Следва

Марго Роби за Vogue - всичко за "Барби", за който светът тръпне в очакване

Докога родилки ще умират от лекарска “грешка”?

29-годишната жена ражда второто си дете секцио. Операцията минава “успешно”, а на следващия ден майката внезапно умира

Health преди 1 година

Жената постъпва в русенската болница АГ “Канев” на 23 май. По време на раждането бебето започва да се задушава и се налага спешно Цезерово сечение. Операцията минава успешно, по думи на лекарите, но часове по-късно състоянието на жената се влошава и на следващия ден умира. Бебето е в добро здраве, но бащата е потресен.

Мартин Симеонов споделя, че цяла нощ са си писали със съпругата му. Имала е много силни болни и той се е опитвал да я успокои, че лекарите си знаят работата. Междувременно никой не идвал да провери състоянието, а сестрата, която е трябвало да се грижи за нея, спяла и "хъркала" в съседство. „Не може да я оставиш и да легнеш да си спиш” - категоричен е Мартин. Съпругата му не е имала никакви заболявания.

От болницата поясниха, че причината за смъртта е белодробна емболия. „Това ми го казаха, когато бях до трупа ѝ. Всички се бяха събрали като аптекарски шишета и се бяха наговорили. Тя е починала в 6:58 ч., а те ми се обадиха в 8 ч. Казаха, че сме изтеглили късата клечка. И че на 1000 родилки умира една. Обясниха ми го съвсем нормално, без никакви притеснения”, допълни мъжът на починалата жена в интервю за Нова телевизия.

Подобно отношение е недопустимо. Подобно безчувствие пред смъртта и очевидно прикриване на истинските причини, довели до фаталния край, говорят за вече установена практика на неглижиране на пациентите.

Според Мартин е можело да се направи нещо, ако е имало някой при родилката. „Тя става, за да повика жената, че много я боли и се свлича на земята. Кога са я намерили - не е ясно… когато са се наспали”, е мнението му.

За щастие, детето е здраво. Казва се Белослав. „Тя много държеше на това име. Всеки ден идвам и си го гушкам, защото е частица от нея. Нямам врагове, но на най-големия си враг не пожелавам такова нещо”.

Бащата на Мартин е категоричен, че трябва да има съд и затвор за всеки, който не си върши работата. Междувременно се оказа, че жената, която е извършила операцията, вече е осъждана веднъж условно. “Би трябвало сега да влезе в затвора и да излежи присъдата си”, смята той.

От болницата отказват коментар. Здравният министър Асен Меджидиев сподели след заседанието на парламентарната комисия по здравеопазването, че Изпълнителна агенция “Медицински надзор” се самосезира и започва проверка по случая. Какво остава на жените, на които им предстои да раждат? Да се надяват да изтеглят не късата, а дългата клечка, както казват лекарите от АГ “Канев” в Русе, хората, които отговарят за живота и здравето на жителите. Когато в 21 век, с това ниво на медицина се допускат подобни случаи, е повече от тревожно. Докога създаването на нов живот ще бъде съпътствано със страх за живота, без медицински причини за това?

Четете още >>> Планирал убийствата по списък, сам се обадил в полицията, няма никакви угризения... ужасяващите подробности от нападението в Белград

More Health