Следва

Месечен ХОРОСКОП - Февруари 2024

Помощ: постоянно мисля за лоши неща (и как да спра да го правя)

Факт е, че няма човешко същество, невръхлитано от време на време от негативни мисли. По-чувствителните натури по-често от останалите мислят за ужасни неща, които евентуално могат да се случат на нас или на близките ни. Да видим в какво се корени същността на проблема.

 

Health преди 2 месеца

Страховете, обичайно водещи до негативните мисли, могат да бъдат фокусирани върху нас самите, върху нашите действия и това, което другите ще си помислят за нас. От една страна, такива неспокойни мисли могат да бъдат полезни - предвид възможността за негативно развитие на събитията, ние ставаме по-внимателни, по-предпазливи и започваме да мислим за последствията. Способността да се правят негативни прогнози позволява да мислим как да се предпазим от опасност или да избегнем негативен резултат.

От друга страна, някои от нас са повече от останалите склонни към непродуктивни тревожни мисли. Неспокойните мисли или образи, свързани с бъдещето, не стимулират конкретни действия, а са фиксирани върху изключително малко вероятни, плашещи резултати от събития. Тези мисли засенчват разумните разсъждения, предизвикват изразена тревожна реакция и ни лишават от спокойствие и сън.

Можем да опитаме да се справим с безпокойството сами, разглеждаме основните методи:

Опитайте да намалите безпокойството си, като направите дихателно упражнение: поемете пет бавни, дълбоки вдишвания и също толкова на брой бавни издишвания.

Задайте си няколко въпроса относно тревожните ви мисли:

Имам ли сериозни фактически доказателства за притеснение и страх?
Какви други варианти за изход от ситуацията, която ме тревожи, пропускам?
Ако това, от което се страхувам, се случи, как мога да си помогна?
Какво мога да направя сега, за да предотвратя евентуален отрицателен резултат?

Ще е чудесно, ако си направите труда да дадете писмени отговори на въпросите. Този вид анализ на тревожни прогнози е чудесен начин за справяне с тях.

Превключете вниманието си към занимание, което ви харесва: разходете се на чист въздух, послушайте любима музика, сгответе вкусно ястие.

Споделете притесненията си с любим човек. Това ще ви позволи да погледнете ситуацията от другата страна, да чуете друга гледна точка и да получите добър съвет. Направете промени в начина на живот – достатъчно сън, редовна физическа активност и ограничаване на ежедневния стрес могат да помогнат за премахване на безпокойството и тревожните модели на мислене.

Живейте в момента. Тревожните мисли винаги се отнасят до бъдещето, което не можем да контролираме и предвидим - можем само да правим предположения и вероятностни прогнози. Не позволявайте на тревожните прогнози за бъдещето да съсипят настоящето ви. Приложете една от техниките за психологическо „заземяване“. Например, помислете за днес, запомнете и назовете датата, деня от седмицата, часа от деня, адреса, на който се намирате в момента. Напомнете си, че сте в този момент, а не в бъдещето, и точно сега сте в пълна безопасност. 

Спомнете си миналите си тревожни прогнози. Колко често се оправдаваха? Колко често бъдеща ситуация ви се е струвала непреодолима, но не сте претърпели реално нараняване или друга вреда в резултат?

И все пак, с толкова уморяващото безпокойството и негативните мисли не винаги можете да се справите сами. Един от най-ефективните методи за лечение в момента е когнитивно-поведенческата терапия. Това е психотерапевтична опция, която е насочена към проблемното мислене и предлага ефективни стратегии за премахването му.

Друга възможност за лечение е психофармакотерапията. Има достатъчно на брой ефективни лекарства, които специалист по психично здраве (психиатър) може да предпише за справяне с тревожността и неспокойните мисли. Понякога лекарствата могат да се използват като допълнение към психотерапията, но те винаги трябва да бъдат предписани от специалист.

Какво е „стреслакс“ и защо не ни позволява да се изключим? 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.