Следва

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Isabel Marant, много парижка

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Dior, манифест в жълто и фуксия

„Аз не съм само съпруга, майка или дъщеря. Аз съм жена” - фразата бе част от фантастичната сценография на последното шоу на Диор от миналата вечер, а на огромните екрани се манифестираха и част от останалите вярвания на Мария Грация Кюри, креативен директор на модната къща  

Runway преди 6 месеца

Всеки следващ сезон творческият директор на Dior се бори със стереотипите все по-упорито и директно. Този път настроението на мадам Кюри включва снимки на подчертано бунтовни жени (Бергман като Жана д'Арк, Калас като Медея, Симон Синьоре във филмовата адаптация на романа за салемските вещици „The Crucible“ от 1953 г.) като част от декора, издържан свръхмодерно в жълто и фуксия, и носещ усещането за забързано темпо, идеален фон за една по-скоро спокойна и уверена, отколкото нова или революционна творческа концепция. На подиума, модерните бунтарки на шеф-дизайнера носят дантелени рокли, често дискретно прозрачни, голи рамена, и завършени така подгъви на роклите и полите, че да изглеждат несъвършени и дори разкъсани. Саката им са със скъсен ръкав, тъмни и перфектни като силует, съчетани с искрящо бели ризи.

Същите тези бели (но и черни) ризи, отново с едно рамо, Кюри комбинира с отлично скроени широки панталони; върху палтата и плисираните поли поставя щампа под формата на паяжина и окултни изображения, вероятно спомняйки си любовта на основателя Кристиан Диор към всичко мистично.



Комбинезоните от фин трикотаж са леко накъсани, дънковите панталони са с петна, а сарафаните се доукрасени с престилки и тънки върви вместо колани(вижте още: "Всичко е Фрида Кало на модния подиум на Dior Cruise 2024 в Мексико Сити").



Акцент върху аксесоарите е поставен по традиция - чантите, ботушите, тъмните очила, обувките и характерните бижута са тук, за да дооцветят историята и да поставят финалния щрих на този манифест на модерната женственост.

Точно обратното на Save your marriage, iron properly! 

Цялата колекция на Dior Spring/Summe 2024 е в галерията >
  

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.