Следва

Versace вече предлагат цялостни решения за частни домове

Великденски обяд в една незаменима фурна

Освен без козунак и боядисани яйца великденската трапеза не може да мине и без прясна зелена салата и...

Food преди 14 години

Освен без козунак и боядисани яйца великденската трапеза не може да мине и без прясна зелена салата и агнешко месо. Така повеляват традициите, а поне по празниците не е зле да си ги съхраняваме.

Но приготвянето на агнешко си е предизвикателство за много домакини, а хубавият козунак го умеят само виртуозите в кухнята, които най-често отговарят на името „Баба”.

Е, спазването на традициите не изключва лекото им заобикаляне. Примерно няма да приготвиш Великденския си обяд в домашната фурна, а в новата конвенционална фурна Флейвъруейв Турбо Оувън, за да стане всичко по-бързо, по-лесно, по-вкусно, а и по-здравословно.

Все пак щом имаме под ръка съвременните технологии, защо да не се възползваме.

Разбрахме кой ще ни помага, сега да преминем към същинската част – какво да приготвим и как.

Нашето меню за празника включва прясна зелена салата почти като от градината, Агнешко по провансалски и кифлички с шоколадова плънка. Козунака догодина, да не се надценяваме.

А ето и как ще си ги приготвим вкъщи…

I. Салатата
Продукти за 4 порции:



5 пресни репички
2 къдрави зелени салати
1 глава лилав лук
200 г синьо сирене
3 червени домата
2 краставици
3 великденски яйца
1 ч.л. сол
3 с.л.зехтин
сок от 1/2 лимон
3 стръка магданоз

Приготвяне:


Репичките се измиват много добре, срязват се на 4 с къдраво ножче и се слагат в дълбока пластмасова купа. Салатите се накъсват на листа и всяко се измива по отделно на течаща вода. След това се накъсват на късчета и така се слагат при репичките.

Главата лилав лук се обелва, измива и нарязва на филийки. Доматите се измиват, махат се капаците им и се нарязват на ладии.

Краставиците се обелват, измиват и нарязват на кръгчета с къдраво ножче. Лукът, доматите и краставицата се слагат в общата купа. Синьото сирене се нарязва на кубчета и се прибавя към останалите продукти.

В купичка се слага сол, зехтин и лимонов сок. Разбиват се с бъркалка. С този сос се полива салатата. Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Магданозът се измива и нарязва на ситно. Накрая в купата се слагат яйцата и магданозът.

Продуктите се объркват. Салатата се слага в хладилник, за да се овкуси и охлади. Преди сервиране се разпределя в купички на столче.

II. Основното – Агнешко по провансалски
Продукти:




около 1 1/2 кг агнешки котлети, оформени по френски (т.е. да се свали месото от горната част на ребрата)
3 с. л. зехтин
2 малки лукчета, ситно нарязани
2 големи скилидки чесън, ситно нарязани
1/2 - 1/3 ч. галета
1/4 ч. л. суха мащерка
1/2 ч. л. смлян розмарин
2 ч. л. ситно нарязан магданоз
1 яйце, леко разбито
2 с. л. дижонска горчица
сол, прясно смлян пипер

Приготвяне:


Загрейте фурната до 275 С.

Загрейте 2 с. л. зехтин в тиган на котлон, добавете лука и чесъна. Разбърквайте, докато леко омекнат за две минути. Махнете тигана от топлината, прибавете галетата, мащерката, розмарина, магданоза, сол и пипер на вкус. Добавете с разбъркване яйцето, после и горчицата - това е сместа за намазване на котлетите.

Намажете с останалия зехтин котлетите от всички страни и го поставете във Флейвъруейв Турбо Оувън. Печете, докато покафенее от двете страни.

Разпределете сместа за намазване върху месестата част на котлетите. Върнете във фурната и печете до средно изпечено.

Сервира се нарязано на котлети.

За гарнитура са подходящи домати по провансалски - разполовяват се два домата, отгоре им се поставя смес като тази за намазване на месото и се запичат.

III. Кифличките с шоколадова плънка
Продукти:




6 яйца
1 ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 с.л. коняк
мая, колкото кибритена кутийка
кората на 1 лимон
1 ч.ч. мазнина - по 1/3 мас, масло и олио
1 кг брашно

за плънката

100 гр бадеми или орехи
200 гр течен шоколад
1-2 с.л. ром
разбити белтъци
50 гр захар
около 3 с.л. ром, ликьор или коняк

Приготвяне:

Разбиваме с миксер яйцата със захарта и половината от мазнината. Отделно замесваме маята с мляко и малко брашно, оставяме я да втасва и пак я измесваме. Прибавяме към яйцата подмесената мая заедно с млякото и брашното. Полученото тесто месим на една страна.

Омесваме го с останалата мазнина и слагаме в намазнена с олио найлонова торба и в тенджера. Тестото трябва да увеличи обема си 3 пъти и да се получат бели мехури по него.

За приготвяне на плънката разтопяваме течния шоколад на водна баня и го объркваме с останалите продукти до получаване на гъста каша.

Втасалото тесто размесваме по следния начин: с намазнени ръце откъсваме парче тесто и го разтегляме, разточваме го с точилка с дебелина 5 мм. Получената окръжност разрязваме на 8 триъгълници и слагаме от плънката.

След това ги завиваме на пурички, намазваме ги с жълтък, посипваме със захар и нареждаме отгоре орехови ядки. Накрая ги нареждаме във фурната и печем.

Бързата работа не е срам за майстора, а освен това ти спестява домашен стрес и риск обядът да стане за вечеря.

Подробна информация за незаменимита фурна ще намериш на topshop.bg
Цена 249,90 лв.

More from View Sofia

More Food