Следва

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Acne Studios, смелост за носене

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Dior, мода с главни букви

По вече установена традиция, докато обмисля есенно-зимната колекция на Диор за 2024, Мария Грация Кюри разсъждава върху влиянието на жените върху света като цяло и индустрията в частност.

Runway преди 1 месец

Този път главният герой в колекцията е самата Miss Dior, което е изписано с големи ръкописни букви върху поли (мини и до коляното), сака, тренчкоти и палта.

Според самата креативна директорка, тя увеличава архивното лого, нарисувано за кампанията по повод откриването на бутика на Miss Dior през 1967 г., когато френската къща за първи път пуска колекция готово облекло, т.е. конфекция. По това време това е своеобразна революция за марката, като ready-to-wear колекцията е създадена от Марк Бован. „Мисля, че той е бил много далновиден човек за онова време, защото модната къща се е намирала в трудна позиция. Тя е поддържала връзка с малко на брой много модни клиенти, а жените променят нагласите си динамично. Не всички творчески директори са били толкова далновидни, че да усетят идването на новата ера, а с нея - и на новите жени“, обяснява Кюри. 

И така, за да покаже признателността си към Bovan, дизайнерката се заобикаля с архивни снимки на модели, позиращи в мини- и макси рокли с А-силует от края на 60-те години на миналия век, както и работата на ултрабляскавата Габриела Креспи, италианска авангардистка и изявен интериорен дизайнер. Именно на последната Бован поръчва дизайна на новия бутик.

Ето защо в настоящата колекция на Мария Грация се появяват полупрозрачни рокли (някои от струяща коприна или украсени с кристали и ресни), тренчкоти на всякакви ивици и група костюми с поли. Място намериха и леопардовият принт, и карето. Всичко това идва в сдържана (с изключение на „хищника“) палитра: бяло, млечно, бежово, сиво и черно. Обувките включват лачени ботуши със странични каишки и такива с капсов декор, който имитира балетни обувки.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.