Следва

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: старият, но златен Louis Vuitton

Спокойният лукс на Довил се завърна в шоуто на Chanel с 5-те артикула, които Коко боготвори

С колекцията си Есен/Зима 2024/2025 на Chanel, артистичният директор Виржини Виар ни отвежда в Довил, където Коко отваря първия си моден бутик.

Runway преди 1 месец

Има места, които не са обикновен фон, а като на магия стават активна част от случващото се. Такъв е случаят с Довил, с неговото меланхолично синьо-сиво небе, неговите плажове и крайбрежието. Тук през 1912 г. Габриел Шанел отваря първия си моден бутик в Gontaut-Biron, след успеха на магазина си в Париж, който я довежда до завладяването на елита на времето. И именно там, в този елегантен туристически курорт, разположен на брега на Нормандия, където времето сякаш тече по-бавно, Габриел разширява полето си на действие, давайки живот на напълно нов стил със спортен тон, който отразява тамошния дух и начин на живот, но преди всичко отговаря на новите потребности на обществото. В магазина си Габриел продава широкополи шапки, но също така и дрехи, идеални за дейности на открито - пуловери от трико, раирани ризи и широки панталони. Днес модна къща Chanel, с колекцията си Есен/Зима 2024/2025, ни върна в очарователния Довил с неговото зимно море и същевременно спокоен и изискан стил. На модния подиум бяха показани ключовите елементи, които отличават тази така жизнелюбива мода.

„Довил е мястото, на което всичко започва. Годината е 1912-та, появява се първият магазин за шапки и след това, много скоро, първите дрехи с визионерски и радикален стил. Тази история е много близка до сърцето ми“, обяснява творческият директор Виржини Виар. „За тази колекция пресъздадохме крайбрежието на Довил, добавя тя. - Гигантски екрани, на които издължени и романтични силуети пресичат светлината от зори до здрач. 20-те и 70-те тук се пресичат и преплитат: силуетът на Дейвид Бауи, магнетизмът на филмовите звезди, крачещи по пясъка, като Анук Еме, голяма приятелка на Габриел Шанел. Тази колекция отдава почит на тези фигури."

Ето го спокойният лукс на Довил в 5-те парчета, които дефинират модата на Коко отпреди повече от век та чак до днес. 

#1 Шапката с широка периферия и другата - от туид

Шоуто започна със серия от много леки широкополи шапки в пастелни нюанси, натоварени с изящно ретро излъчване. И това не е просто усещане: шапките, които Коко продава в бутика в Gontaut-Biron, са точно такива, украсени с пера или панделки. В новата им версия декорацията е блестяща брошка във формата на четирилистна детелина или перце. И като стана дума за шапки, по-мъжкия им фасон - кепето, също не бе пропуснато, ушито от туид.

#2 Мъжкото палто

Облеклата, вдъхновени от мъжкиястил, са основополагащи в модата на Габриел Шанел и този аспект в колекцията Есен/Зима 2024/2025 е добре представен от дългото мъжко палто, което се предлага в туид, а също и в карирана версия. Допълнен е с колан, който обаче не пристяга талията: силуетът се плъзга, кройката е удобна.

#3 Костюмът от туид

Костюмът от туид, икона на модната къща, няма как да липсва във всичките му версии. В тази колекция костюмът с жилетка и панталон се откроява, защото перфектно въплъщава спокойния и удобен подход в първите облекла на Chanel и в същото време се представя като съвременния костюм par excellence, способен да придружава всяка жена в нейните сложни дни с комфорт и елегантност.

#4 Линиите

Именно в Довил Габриел Шанел лансира марино ризата и поради тази причина препратките към дрехата не могат да липсват в тази колекция. Райетата се появяват върху пуловери и жилетки, за да бъдат напластени и смесени, и комбинирани по най-небрежния начин: с дънки.

#5 Удобната рокля

Благодарение на Габриел Шанел жените най-накрая се сбогуват с ограниченията на дрехите от Belle Époque: заменят ги хлъзгави и плавни модели, и ги освобождават завинаги. Точно тези дрехи затварят шоуто и е лесно и вълнуващо да си представим жените отпреди един век, в разгара на революцията, на брега на морето "Les Planches".

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.