Следва

Клинове all around - как и с какво ги носим тази есен

Какво трябва да знаем за новия творчески директор на Moschino Давидe Ренe. Кратък профил на дизайнера

Поредицата кадрови промени в големите марки продължава: вчера Давиде Рене беше назначен за нов творчески директор на Moschino

All fashion преди 6 месеца

Дизайнерът ще стане четвъртият ръководител на колекции в 40-годишната история на миланската къща след Джеръми Скот, Росела Джардини и самия основател Франко Москино. Съставихме кратък профил на маестро Рене, за да разберем по-добре какъв вектор на движение ще избере той в Moschino (вижте още: We Love: чисто новата колекция M05CH1N0 JEANS).

Давиде е роден през 1977 г. във Фолоника, Тоскана, близо до Тиренско море. По време на часовете в гимназията, по неизвестни за него тогава причини, момчето рисува женски дрехи. След това за кратко учи архитектура, преди да се запише в Università degli Studi di Firenze във Флоренция, където учи мода и история на костюма от 1996 до 1999 г. През същия период бъдещият творчески директор на Moschino посещава уроци в модното училище Polimoda, където научава абсолютната свобода на творчеството, която се превръща в емблема на живот му.


Давид Рене и Алесандро Микеле

46-годишният Рене се оказа един от фаворитните за овакантеното място в италианския бранд. Той пристига в Moschino като зрял дизайнер. Съдете сами: портфолиото му включва начало с Алесандро Дел'Акуа (по неговото собствено признание, това е първият му и най-важен учител и ментор) от 1999 до 2003 г.; работа през същата 2003 г. като творчески директор на Ruffo и почти 20 години опит в работата по дамско облекло в Gucci (от 2004 до 2023 г.). Давиде бе част от екипа на Алесандро Микеле, на когото той приписва заслугата, че „го е научил да мечтае за по-големи неща и го е тласнал напред“.

Alessandro Dell'acqua на свой ред сподели с WWD, че се радва за Рене и се гордее с постижението му: „Прекарахме заедно най-добрите години в историята на моята марка. Много се радвам, че италианската къща избра италиански дизайнер с богат опит. Пожелавам на Давиде успеха, който толкова много заслужава."

Новият креативен шеф несъмнено ще се сблъска с предизвикателства, поемайки управлението от Скот, който държеше марката в светлината на прожекторите с бунтарски и остри колекции. Давиде смята назначението се за чест, оказана от председателя на Aeffe SpA Масимо Ферети: „Москино нарича студиото си игрална зала. Вярно е: това, което модата може да постигне, особено италианската мода, винаги трябва да се прави с чувство за игра, за радост. Благодаря ви много, г-н Ферети, че ми дадохте ключовете от вашата игрална зала. Нямам търпение да започнем - ще се забавляваме. Заедно“, каза Рене в прессъобщение. И историята на модната къща определено резонира с него.

Франко Москино вярва, че лошите маниери са наистина лош вкус, така че наследникът на работата му трябва да бъде не само достоен дизайнер, но преди всичко човек . Масимо Ферети сподели , че когато се запознал с Давиде, бил поразен не само от очевидния талант на кандидата, но и от неговата доброта и чувствителност. „ Ние сме убедени, че той ще играе ключова роля в оформянето на бъдещето на Moschino, глобална къща с италианско сърце и наистина уникална луксозна ДНК.“ Ферети добавя: „Всички бяхме впечатлени от неговата изключително изтънчена визия за силата на модата да създава жизнен диалог със света около нас и дълбокото му разбиране на наследството на къщата Moschino. Той е брилянтен дизайнер и специален човек ."

Давиде Рене ще започне работа на 1 ноември 2023 г., като ще покаже дебютната си колекция за  Moschino на Седмицата на модата в Милано през февруари 2024 г. Стискаме палци. 

More All fashion