Следва

Кой какво облече на червения килим на Critics Choice Awards 2024

Седмица на мъжката мода в Милано: Prada Fall 2024

Пореден ден в офиса, Fondazione Prada, в края на обедната почивка. Непосредствено зад вратите се простира лабиринтът от работни помещения със сиви килими, безупречно подредени в съответствие с фирмената политика. Скрийнсейвърите на Prada блестят меко под индустриалното осветление. Желаещите да отбележат появата си на това място спират, за да се снимат. Зад ъгъла, в основното работно пространство, куп наведени глави и: уау!

Runway преди 3 месеца

Подиумът за ревюто на мъжкото облекло на Prada за идната есен (а вероятно и за съответната колекция дамско облекло) е повдигнат стъклен под, поддържан от железни подпори високи малко под метър. Отдолу - поток, клокочещ през поляна. Водата тече под пистата, криволичейки по речните камъни и лениво подбутвайки есенните листа по течението си. Туфи трева и тръстика дооформят декора, за който думите и възклицанията на изненада и възторг не достигат. Над стъклото обаче настроението бързо ни връща към нормалния работен ритъм. Пистата криволичи по път, очертан от редица плътно натъпкани въртящи се офис столове, върху които седят гостите, повече напомнящи тълпа, чакаща за кастинг, отколкото група от най-височайшите възможни модни гости и звезди от цял свят.  

Г-жа Прада каза зад кулисите: „Живеем във време, в което не можем да избегнем разговорите по важните теми. Например природата." Както тя и Раф Симънс, равнопоставените креативни директори на Прада, обясниха в съвместната си пресконференция, идеята зад колекцията им е тясно свързана с нашата естествена среда, изолацията от нея и необходимостта от връщането ни към нея. Симънс добави: „Скрийнсейвърите на повечето хора показват природа, но все пак всички ние живеем в много синтетична среда, създадена от самите нас.“

Колекцията Есен 2024 за мъже на италианската модна къща включва носими работни ансамбли за различни начини на живот, като Раф изброява „бизнесмена, работещия човек, мислещия човек“. Изобилие от вратовръзки, което впечатлява на общия фон на безметежност и небрежност. Очевидно въплащение на идеята за безопасна и щадяща идентичност, която мами носещия тази мода да се върне към простото и изначалното, канейки природата по-близо. Текстурираните плувни шапки (вечната класика на Prada) са комбинирани с подобие на плувни очила със странични панели и кожени сандали. Тесни дъждобрани, якета от туид (адаптация на плата, пренесен от миналия сезон), сиви палта с три копчета и вдъхновени от моряшката мода връхни дрехи със златни копчета (от напукана кожа или тъмносин найлон) – всичко това предполага маршрут на открито. Коланите са прикрепени един към друг и създават усещането за повече сигурност, напомняйки патрондаш, а обемните найлонови чанти са преплетени с по-малки еквиваленти от кожа.

Още вторият модел на пистата показа кожени чехли на босо, същите обувки, които Симънс спомена, че носи, когато разхожда кучето си сутрин: „В тези моменти наистина мисля по различен начин за природата.“ Той също така спомена Elfstedentocht, холандски културен празник (и състезание с кънки на лед), който е възможен само когато някои реки замръзнат през зимата. Дали тук съзираме критика към отричането на проблема и продължаването на „нормалните“ модели на поведение въпреки надигащите се води, които застрашават да ни удавят? По-скоро не, или поне и двамата дизайнери останват предпазливи. „Вероятно има нещо, свързано с времето“, признава г-жа Прада: „Да“.

От двамата, Раф и Миуча, тя е по-емоционалната: „Заплашително е, да. За мен дори е страшно. Това бе и впечатлението ми, когато видях нашия подиум за първи път. Страшното е това, че не можеш да докоснеш природатаа през стъклото. Точно преди началото на ревюто обаче забелязах паяк на една седалка до мен: беше си проправил път".

Цялата колекция Prada Men Fall 2024 е в галерията и видеото >>>
 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.