Следва

Wardrobing: носиш и връщаш или масовият флирт с беззаконието

Chanel Métiers d'art 2024 в Манчестър: туид, пост пънк и Манчестър Юнайтед

С колекцията си Pre-fall 2024 Виржини Виар отдава почит на футбола, текстилните традиции, музикалната култура и отношенията в оживения северен британски град.

Runway преди 4 месеца

Ревюто на Chanel на улица в Манчестър, постиндустриалният метрополис на 160 мили от Лондон в Северна Великобритания, предизвика серия от противоречия. Защо? Вирджини Виар разкри личната си история за избора да защитава гордо оживената и многопластова култура на работническата класа на английския град и включи всичко: от футболното майсторство до музикалната и клубна сцена на Мадчестър (както е известен през 80-те и 90-те години на миналия век), до историческия му статут на първокласен текстилен производствен център през 19 век.

„Харесвам малките градове“, каза тя. „Не като Лондон, който твърде много прилича на Париж. Дядо ми и чичо ми управляваха футболния отбор на Лион. Дядо ми и баба ми имат традиции и в производството на платове."

Така мадам Виар схваща някои от невероятните и многобройни връзки между корените си и френската луксозна къща (Лион е нейният роден град, традиционен доставчик на платове за висшата мода), както и със самата Коко Шанел, която очевидно се влюбва в английския туид продукция, когато преживява връзката си с херцога на Уестминстър и прекарва време в провинциалното му имение Итън Хол близо до Манчестър. След това идва любовта на поколението на Viard към Joy Division и цялата бурна енергия на музиката и изкуствата, която дефинира големия съперник на Лондон. 

Потапянето в северната култура започна с покана от Chanel за футболен мач между Манчестър Юнайтед и Челси вечерта преди шоуто (сам по себе си мач, достоен за гладиаторите от Севера и Юга). На гостите бяха раздадени персонализирани червени футболни фланелки Man U номер 5 (да, като Chanel № 5), за да аплодират отбора на домакините. Резултат: Ман Юнайтед 2, Челси 1. Началото - отлично 

Дъждът е другото нещо, с което Манчестър е известен – помислете за картините на Лорънс Стивън Лоури на хора с кибритени клечки, наведени срещу времето, на път за работа в мелниците. Пороят се изсипа сякаш по поръчка за изложбата Métiers d'Art. Тълпа международни гости с чадъри се настаниха на местата в стил пъб на открито по "Томас Стрийт", типична квартална ивица от червени тухли с барове, магазини за грамофонни плочи, салони за татуировки и независими фирми. „Chanellized“ пространство, което рамкира ревюто по съвършен и неповторим начин. 

Интерпретацията на северното момиче идва с намигване към поп културата на работническата класа от 60-те и 80-те години на миналия век, с бретони настрани и голи крака (жителите на Манчестър са национално известни с това, че предизвикват студа). Виар вече се затвърди като човекът в Шанел, който внася усещането за автентична младост в Chanel. Тя се заигра с десетки вариации на костюми от туид, мини рокли с дължина до и над коляното и А-силует, шорти за колоездене под палта, шапки ала Beatles и скъпи колани с вериги. След това дойдоха момичетата от клуба на Новата вълна, някои облечени в черна лачена кожа - обработена с нещо като хладен дъждовен ефект - други в бебешки рокли с корсажи, украсени с бродерия на двойно C, безопасни игли или дюзи от винил.

Карл Лагерфелд създаде шоутата Métiers d'Art, за да демонстрира майсторството на специализираните работници в модата, доставчици, с които Chanel си сътрудничи. Lesage проектира бродерията, Goossens - бижутата, Le Marie - перата, Barrie - шотландските кашмирени пуловери. Виржини се забавлява със сувенирни тениски, шапки и шалове, вдъхновени отчасти от футбола и отчасти от графиките на клубните листовки.

Всичко това изглежда много Chanel и абсолютно парижки, разбира се: Виар никога не се отдалечава твърде от класиката на модната къща. В колекцията Chanel Métiers d'art 2023-24 откриваме и почит към стандартите за интелигентност на жените и момичетата от Манчестър. Дори когато парите са били малко, предвид заплатите на работниците, да си добре образован и да се обличаш максимално добре, за да излезеш, винаги е било начинът да се правят нещата в този град. По един или друг начин ревюто на Шанел се оказа спектакъл, който накара града да се гордее. Цялата колекция на Виржини Виар за Chanel Pre-fall 2024 е в галерията и видеото >>> 

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.