Следва

Улица Sainte-Anne: Токио в Париж

"Идолът" и най-лошата секс сцена в историята

Сериозно, някой от екипа на филма правил ли е изобщо секс?

 

Celebrities преди 10 месеца

В последните 10 минути от втория епизод на The Idol гледаме Джоселин, изиграна от Лили-Роуз Деп и Тедрос, в когото се превъплъщава Абел Тесфайе „The Weeknd". Е, по-конкретно, гледаме как Джоселин мастурбира с червен шал, вързан около главата й, докато Тедрос, напълно облечен, е приклекнал зад стола и разказва мръсни приказки, и то от ония, с които всеки, който е имал достъп до компютър на 14-годишна възраст, е прекрасно запознат.

„Искам да те хвана за задника, докато те задушавам с члена си дълбоко в гърлото ти", казва той с целия ентусиазъм на човек, който току-що е разбрал, че трябва да кара двойна смяна в ресторанта. Докато я фиксира с мъртвешки очи (въпреки че не е ясно дали това е специфичен актьорски похват или просто така си гледа), камерата се задържа върху Джоселин, изпълняваща командите му. Тя се гърчи на леглото почти гола, разтваряйки краката си с токчета и облизвайки собствените си пръсти. Бихме се поколебали да кажем, че се забавлява по време на преживяването, въпреки че стене в учестен ритъм, който подсказва, че все пак би трябвало да чувства нещо. Тедрос излиза от приклекналата си поза, с цялата енергия и сексуална съблазън на пенсионер, отиващ за риба, за да разкопчае ципа на панталона си. След това камерата се отклонява от истинското бойно действие в момент на изненадваща скромност, като ни моли да оставим останалото на въображението. Но ако вербализираните фантазии на Тедрос са нещо, което трябва да приемем, не пропускаме много.


The Weeknd в ролята на Тедрос

Те обаче не са онова, което филмът иска да почувстваме. Трябва да вярваме, че Джоселин, жена, която мъжете не особено почтително наричат „дупка за свършване" в последния епизод, е на път да направи най-разтърсващия съзнанието секс в живота си – секс, който ще я накара да захвърли цялата си кариера (дрън, дрън!). Тедрос е такъв сексуален звяр, какъвто по правило се появява веднъж в живота, че буквално заслепява Джоселин с брилянтни реплики като например: „отвори това гърло за мен".

Трудно е да си представим нещо толкова анти секси колкото сцените, за които ни вменяват да вярваме, че са едва ли не най-радикалният, разтърсващ и прекрачващ границите телевизионен секс в историята. На премиерата на сериала в Кан, Сам Левинсън, който е сценарист, заедно с Тесфайе, каза: „Понякога нещата, които може да приемем за революционни, стигат твърде далеч" в отговор на обвиненията, че сериалът е просто порно, допълнено с напрегнат мъжки поглед. Той явно не е в състояние да види иронията в подобно изказване, нито да осъзнае, че диалогът и хореографията изглеждат като изтръгнати от съзнанието на някой тийнейджър, който току-що е разбрал, че може да търси в Google думата „цици".

Всичко казано и показано за секса в The Idol, дори в най-провокативната му сцена, прилича на хвалбите, изречени от училищното аверче на по-големия ви брат, който се опитва да ви впечатли с познания за чукането. По същество това е версия за 75 милиона долара на една от историите на Джей от The Inbetweeners („Да, човече, тя толкова се възбуди, като си помисли за мен, че пресуши чаша с уиски"). Нерафинираната му юношеска възбуда се изостря и от факта, че всъщност никога не виждаме някой да прави истински секс, вместо това винаги кадрите са изрязани преди да стигнем до най-същественото. Всичко е приказки и никакво действие, оставяйки неблагодарната работа на главната звезда, която поема цялата тежест на опитите да разтърси публиката, докато ни казва, че жените всъщност обичат да бъдат експлоатирани. Това, че кулминационната сцена на епизода (разбира се, метафорично казано, защото никой не свършва наистина в този филм) показва края на полов акт, където Деп е топлес, а Тесфайе не просто е облечен, но дори е окопчан до врата, е цялото доказателство, че Левинсън и Тесфайе са просто 2 деца. За тях сексът е следният: „Една жена се възбужда толкова много, защото мъжът съществува, тогава нещо объркано и странно се случва по средата (Няма да казваме какво е, но повярвайте ни, определено сме правили секс и преди филма ). И накрая, когато всичко свърши, тя им казва, че това е било най-доброто нещо, което е преживявала.'

Дискурсът на сексуалните сцени доказва колко е нелепо да видиш на екран двама колеги, които симулират интимност. Нелепо ли казахме? Та то е отвратително. В най-добрата си форма сексът на екрана не ни предлага повече от стенограма за историята на хора, които се влюбват или възбуждат. Отсъства лирически герой, показващ истинска уязвимост в моменти, споделени насаме с друг човек. The Idol превръща секса в представление, и то изнесено от жени. Това не ни дава истинско обяснение защо Джоселин би искала да се доближи до Тедрос, камо ли да бъде личната парцалена кукла за неговите дяволски монолози. Това е мъжка фантазия в най-чистата й форма, създадена от мъже, които смятат, че знаят как да разказват сложни истории, защото могат изкусно да възбудят въображението. Ако искате да преминете към пълна теория на конспирацията, бихте могли да се усъмните дали The Idol не е опит за отблъскване на публиката от секс сцените изобщо, защото след всеки епизод вече не искаме дори да си помислим, камо ли да фантазираме за секс. Единственото, което ни хрумва е без капка срам да възкликнем: „майната ви, покажете най-сетне това мъничко, сладко путенце" в близък план (вижте още: Възмущението около новата"Клеопатра" си има име и то е расизъм).

Материалът, публикуван оригинално в британския GQ, е точно това, което си мислим и ние за филма и неговия "секс заряд". Допускаме, че и вие, ако сте попаднали на "Идолът".   

More Celebrities