Следва

Новата Louis Vuitton е it-bag на пролет 2024

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.

All fashion преди 1 месец

Колието със сърце, носено на гърба

„Защо жените да не могат да правят каквото искат с телата си? Трябва ли да бъдат покрити от главата до петите, за да се отнасят добре с тях?“, каза Антъни Вакарело, артистичен директор на Saint Laurent, пред сп. Numéro през 2018 г. Този сезон парижката модна къща отново насочва вниманието към женската фигура чрез съблазнителна игра с прозрачността.

Силуетите Есен/Зима 2024/25, които включват серия от ефирни рокли, събуждат както елегантността на антична статуя, така и недосегаемата и страховита чувственост на фаталната жена - подписът на къщата. Антъни Вакарело е истински маестро. Платовете, използвани в шоуто му, не покриват, а подчертават и придават блясък на женското тяло. 

Тази извънредна лекота се подчертава от аксесоарите към тоалетите, от небрежните палантини от изкуствена кожа до бижутата от стъкло и тюрбаните, вдъхновени от Палома Пикасо. 

Но централната част на това шоу на Saint Laurent откриваме в съвършения завършек на един от представените ансамбли: асиметрично колие във формата на сърце, украсено с червени камъни, кристали и перли. Носено наобратно, колието се вижда само отзад. В Saint Laurent деколтето не е единственото място за специално отношение...

Любовната история на Сен Лоран със сърцата

„Без елегантността на сърцето няма елегантност“, казва Ив Сен Лоран. Още през 1962 г., годината на дебютната колекция на новата модна къща, темата за любовта се превръща в иконична черта на марката, която след това е преведена в бижута - брошки във формата на асиметрично сърце, павирано със светещи скъпоценни камъни, същински скъпоценен талисман. „Беше много едро бижу, високо дванадесет и широко осем сантиметра, проектирано по това време от бижутер на име Роджър Шемама“, обяснява Пиер Берже пред Numéro през 2016 г.

Независимо дали се появява като брошка или украса върху карминовочервена кожа с косъм, както в колекцията есен/зима 2016/2017 на Еди Слиман (Hedi Slimane), сърцето играе основна роля в класиката на къщата. 

През 1990 г. Ив Сен Лоран рисува скица на това колие със сърце за списание Vogue, и именно него преосмисля днес Антъни Вакарело. „Какво по-красиво за една жена от това да върже страстта около врата си под формата на сърце?“ Мотото на великия моден дизайнер със сигурност отеква в съзнанието на талантливия артистичен директор.


Скица на „Сърцето“, направена от Ив Сен Лоран за списание Vogue през ноември 1990 г. Фондация Пиер Берже-Ив Сен Лоран, Париж


Обеци Saint Laurent от Антъни Вакарело


Обеци Saint Laurent от Антъни Вакарело


Маншети Saint Laurent от Антъни Вакарело


Маншети Saint Laurent от Антъни Вакарело

More All fashion