Следва

Светът е пълен с любов: Лейди Гага и Хоакин Финикс

Берлинале 2024: протести, политически речи и Килиан Мърфи в откриващия филм

Берлинале стартира в четвъртък и ще продължи до 25 февруари.  

Movies & TV преди 2 месеца

Филмовият фестивал в Берлин беше открит официално вчера, 15 февруари, с церемония в кинотеатър Berlinale Palast в германската столица. Сред високопоставените гости в първата вечер бяха филмовите ветерани Вим Вендерс и Фатих Акин, актрисата Вики Крипс и председателят на международното жури Лупита Нионго, заедно с колегите си от журито Брейди Корбет, Кристън Пецолд, Алберт Сера, Жасмин Тринка и Оксана Забужко.

Журито на Берлинаре 2024

Преди началото на първия филм за вечерта - "Small Things Like These" с участието на Килиън Мърфи, публиката в кино Palast беше приветствана от водещите Хаднет Тесфай и Джо Шюк. В представянето си те вмъкнаха редица забележи и препратки с политическа насоченост.

"С хилядите загинали и продължаващото насилие в Близкия изток от 7 октомври насам, каква е ролята на един филмов фестивал? Каква е нашата цел? Тези събития оказват влияние не само върху нас като индивиди, но и върху институции като Берлинале. Така че не можем да си позволим да се преструваме, че това не ни засяга", отбеляза Тесфай.

Хаднет Тесфай и Джо Шюк 

Нейното изказване беше придружено от бурни аплодисменти от публиката в залата. Съпредседателите на Берлинале, Карло Чатриан и Мариет Рисенбек, от своя страна, обърнаха внимание на друга, важна за германското общество тема: "На Берлинале има много място за диалог между хората и изкуството. Но няма място за омраза. Омразата не е в нашия списък с гости и няма да бъде поканена", каза Рисенбек, като с това обясни решението на организаторите да не допуснат на церемонията членове на крайнодясната политическа партия "Алтернатива за Германия" (четете още: Оскари 2024: Пълният списък на номинираните).

Протесиращи пред кинотеатъра Berlinale Palast

Срещу идеите на "Алтернатива за Германия" се обяви и германският министър на културата - Клаудия Рот, която по време на речта си заяви, че в момента германската демокрация е "атакувана" от крайнодесни актьори. Политическата енергия на сцената се съчета и с прояви от червения килим. В началото на вечерта, пристигането на официалните гости беше прекъснато от демонстрация на режисьори, които се борят за "демокрация, разнообразие и мирно единение".

Според организаторите на Берлинале, в протеста са се включили между 50 и 60 филмови творци, сред които Джонатан Бърлин, Мерет Бекер, Луиза Гафрон и Пега Феридони. Те са изразили своята подкрепа за демокрацията, скандирайки "Демокрация, защитавай" (четете още: Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме).

Фелине Роган и Папис Ловедей

Силни политически изказвания забелязахме и във визиите на гостите на фестивала. Сценаристката Елиза Хитман направи изявление, като постави послание на гърба на роклята си - "Прекратяване на огъня сега", призовавайки за край на израелската военна кампания в Газа. Германската актриса Фелине Роган носеше огърлица с надпис "FCK AfD", а моделът Папис Ловедей се присъедини към нея, държейки голям плакат гласящ: "No Racism, No AfD".

"Научих, че съм първият чернокож председател на журито", каза Лупита Нионго, обръщайки се към публиката на Берлинале. "Въпреки че съм нещо повече от моята раса, аз се чувствам много горда и смирена и за мен е чест да преодолея тази бариера. И в момент, в който има толкова много разделение, а с прогреса идва и регресията, аз наистина се гордея, че съм символ на прогреса."

Актьори позират с плакати, на които са изобразени лицата на девет убити при нападението в Ханау

След напрегнатото начало на първата вечер, домакините успяха да представят и филма “Small Things Like These”. Лентата е дело на Енда Уолш, който адаптира роман на Клеър Кийгън, включен в списъка на наградата "Букър". Историята разказва за мъж, който открива, че местният манастир всъщност приема така наречените "изпаднали момичета и жени". Това разкритие го принуждава да се изправи срещу някои трудни истини за манастира, родния му град и собствения му живот. Гледаме трейлъра >>>

More Movies & TV