Следва

Chanel и La Dolce vita в Капри

Crocs – Мразим ги, но ги обичаме, как така

Анализ на успеха на най-дискусионната обувка на света - Crocs

All fashion преди 9 месеца

Това, че се превърнаха в задължителна част от гардероба по време на пандемията, не ни изненадва. Но Crocs не изчезват дори след края й. Според New York Times продажбите на Crocs са се повишили с 200% от 2019 г. насам и не изглежда, че ще има спад. Как е възможно една обувка, считана за символ на лошия вкус, да постигне такъв успех, който да продължава, въпреки завръщането на нормалността?

Защо отново са на мода?

През годините виждаме, че модата има слабост към аксесоари, признати от общността за естетически грозни. Включването на елемент от съмнителен вкус (в някои случаи дори антимодерен) във визията е вид демонстрация. То е като да извикаш на света: „Хей, вижте ме – не се взимам насериозно и съм достатъчно готин, за да мога да смесвам различни стилове, модерни и антимодерни елементи“. Това се превръща в нещо като концептуално извисяване отвъд установените правила на добрия вкус и тенденции. Въздигането на „грозното“ в модата често е акт на интелектуална провокация. Например концепцията Ugly Chic, промотирана от Миуча Прада през 90-те години. Birckenstock е друг пример за обувка, която се определя като грозна, но през годините приема толкова много значения, че се превръща в манифест на определен начин на мислене, а днес олицетворява безгрижния стил и холистичния начин на живот.

Механизмът, който задейства успеха на Crocs, е нещо подобно. По време на пандемията много хора купуват чифт, за да им е удобно вкъщи. Трендът да споделяш в социалните мрежи снимки без филтри и с локдаун аутфит дава нов живот на гумените обувки и така всички продължават да ги носят, демонстрирайки по-спокоен и безгрижен начин на живот. Друг пример е възраждането от пепелта на UGG, който ни кара да разберем как пандемията промени начина на мислене, когато става дума за мода. Вече сме все по-малко склонни да се лишим от комфорта си и вкарваме повече самоирония.

За разлика от други марки като Peloton, Etsy и Zoom, които след пиковете на пандемията преживяват драматични спадове в пазарната си стойност, цената на акциите на Crocs се повишава със 167% от началото на 2020 г., а годишните продажби са пораснали с 200% в сравнение с 2019-та. В амбициозния си план брандът предвижда да надхвърли 5 милиарда долара приходи за три години. В центъра на всичко има една изключително силна маркетингова стратегия, ориентирана към създаването на общност. Фокусът е върху младежкия, социален език, използвайки много мемета и емоджита, и силата на социалните мрежи, благодарение на които завладява Gen Z. Бъдещите планове предвиждат по-голямо разнообразие чрез нови модели, огромни инвестиции в инфлуенсър маркетинг, партньорства с други брандове, както и разширяване на други пазари като Индия и Югоизточна Азия (вижте още: Ugly Chic: поглед в портфолиото с колаборации на Crocs).

Колаборации и известни личности

Точно колаборациите с известни личности и други брандове играят ключова роля за популярността на Crocs. През 2016 г. марката си колаборира с Cristopher Kane. На едно от ревютата на шотландския дизайнер моделите са с емблематичния модел на Crocs, украсен с цветни скъпоценни камъни, придавайки му луксозен привкус.


Crocs x Balenciaga

През 2017-та Crocs обединява сили с Balenciaga, представяйки иронична интерпретация на Crocs Clog с висок ток, след което следват и други модели – от ботуши до сандали. Сред най-новите и въздействащи е колаборацията със Salehe Bemburry, коята променя класическия Crocs Clog като вместо кръглите дупки прави цялата повърхност на вълни. Въпреки това, най-силната връзка остава тази със знаменитостите. През последните години Crocs пуска много модели в колаборация с певци, рапъри и актьори – от Justin Bieber до Post Malone, SZA и Bad Bunny, като по този начин достига до сърцата на милионите им фенове (вижте още: Кание Уест и грозните гуменки или как стана така, че дизайнерските „галоши” са на върха на модната пирамида).

Crocs получават подкрепа и чрез това, че много известни личности ги носят в ежедневието: Фарел Уилямс, Ники Минаж, Хайди Клум, Ариана Гранде са само някои от зведните имена - фенове на гумените обувки. Това да ги носят в свободното си време не ни изненадва, но това да ги носят на червения килим – определено ДА. Музикантът Questlove се появява на наградите Грами с чифт Crocs две поредни години – през 2021г. с черен модел от колаборацията със Salehe Bembury, а през 2022г. с по-традиционен златен модел. Това от друга страна разширява възможностите и за други модели обувки: снимка на Дженифър Лорънс с плажни джапанки под вечерната рокля на филмовия фестивал в Кан обиколи мрежата, демонстрирайки как желанието за автентичност се разпространява все повече и повече.


Crocs x Balenciaga

Как да ги носим?

Развихрете въображението си! Стрийт стилът ни учи, че Crocs могат да бъдат изключително гъвкави по отношение на съчетания. Шарен чифт с различни декорации, щампи, значки и камъни ще изглежда супер със семпла бяла тениска и дънки. Черни Crocs с шипове веднага се превръщат в пънк аксесоар и се съчетават чудесно с овързайз блейзер и панталон със свободна кройка.

More All fashion