Следва

Часовникът "за крак" за 400 000 долара на Риана

Фатално привличане: връзката на Даяна и Доди ал-Файед

Случайна среща със злополучен край
 

Celebrities преди 5 месеца

Обзети от треска покрай последния сезон на “The Crown”, гледаме сериите по няколко пъти в Netflix, с особено дращене в гърлото в моментите, които проследяват последните години от живота на принцеса Даяна (в ролята Елизабет Дебики). Основната тема на сезона е връзката на принцесата с Доди ал-Файед - една любовна история, приключила твърде рано.

Дори да не следите “The Crown”, отношенията между Даяна и Доди са исторически факт, за който знаят всички. Ако още не сте стигнали дотам в сериала, ето хронологията на тази връзка >>>

1986 - Запознанство по време на поло мач 

Доди ал-Файед е най-големият син на милиардера Мохамед Ал-Файед. Той и баща му се оказват част от гостите на мач по поло през 1986 година в Уиндзор, в който участва принц (днес крал) Чарлз. Даяна се оказва близо до Мохамед Ал-Файед, който я запознава с Доди.

1986 - Доди се жени

През 1986, 31-годишният Доди решава да сключи брак с модела Сузане Грегард. Ал-Файед е известен с непостоянството в отношенията си с жените и през годините е свързван със звезди като Уинона Райдър и Брук Шийлдс, освен останалите, но Сузане успява да плени плейбоя и да той ѝ предлага да споделят живота си. Въпреки първоначалния заряд, бракът продължава 8 месеца (четете още: Истинската история за това как принц Чарлз си пада по лейди Даяна Спенсър).

1997 - От Сен Тропе с любов

Годината е 1997, Даяна и Чарлз са разведени, а принцесата и Доди не са се виждали близо 10 години, когато семейство Ал-Файед кани нея и децата ѝ, принцовете Уилям и Хари, на почивка в Сен Тропе, където да избяга за малко от вниманието на папараците. Уви, ваканцията бързо е развалена от британските таблоиди. Папараците следят внимателно всеки ход от престоя на Даяна във Франция.

Часове след завръщането ѝ в Кралството, започват да се появяват материали със снимки от Сен Тропе. Асошиейтед прес дори публикува част от предполагаемо писмо от Даяна до Доди: “Това писмо идва с цялата любов на света и, както винаги, с милион сърдечни благодарности за това, че донесе такава радост в живота на една жена".

Какво точно се е случило след това, пресата мълчи, но се предполага, че Доди е изненадал възлюбената си със стая пълна с рози и множество подаръци. Връзката им се развива бурно и скоро The Sunday Mirror публикува папарашки снимки на двойката в интимен момент (четете още: Netflix пуска интервюто с Даяна, нищо, че Уилям не дава).

1997 - Кели Фишър

Още преди да са имали възможност да се насладят на любовта си обаче, Доди и Даяна са застигнати от проблем. Бившата приятелка на ал-Файед - Кели Фишър, твърди, че все още е била във връзка с него, когато той е започнал да ухажва Даяна.

Фишър наема адвокат Глория Олред, за да предприеме правни действия срещу филмовия продуцент. В съдебен иск Кели твърди, че Доди я е притискал да преустанови процъфтяващата си кариера на модел и да приоритизира връзката им, след което я е изоставил. Фишър допълва, че е научила за романа на Доди с Даяна едва след като техни папарашки снимки са били "публикувани и разпространени по целия свят за нейно огромно съжаление, шок и срам".

31 август 1997 - Трагедията в Париж

Обвиненията на Кели Фишър не отказват Доди да се бори за връзката си с Даяна. Скоро след изявленията на модела, Доди и Даяна се озовават в Париж, където прекарва нощта в хотел "Риц". В ранните часове на 31 август те напускат хотела с автомобил Mercedes-Benz, в който са и бодигардът Тревор Рийс-Джоунс, и шофьорът Анри Пол.

Неуморно преследван от папараци, Пол, за когото е установено, че по това време е бил в нетрезво състояние, губи контрол над колата след завоя в тунела Pont de L'Alma и катастрофира. Доди и Пол загиват на място.

Малко след катастрофата пристига линейка, която трябва да окаже помощ на Даяна, но, за съжаление, тя издъхва по пътя към болницата. Бодигардът Рийс-Джоунс оцелява по чудо.

Смъртта на Даяна - Принцесата на народа, предизвика вълна от тъга и поредица от спекулации, дали тя и Доди наистина са загинали след изгубен контрол над автомобила, или истината се крие някъде другаде. 18-месечно френско съдебно разследване установява, че единственият виновен за катастрофата е загиналият шофьор - Пол (четете още: Случаят Даяна или повторението на историята: Хари и Меган в екшън с преследващи ги папараци).

2005: Увековечени

През септември 2005 година, осем години след трагичната им смърт, Мохамед ал-Файед открива бронзова статуя на покойните влюбени в универсалния магазин Harrods. Статуята изобразява ръцете на Доди и Даяна, пускащи на свобода орел.

В друг магазин на Harrods, чийто осбственик е таткото на Доди, също има монумент, посветен на двойката, на него се вижда тяхна снимка и годежен пръстен, който, според Мохамед, е бил купен само няколко часа преди фаталния край.

На 30 август тази година Мохамед ал-Файед напусна нашия свят на 94-годишна възраст. През всички години след катастрофата, той не спираше да настоява за по-нататъшно разследване на смъртта на сина му и принцесата, тъй като смяташе, че това не е инцидент, а планирано убийство от страна на кралското семейство.

Конспиративните теории около катастрофата, сложила край на живота на принцеса Даяна, продължават да вълнуват мнозина. Каква е точната истина, едва ли някога ще разберем. 

More from View Sofia

Starbucks отличи най-добрите майстори на кафето: Брандът отбеляза 10-ото юбилейно издание на Бариста Шампионата за регион EMEA

Life преди 10 месеца

Най-добрите баристи на Starbucks® премериха сили на Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание на състезанието, което се проведе в nOva art space. Заедно с авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев – оперативен директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев – регионален мениджър на Starbucks за България, Свилен Лалев – регионален мениджър на Starbucks за България и Дана Хейдел – Starbucks Brand HR Румъния и България, за първи път част от журито бяха журналисти и инфлуенсъри

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.