна стока, колкото цветна луковица в пика на манията по лалетата. Посетители летят от всички краища на земното кълбо, търсейки това, което може би е най-желаният аксесоар на пролетта на 2023 г. - жълта лента за китка. Неистовият шум за билети вероятно е съпоставим единствено с обявяването на турнето на Бионсе - освен че в този случай въпросната позлатена мегазвезда е невзрачен жанров художник от 17-ти век и не особено успешен търговец на произведения на изкуството от заспалия холандски град Делфт.

 

Какво точно има във Вермеер – един от най-тихите, най-малките гласове в пантеона на живописта на старите майстори – което го е превърнало в такъв световно доминиращ феномен?

 

През живота си художникът е бил уважаван, но не съвсем известен: говори се за неговата забележителна чувствителност и техническата мощ, която не достига много по-далеч от Делфт и близкия град Хага. Художникът тъне в неизвестност в продължение на векове, преди да бъде преоткрит през втората половина на 19 век от двама френски историци на изкуството. Забележително споменаване в À la recherche du temps perdu на Пруст, в което изгледът към Делфт на художника предлага на главния герой момент на откровена красота, толкова дълбока, че той умира на място, помага за разпространението на творчеството му. Същото прави много по-късно белетризирането на живота му в бестселъра на Трейси Шевалие от 1999 г. “Момичето с перлена обица”. Но нищо от това не обяснява какво стои в тишината и непретенциозността на творбите на Вермеер, които продължават да пленяват съвременното въображение.

Кураторите на изложбата – озаглавена просто „Вермеер“ – представят творбите по начин, който ни позволява сами да си отговорим на този въпрос или поне да се опитаме. Стаите са боядисани в разкошни, тъмни скъпоценни тонове и окачени с кадифени завеси, които отразяват тези, наблюдавани в дома на Вермеер. Прости полукръгли балюстради около картините разпределят тълпите около тях равномерно, позволявайки на всеки да разглежда спокойно. Текстове са умишлено поставени в други части на стаята, принуждавайки ви наистина да гледате картините, без да прекъсвате търсенето на контекстуални улики. Пространствата са оформени толкова елегантно и със същата измамна простота, колкото стаите и вратите в самите картини.

Първото нещо, което прави впечатление, е детайлът. В първата стая гледката към Делфт изглежда доста необичайна на пръв поглед. Когато зрителите се разпръснат и сте в състояние да се доближите на едно докосване разстояние, начинът, по който Вермеер е реализирал това сложно изследване на светлина и сянка, излиза на фокус. Брайловите бели точки, които предполагат светлината, отразяваща се от металните шипове отстрани на кораб или петънцата боя, които издълбават изсъхналата тухлена повърхност на старите градски стени. В небето горе набъбналите купести облаци шепнат за буря на хоризонта, като един точно в горната част на картината вече се превръща в зловещ нюанс на бетонно сиво. На отсрещната стена сцена на малка уличка в Делфт кара събралите се зрители да се навеждат все по-близо.

Не е нужно да сте изкуствовед, за да оцените картините, но обмислените текстове на стената предлагат нови перспективи за алхимичния път на Вермеер към светлината. Един пример, който е вплетен в изложбата, е всеобхватното влияние на католическата вяра на художника, към която се смята, че се е обърнал с истинско убеждение след брака си с Катарина Болнес през 1653 г. Втората стая включва набор от неговите експерименти с по-буквални религиозни сцени, в които изглежда, че опитва различни стилове и размери. Има необичайно зловеща визия на Свети Пракседис, обръщайки се от обезглавена мъченица, за да изстиска окървавената си дрипа в урна, и сцена на Христос с Мария и Марта, това е единствената му известна изрично библейска творба, която се отличава с по-характерна, обоснована простота.

От този момент нататък изложбата представя най-големите популярните картини на Вермеер: а именно сцени със скромни размери на мистериозни жени, подобни на сфинкс, на работа и в свободното време в уединението на домовете си; мътното сияние на северната светлина, падащо през прозореца, винаги отляво. Но да видите толкова много от тях в бърза последователност – и в контекста на някои от по-малко известните извънредни творби на художника – означава да ги видите отново за първи път. Едно от обясненията за популярността на Вермеер сред авангардистите от 20-ти век е, че творчеството му е било предимно светско: майсторките на дантела, млекарките и свирачките на лютнята от неговите картини в крайна сметка не са толкова различни от самотната жена на Дега, която пие абсент, или разочарованата барманка на Мане във Фоли Бержер. Но тук внезапно неговата блестяща, блажена светлина внушава нещо съвсем различно, кацайки върху набръчкания ръкав на рокля, боядисана в ултрамариново синьо, или осветявайки стъклената перла, висяща от ухото на жена. Получават ли тези жени Божията светлина? Дали са миниатюрни известия, подобно архангел Гавраил, който се явява на Богородица, за да ѝ съобщи, че ще зачене непорочно?

Тази отвореност към тълкуване може да е още един ключ към привлекателността на Вермеер. Картините са толкова завладяващи и въпреки че са окъпани в деликатната, водниста светлина, неговите картини – и жените, които ги населяват – никога не се усещат студени или далечни. Шепотът от външния свят винаги си проправя път през четирите стени на жените на Вермеер: много от тях изучават писма, вероятно от ухажори, и край отворени прозорци; огромни, сложни карти на европейския континент висят зад тях, обещавайки амбиции за приключения; изпъкналите повърхности на турските килими са артикулирани с блестящи точки от бяла боя, а скъпоценни порцеланови изделия от Италия и Китай са прибрани на помощните маси.

Друго разкритие са привидно по-тъмните, по-коварни сили зад някои от тези проникновения, най-вече под формата на посетители, чието присъствие често звучи като тиха заплаха. В „Офицер и смеещо се момиче“ флиртуващата усмивка на жената блести дори когато надвисналата, тъмна фигура на кавалера, седнал срещу нея, доминира в кадъра. Дали отворената ѝ длан загатва за по-незаконна сделка от романтично ухажване? В също толкова енигматичната „Чашата с вино“ седналата жена накланя чашата си почти хоризонтално, за да изпие алкохола, докато нейният добре облечен ухажор е готов да ѝ налее още една. Опитва ли се да я напие?

Но изложбата не се стреми да декодира окончателно енигмите на картините на Вермеер, защото кой би могъл? И което е по-важно, кой би искал? В рецензия за New York Times критикът Джейсън Фараго отбеляза, че част от магията на Вермеер възторженият прием, който той предизвиква у днешната публика, се дължи на изключителната му способност да осигурява моменти на забавеност и неподвижност в нашия свят, наситен с изображения. Неговите картини предлагат пространство, в което можем да се върнем към състояние на концентрация и съзерцание, което е почти невъзможно в ерата на интернет.

Изложбата ще остане в музея Rijksmuseum в Амстердам до 4 юни 2023 г. Съветваме ви да се възползвате от възможността, защото такава изложба се случва веднъж на столетие.

More Events

Вълнуващ 6-ти октомври за Театър „София“ - премиера на "Перфектни непознати"

Events преди 1 месец

След дълга подготовка и интензивен репетиционен процес, спектакълът „Перфектни непознати“ с режисьор Стайко Мурджев е готов да се срещне със своята публика. Театър „София“ гостува на сцената на „Сълза и смях“, където ще станем свидетели на това как един сценарий за филм може да се превърне в споделено живо събитие, да се преобрази в театрален спектакъл