Следва

Grain de Café на Cartier с Ел Фанинг

Max Mara Resort 2024 в Стокхолм - феминизъм, минимализъм и лукс

Докато Швеция се готви да отпразнува Midsommardagen, творческият директор на Max Mara Иън Грифитс превзе кметството на Стокхолм, за да представи колекцията Resort 2024, която се позовава на мистерията и магията на фолклора на страната, но и на мощното наследство на феминистките икони 

Runway преди 10 месеца

Настоящата муза на Max Mara е шведска писателка и преподавателка

Селма Лагерльоф е първата жена, удостоена с Нобелова награда за литература през 1909 г., а повече от век по-късно е в центъра на таблото с вдъхновения на творческия директор на Max Mara Иън Грифитс за Resort 2024. "Тя е национален герой в Швеция", казва Грифитс, който признава, че никога не е чувал за Лагерльоф, преди да се захване да организира ревюто на Max Mara в Стокхолм. "След като определиш мястото, трябва да намериш история, а Селма Лагерльоф отговаряше на всички изисквания. Тя е била лесбийка, социална активистка и феминистка, а като писател се е борила срещу реализма в шведската литература - в творбите си е вплела този приказен разказ. Тя беше радикална и оспорваше статуквото", каза Грифитс преди шоуто, като обясни, че е използвал не толкова гардероба на самата Лагерльоф, колкото това, което тя представлява. "Тя е родена в семейство от висшата средна класа и се бунтува, точно като герой от пиеса на Ибсен. Тя е в моята отправна точка за вдъхновение завинаги."

Midsommar - истинско лятно настроение

Флоралните елементи в колекцията - ливада от диви цветя, които цъфтят по развяващи се рокли и пелерини - са ода за шведския фолклорен фестивал, който празнува лятото. И да, Грифитс е гледал филма за Флорънс Пю. "Оставих настрана всички зловещи, кървави части, но цветята ми харесаха", казва той. "Въпреки това, в колекцията има нещо малко готическо", отбеляза дизайнерът, посочвайки присъщата мрачност на скандинавските народни приказки, в които децата "се пекат в питки, отрязват им краката или се свиват до размера на палец". Флоралните венци на моделите - изработени от хартия, а не от истински листа ("Смятам, че нещо, което излиза на подиума, трябва да бъде изработен предмет") - бяха в цвят слонова кост и черно, в контраст с традиционната за Midsommar експлозия от цветове. "Те веднага стават много по-силни и по-малко красиви", казва Грифитс. "В колекцията има нещо просто малко мрачно и малка алюзия за пънк, което според мен винаги е добре."

Oдата на Грифитс за скандинавската прохлада

Според Грифитс стилът Scandi се определя от "тази хладна, непринудена естетика". "Това е Ингрид Бергман", казва дизайнерът, който смята, че винаги е имало паралели между дизайна на Max Mara и шведския дизайн. "Очевидно една от любимите части от гардероба на Бергман е била палто на Max Mara - тя подари такова на дъщеря си Изабела Роселини." Макар че отправната точка е Швеция, колекцията Resort 2024 се основава на Скандинавия като цяло, като ръкавите с жигола и папийонките, вдъхновени от галеристката Сигне Тиел, се присъединяват към помпоните и пискюлите, които се пренасят в необятния свят на скандинавската фолклорна култура на подиума. Елегантните пелерини с дължина до лакътя пък несъмнено биха се харесали на оригиналното скандинавско момиче, г-жа Бергман. 

Иън Грифитс е вдъхновен и от друга "проблемна лесбийка"

 

Кралица Кристина управлява Шведската империя в продължение на повече от 20 години през XVII в. и е смятана за една от най-образованите жени на своето време - феминистка икона, преди да се появи този термин. "Тук, в Скандинавия, има огромна традиция на равнопоставеност между половете", казва Грифитс, която отбелязва, че жените викинги "също са извършвали своя дял от грабежи". Подобно на Лагерльоф, кралица Кристина отразява прогресивния характер на Скандинавия, който дизайнерът се надява да улови в своята колекция Resort. "Хареса ми и това, че в Уикипедия Кристина е описана като "проблемна лесбийка" - каза Грифитс, преди да добави със смях: "Напълно развалям репутацията си на ерудит, като разкривам интернет източниците си...".

Ревюто се състоя в една от най-емблематичните сгради в Стокхолм

Грифитс пренесе гостите на остров Кунгсхолмен, където се намира кметството на Стокхолм, чието официално откриване е в навечерието на Лятна нощ (подобно лятното равноденствие) през 1923 г. От 1930 г. насам Синята зала е мястото, където всяка година след церемонията по връчване на Нобеловата награда се провежда Нобелов банкет. При създаването на колекцията си на скандинавска тематика дизайнерът се е потопил в музеи, галерии, ресторанти и магазини в Стокхолм и извън него. "Музеят на фолклора в Осло (Norsk Folkemuseum) е невероятен - прекарах там цяла вечност, прекарах и много време в любимата шведска интериорна дестинация Svenskt Tenn. Това е едно от предимствата на работата ми", казва Грифитс. "Мога да се събудя една сутрин и да си помисля, че трябва да направим изложба в Скандинавия. И една година по-късно всички сме в Скандинавия - включително Деми Мур и нейното чихуахуа!"

Четете още >>> Trend Report: леки и простички летни акценти ала Риана, Хейли и Дуа Липа

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.