Следва

Нито нота от изкуствен интелект на наградите "Грами"

Биариц в дуел с Кан с новия си кинофестивал Nouvelles Vagues

Първото издание на Международния филмов фестивал в Биариц - Nouvelles Vagues ще се проведе от 28 юни до 2 юли 2023 г.

Movies & TV преди 10 месеца

Биариц си отмъщава. След като през 1939 г. губи от Кан в надпреварата за престижния Международен филмов фестивал, баският град отново разпалва любовта си към седмото изкуство, като тази година е домакин на първия фестивал, посветен на младите хора и новото поколение режисьори и актьори, подкрепен от Chanel и др.

Под ръководството на Жером Пулис, който прекарва детството си в Биариц, преди да започне кариера в областта на модата, луксозните стоки и пресата в Париж, където работи за парфюмите Christian Dior и Vogue Hommes, и на актрисата Ана Жирардо, която режисира въвеждащия филм и ще ръководи церемониите по откриването и закриването, фестивалът Nouvelles Vagues, който е ехо от океана и известното френско филмово движение от 60-те години на миналия век, има за цел да бъде място за изява и видимост на младите таланти. Този амбициозен фестивал ще бъде председателстван от жури от международни творци на възраст под 35 години от света на киното, танца, музиката, модата и визуалните изкуства, както и от жури от студенти от международни филмови училища, като всички те ще бъдат ангажирани с ценностите на творчеството, приобщаването, разнообразието и екологичната отговорност.

"Киното, хората, които го създават, и лицата, които ги въплъщават, са прозорци към света, които ни приканват да бъдем свободни, но и да преоткрием себе си и да изиграем своята роля в историяте на света", казва Жером Пулис.

В конкурсната програма са 9 филма, разказващи историите на младежта, на начинаещи и утвърдени режисьори. Успоредно с това Nouvelles Vagues ще включва и престижни предпремиери, филми на запалени студенти, върху бял екран на пясъка…

Иранският режисьор, сценарист и продуцент Саид Рустаи ще има честта да председателства журито на това първо издание на Nouvelles Vagues. Само на 33 години режисьорът вече има няколко бижута във филмографията си, сред които La Loi de Téhéran (2019) и Leila et ses frères (2022), представен в официалния конкурс в Кан.

Заедно с него новата гвардия на международното и артистично кино, на възраст до 35 години, ще връчи три награди в края на фестивала: Голямата награда, Наградата за най-добро изпълнение и Наградата на журито. Звездното жури включва актьорите Лина Худри, Дали Бенсала, Камила Мороне, Ноа Сентино, Франческа Скорсезе (също режисьор) и хореографа Лео Уолк.

Четете още >>> Хулия де Нунес играе младата ББ: "С Бардо открих чувствеността" и още

More Movies & TV