Следва

Louis Vuitton Есен/Зима 2023 или как да не личи, че носим 10 000 евро по себе си

Битка на модните гиганти: H&M съди Shein

Новината не ни шокира особено, защото сме запознати със съмнителната модна дейност на Shein

All fashion преди 8 месеца

За пореден път китайският производител на дрехи е главен герой в съдебна битка, след като H&M подаде иск за предполагаемо нарушение на авторските си права.

От H&M обвиняват Shein в нелегално копиране на дизайни без разрешение. Съдебните документи, подадени в Хонконг, съдържат убедителни доказателства под формата на сравнения на продукти на H&M и съответните имитации от инвентара на Shein, като например бански костюми и пуловери. Съдебната битка е в ход от юли 2021 г., като към момента H&M иска да бъде спряно производството на изкопираните модели.

Обвиненията срещу Shein не са първите от този тип - компанията и преди е била подозирана в плагиатство на творчески идеи. Наскоро независими дизайнери излязоха с изявление, твърдейки, че Shein използва таен алгоритъм за идентифициране на модни тенденции и след това възпроизвежда дизайни на творци за своя уебсайт, като пренебрегва правилното лицензиране и кредитиране.

В отговор на обвиненията, говорител на Shein заяви пред The Independent, че компанията приема сериозно твърденията за нарушения и ще се защити срещу съдебния иск и всички твърдения, които счита за неоснователни.

Тъй като съдебните процедури продължават, изходът от това дело несъмнено ще създаде прецедент в индустрията на бързата мода, като ще повлияе на начина, по който марките подхождат към иновациите в дизайна.

Непременно ще следим развитието на случая, за да разберем дали Shein ще бъдат признати за виновни.

More All fashion