Следва

Какво е „стреслакс“ и защо не ни позволява да се изключим?

DABOV Specialty Coffee представя: BRAZIL BEST SANCUP 2022

"Спечелихме новото ни кафе на аукциона BEST SANCUP 2022", довериха ни от кухнята 

Food преди 11 месеца

BEST SANCUP е ежегоден аукцион, в който участват най-класните кафета, тези, окичили се с престижните отличия в конкурса SANCUP, организиран от Бразилската Асоциация на Специлните кафета. Аукционът е едно от най- дългоочакваните събития в кафе индустрията, тъй като предлага на купувачите и ентусиастите в областта на спешълти кафето, възможността да закупят, ако имат достатъчно късмет, някои от най-редките и висококачествени чисти бразилски кафета. Под "чисто бразилско" няма да поясняваме какво се има предвид, словосъчетанието е овековечено в една непреходна българска кино класика, сигурни сме, че вече ви замириса на току що приготвено от дамски ръце на ценителка ароматно скъпо кафе... 

Следва кратък разказ за регламента на търга, за да разберем заедно как кафетърсачът Йордан Дъбов избра точно това кафе за нас този уханен месец май. Преди началото на аукциона се поръчват мостри от всеки лот. След получаване, кафетата се дегустират и по този начин се взима решение за кое кафе да се наддава на аукциона.

Маестро Дъбов избира именно този лот от аукциона заради изключително рядката комбинация от нотки и добре балансиран вкусов профил. В кафето се усещат основни нотки на манго, ананас и лимонова кора. Притежава дълъг послевкус - качество, характерно за най-най-качествените кафета.

BRAZIL BEST SANCUP 2022 е сорт арара - сравнително рядък сорт, отглеждан единствено там. Отличава се с късното узряване на кафеената череша, което се счита за ключов фактор за формирането на вкусовия профил. Очаква се сортът с късна реколта да бъде с по-високо качество, защото има по-дълго време на зреене и плодът натрупва повече съединения, така че е по-сложен, което логично води до по-екзотични и сложни вкусови профили в чашата.

Разбира се, и тук главната роля в постигането на невъзможно добрия вкус на кафето се пада на фермера, който го е отгледал. Енрике Диас Камбрая прeписва успеха на своята ферма на комбинация от различни фактори – географското местоположение, компетентно техническо управление на насажденията, участието му в постоянни обучения, насочени към фермерите на базата на програми за контрол на качеството и най-важното – мотивацията на целия екип, който работи във фермата, да произвежда нищо повече и нищо по-малко от отлично кафе. 


Енрике Диас Камбрая

През 1993 г. Енрике Камбрая наследява фермата Самамбая след внезапната смърт на баща му. Пътувайки навсякъде по света, Енрике осъзнава, че Бразилското кафе не се продава в други държави, което го кара да се замисли върху идеята да отглежда специално кафе и да го разпространи. Синьор Камбрая започва да разучава отглеждането на висококачествено кафе. И днес, десетилетия по-късно, той продължава да обикаля света, за да демонстрира качеството на кафето си и да го направи достъпно за хора от различни държави.

Фазенда Самамбая е наследство на семейство Камбрая от повече от сто години, още от времената, когато кафето започва да се отглежда в региона на Сул де Минас. Сул де Минас, южната част на щата Минас Жерайс, е район, известен с фермите си за производство на специално кафе. На местно ниво го знаят като Campos dos Vertentes, защото образува граница между два много важни водни басейна в Бразилия: басейна на река Гранде (който минава на юг) и басейна на река Сао Франциско (на североизток). Страстта към съвършенството кара днешното четвърто поколение на Фазенда Самамбая да произвежда несравними партиди кафе, използвайки иновативни и екологично устойчиви процеси.

Фазенда Самамбая неколкократно печели награди в международния конкурс Cup of Excellence – най-значимия в световен мащаб кафеен конкурс. Това е огромна награда за труда на всеки фермер, инвестирал време и усилия да произведе наистина specialty кафе. Още първото участие на Енрике през 2000 г. (само година след създаването на конкурса) му печели 11-то място – доказателство, че още в зараждането на specialty кафе културата, Енрике има амбицията и мотивацията, а и талана, да произвежда едни от най-добрите кафета в Бразилия. 

Специалното бразилско кафе BRAZIL BESTCUP 2022 е във всички магазини на DABOV Specialty Coffee, както и в онлайн магазина на бранда. Бързаме да го имаме, защото количеството е ограничено и възможност като тази в разгара на пролетта, не е за пропускане.

More Food