Следва

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

На търг: 1,15 милиона за рокля на принцеса Даяна

Дело на Жак Азагури и носена за първи път по време на посещение в Италия през 1985… 

All fashion преди 4 месеца

Чарът и обаянието на Даяна продължават да омагьосват 26 години след трагичната катастрофа, отнела живота ѝ. Поредното доказателство: невероятната цена, която неназован купувач плати за нейна рокля, предложена на търг в неделя. 

Принцеса Даяна в роклята на Жак Азагури, 1985

От аукционната къща Julien's Auctions обявиха, че вечерната рокля на Даяна, дело на мароканско-британския моден дизайнер Жак Азагури, е била продадена за невероятните 1 148 080 долара, 11 пъти повече от първоначално обявената цена (четете още: Поне 115 000 лева ще ни струва пуловера с черната овца на принцеса Даяна - търгът е на 7 септември).

Принцесата на Уелс облича изключително характерната за стила на времето си дреха два пъти - веднъж във Флоренция, през април 1985 година, и втори път на концерта на Симфоничния оркестър на Ванкувър през 1986 година.

Роклята на Виктор Еделщайн от 1989, изработена специало за принцеса Даяна

Продажбата на роклята чупи световния рекорд за най-скъпа дреха, носена от принцесата и впоследствие продадена на търг, измествайки лилавата вечерна рокля от Виктор Еделщайн, откупена за 604 800 долара.

От Julien's Auctions обявяват, че се е осъществила и друга продажба на вещ на Даяна: става дума за розовата блуза от шифон, носена от принцесата на портрета за годежа ѝ през 1981 година. Ефирната дреха е намерила новия си фен срещу 381 000 долара (четете още: Shopping Alert: Ким Кардашиян напазарува колието с кръст от аметист на принцеса Даяна).

Блузата от шифон, носена от Даяна на портрета за годежа ѝ през 1981

Лейди Ди е модна икона без аналог и до днес. Тя често се доверява на Жак Азагури за безупречната си визия и самият дизайнер издава в интервю за People, че Даяна изключително много се е вълнувала от модата и е знаела, че ще зарадва много хора, които я чакат да се появи в следващата красива рокля: “Тя отделяше много време, за да се увери, че всичко е точно както трябва, дълго избираше подходящите обувки и бижута и се справяше прекрасно".

Принцеса Даяна в рокля на Жак Азагури, 1985

Макар че Азагури доброволно се отказва от скъпоценните си творения за Даяна, той разкрива, че има една вещ, подарена му от принцесата, с която не е готов да се раздели при никакви обстоятелства: "Едно от най-ценните неща, които имам, е снимка в рамка, която принцесата ми изпрати сутринта, когато заминаваше за Франция, откъдето така и не се върна", казва той.

В онзи съдбовен ден през 1997, Азагури, днес на 67 години, пристига в ателието си, за да открие, че човек от персонала го очаква с пакет: "Вътре имаше рамкирана снимка на Даяна, облечена в три от прочутите ми пет рокли, с послание: "На Жак, много любов, Даяна".

Принцеса Даяна в рокля на Жак Азагури, 1995

More All fashion