Следва

Булките на Oscar de la Renta Пролет 2024 - нещо с рози, нещо романтично и нещо нежно

Vetements Пролет 2024 - огромен, не просто голям

Откакто лидерът Демна напусна Vetements лагера и отиде в Balenciaga през 2015 г., базираната в Швейцария модна марка сякаш трудно откриваше кодовете си. Днес нещата изглеждат различно 

Runway преди 10 месеца

В края на 2021 г. братът на Демна, главният изпълнителен директор Гурам Гвасалия пое творческото ръководство на Vetements. До този момент марката безгрижно издаваше огромни колекции от дизайни, преработени от ерата на Демна, и дебютира подетикетът VTMNTS, който бе просто повече от същото, опаковано в нова опаковка.

Рекламирана в типично ексклузивния стил на Гурам като „следващата стъпка в еволюцията на Vetements, колекцията на бранда Пролет/Лято 24 е наистина огромен труд, обхващащ почти 80 визии от невероятно обемни дрехи, обрисувани от екипа като „дигитално модифицирани“ до „екстремни“ мащаби, според прессъобщението.

Гурам е поетичен за AI - "Мисля, че AI взриви тавана на въображението и хората вече могат да визуализират неща, които са можели само да си представят преди", но също така подчертава, че Vetements SS24 е "анти-AI, тъй като качеството... може да бъде постигнато само от човешки ръце."

Все пак той се наслаждава на AI достатъчно, за да накара ChatGPT да напише останалата част от версията на Vetements SS24, създавайки безцветната салата от думи, типична за AI (пример: „С непоколебим ангажимент да оспорва статуквото, VTMNTS отново разчупва формата, предоставяйки колекция, която се противопоставя на категоризацията и предефинира съвременната мода“).

Наблюдавахме доста опити за The Next Great Vetements Gimmick след напускането на Demna, включително детайлно разчепкване на кодовете, които той установи по време на мандата си. Някои остават на мястото си за SS24: въпреки че Гурам се гордее с 3D-сканираното шивашко боди на Vetements, това всъщност е еволюция на дизайна на Demna, който сам по себе си пък е гриф върху творението на Мартин Маржела. 

Изключително преувеличените пропорции обаче са наистина свежи този път. Vetements и Balenciaga винаги са експериментирали с раздуването и разширяването на човешката форма до изкривени крайности, но сега наблюдаваме идеалното съотношение, което ги прави супер ефектни.  

Страницата на Vetements в Instagram е залята от скептицизъм – „Вече ви липсва оригиналност, момчета“ и „Пак ли вадите стари неща и ги правите още по-големи и по-скъпи“, но, честно казано, ние намираме колекцията за забавно успешна. Пропорциите са толкова абсурдни, че лесно се възприемат като нещо ново и готино (вижте още: Ако не носим VTMNTS, FALL 2023 READY-TO-WEAR, няма да сме гаджета).

Пропорциите на Vetements SS24 напомнят за славните дни на ранните Vetements, с тези огромни качулки и бомбъри, предвещаващи ера на щедро извънгабаритно улично облекло. Сега не е достатъчно интересно да си просто „голям“, трябва да си огромен. Доказателствата - в галерията ни >>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.