Следва

Дъщерята на Делон: “Пантерата на Рембранд е любимото произведение на баща ми”

Мерил Стрийп - новата Принцеса на Астурия

Актрисата спечели една от най-престижните испански награди за изкуство за дългогодишната си актьорска кариера

People of art преди 1 година

Журито на наградите "Принцесата на Астурия" заяви, че през почти петте си десетилетия на екрана, Стрийп е "развила блестяща кариера, която е дала живот на пълни и сложни женски образи, вдъхновяващи размисъл и критичен дух у зрителя".

73-годишната актриса е носителка на множество отличия, включително три Оскара за работата си във филмите "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Наградата от 50 000 евро е една от осемте награди, обхващащи изкуството, комуникациите, науката и други области, които се връчват ежегодно от фондацията, носеща името на испанската престолонаследница Леонор.

Миналата година наградата за изкуство спечелиха изпълнителките на фламенко музика Кармен Линарес и Мария Пагес. Сред другите носители на наградата в миналото са английският режисьор Питър Брук и американските режисьори Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола.

Наградите са едни от най-престижните в испаноезичния свят. Церемонията по награждаването се провежда всяка година през октомври в северния испански град Овиедо.

Мотивите на журито да присъди наградата на Мерил Стрийп тази година са, че актрисата носи престиж на актьорското изкуство и гарантира, че етиката и последователността са част от нейната работа, като подчертава, че човешките същества, и по-специално жените, трябва да привличат вниманието въз основа на своята уникалност, на това, че са различни.

В продължение на пет десетилетия Мерил Стрийп изгражда блестяща кариера от последователни изпълнения, в които вдъхва живот на богато усложнени женски образи, които приканват зрителя да се замисли и да формира критичен дух. Честността и отговорността, които тя внася в избора си на роли и вдъхновяващи и примери за разкази, достигат отвъд екрана и сцената благодарение на безупречната ѝ актьорска техника, снабдена само с жестове, глас и поглед.

Стрийп е и неуморен активист за равенство, а със своя талант и внимание към детайлите тя позволява на различни поколения да се насладят на незабравими роли, печелейки уважението, което тази велика форма на изкуство заслужава. Не принцеса, а царица! 

Прочетете още >>> 
CinemaCon 2023: много елегантна Зендая в Louis Vuitton

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра