Следва

Пиерпаоло Пичоли напуска Valentino

Големите модни изложби: Ирис ван Херпен в Musée des Arts Décoratifs в Париж

Изключителната изложба в MAD в Париж показва креативната мода на Ирис ван Херпен - интердисциплинарно пътешествие, което поставя дрехите и аксесоарите в диалог с произведенията на изкуството и природните елементи, които вдъхновяват талантливата холандка, която предпочита да облича кралици.  

All fashion преди 1 месец

На по-малко от 40 години, Ирис ван Херпен е главният герой на голямата изложба в Musée des Arts Décoratifs, Париж - „Скулптуриране на сетивата“ (до 28 април 2024 г.). Със сигурност не е първият път, в който нейни дрехи, излезли сякаш от научно-фантастични филми или книги с приказки, направени с мисъл за вода, кристал, фотонни частици, толкова емоционални, но и толкова технологични, са изложени в музей. Тук си припомняме за Met и изложбите „Manus X Machina“, „Victoria & Alberт“, „Alice Curiouser and Curiouser“. Но една ретроспекция, изцяло фокусирана върху дизайнер, който все още е сред нас, е признание, което MAD досега е давал само на Yamamoto през 2005 г., Dries van Noten през 2014 г., Martin Margiela през 2018 г. и Тhierry Mugler през 2021 г. Aко искаме да засегнем и въпроса за пола, сред музейните институции на западните модни столици единствената съвременна жена дизайнер, която е обект на монографична изложба, е Рей Кавабуко (Rei Kawakubo) в Met.

След стаж в Alexander McQueen, Ирис ван Херпен основава своята модна къща през 2007 г., на 23-годишна възраст, сливайки майсторство, иновации, еко-отговорност и женска сила. Тя е определена като „концептуален художник, чийто способ са дрехите“, от Харолд Кода (бивш ръководител на Met's Anna Wintour Costume Center). Ирис винаги подчертава значението на обучението си по класически танци в работата си: „Танцът ме тласна да обмисля пространството около тялото, както би направил един танцьор. Моята работа е да трансформирам триизмерната хореография от микро-движения в рокли“.

Изложбата, която представлява пълно потапяне в нейния сложен творчески процес, поставя редом над 140 дрехи и аксесоари, изработени в ателието й в Амстердам, произведения на съвременното изкуство и природни елементи като корали и вкаменелости, чиято сложна морфология винаги я е очаровала. Сценарият на изложбата е разделен на девет тематични области, започвайки от „Вода и мечти“, защото водата е смятана за източник на живота. Тя е в основата на много от нейните дрехи и е повтарящ се елемент в ревютата й. Виждаме вода в последната й колекция „Carte Blanche“, представена чрез видео във вода от Джули Готие. Ирис черпи вфъхновение от места и неща, които биха били странни за повечето от нас.

Емблематичната рокля Skeleton e едъхновена от произведение на Heishiro Ishino, роклята Cathedral - от готическия шкаф от Ferruccio Laviani. Ирис е изключително разпознаваема, освен заради дрехите, които създава, и с външния си вид на готическа красавица, излязла от средновековна книга, с нейния поетичен език, който използва дори в социалните медии и който е много различен от общата модна норма, с ревюта си, които са на нивото на тези на McQueen. Никога няма да забравим нейните модни шоута: „Voltage“, в което художничката Natalja Heybroek танцува, обградена от електрически разряди, които визуално се превръщат в малки светкавици, „Biopiracy“ - с модели, затворени във вакуумни торби, висящи от тавана като ембриони в научно фантастичен филм, „Hypnosis“, в което си колаборира с Anthony Howe и изпозлва невероятния ореол „Omniverse“, който той създава. Ирис ван Херпен наистина е впечатляваща. Нека видим какво споделя пред L’OFFICIEL ITALIA.

LOI: Как се роди тази изложба?

IVH: Това е мултидисциплинарна изложба, която обединява мода, изкуство и наука, родена след много дълъг разговор с куратора Cloé Pitiot, която познава работата ми много добре. Идеите, които избрахме, дойдоха от нас двете и от помощник-куратора Louise Curtis. Заедно разучихме архивите на MAD и други парижки музеи, както и тези на Посолството на свободните умове в Амстердам.

LOI: Можеш ли да ни дадеш конкретен пример за твоя начин на действие?

IVH: Един корейски скулптор отдавна ме вдъхновява, U-ram Choe. Много исках да го представя в секцията New Nature, но точно тогава той организираше собствената си изложба. Cloé ми предложи, отново в сектора на кинетичното изкуство, дуо японски артисти - Collective Mé. Потопих се в работата им и се родиха две светлинни инсталации за изложбата.

LOI: Изложбата е ретроспективен поглед към твоите 16 години творчество. Кои дрехи би определила като изключителни?

IVH: За мен всички те са свързани. Бих казала, че Water Dress е отправната точка. Ненапразно посветих първите два раздела на изложбата на водата, защото тя е основен елемент в моята работа. Тя е самият произход на живота. След това можем да видим Top Crystallization от 2010 г. - първото ми творение, направено с 3D принтер, което е и на корицата на каталога, защото бележи началото на работата ми с архитекти и учени - в конкретния случай с архитекта Daniel Widrig. Моделите Skeleton и Cathedral са създадени в сътрудничество с Isaie Bloch. Skeleton е от 3D отпечатан найлон, а роклята Cathedrall е от 3D отпечатан полиамид и е покрита с галванична мед, за да наподобява изгорено дърво. 


На първата снимка: Рокля от колекция "Syntopia" F/W 18-19, снимка Sølve Sundsbø. На втората снимка: "Наутилус", Вим Делвойе, 2017 г.

LOI: Как се ражда една твоя колекция?

IVH: По хаотичен начин, с много експерименти върху материалите, а след това върху моделите. Работя върху различни дрехи наведнъж, защото всяка от тях има свой ритъм и е необходима почивка преди да се навлезе във финалната фаза на изработка.

LOI: С Bjork сътрудничите от години, а напоследък все повече ззезди - от Бионсе и Дженифър Лопес до Кейт Бланшет - носят твои дрехи на турнета, видеоклипове или червения килим. Идеален начин, особено на сцената, да се покажат напълно театралността и движението на твоите творения.

IVH: Много ми харесва да работя върху създаването на изработени по поръчка дрехи за артисти, на които се възхищавам, но когато няма време за това, използваме вече съществуващи визии от архива.

LOI: Всъщност MAD пресъздава твоето ателие.

IVH: Всяка колекция изисква много експерименти. Имам архив, който съдържа стотици мостри, резултат от години експерименти. Преоткриването им за изложбата беше много стимулиращо, като преоткриване на дневник на еволюцията на моето майсторство. Много от тях не са използвани. Дори бях забравила за тях, но биха могли да станат отправна точка за бъдещи творения.


На първата снимка: Редакция от L'OFFICIEL Русия. На втората снимка: Изображение от L'OFFICIEL ITALIA n. 35, снимка Домен Ван де Велде, 2020 г.

LOI: Как избра да се опишеш в каталога на изложбата? Сама ли написа текста?

IVH: Не, но има дълго интервю с Hans Ulrich Obrist и важен текст от куратора - Тилда Суинтън е написала красиво произведение...

LOI: Как се информираш за развитието на изкуството и науката?

IVH: Правя много проучвания онлайн, посещавам много технологични институти и мога да разчитам на препоръки от изключителен кръг от художници, архитекти и учени.

LOI: За кратък период от време беше решила, че ще правиш и ready-to-wear дрехи. Сега само върху висшата модата ли искаш да се фокусираш?

IVH: Висшата мода е моето измерение, харесвам директната интеракция с клиентите, чрез която създаваме всичко по мярка. Също така развитието на новите технологии е толкова централно в моята работа, че сътрудничеството със съществуващи компании, както го изисква броят на конфекцията, е твърде старо и ограничаващо.

LOI: Освен технологичните иновации, твоите творения изискват много ръчна работа. В Instagram сподели, че моделът Heliosphere, носен от Beyoncé на турнето Renaissance, е отнел 700 часа работа. Колко голям е твоят екип?

IVH: Състои се от около тридесет души с много различен опит, включително стажанти и свободни професии. Top Crystallization (горна дреха) е първото ми творение, направено с 3D принтер и бележи началото на работата ми с архитекти и учени.


Изабел Юпер в L'OFFICIEL ITALIA, n. 47, снимка Гилхерме Набхан, 2022 г.


На първата снимка: Кадър от L'OFFICIEL ITALIA n. 34, 2020. На втората снимка: Страница от L'OFFICIEL Бразилия

LOI: Спомням си костюма ти за театралния импресарио Jordan Roth на Met Gala. Имаш ли и мъжка клиентела?

IVH: Имам няколко клиенти мъже. Те очевидно са много освободени, много отворени във възприятието си за значението на женствеността и мъжествеността.

LOI: На последното ти шоу направи референция към плаващ град в Южна Корея.

IVH: Темата за водата, преводът на нематериалността на водата, която е движение и трансформация, е фундаментална за мен. Видеото на Julie Gautier, което говори за колекцията, е заснето във вода. Самата колекция е направена така, че да бъде представена във вода. Живея в Амстердам. Холандия се е занимавала с управление на водите през цялата си история. Интересувам се от решения, свързани с градове в близост до морето, чието съществуване е застрашено от покачващите се нива на океана.

LOI: Кои са фотографите, с които обичаш да работиш?

IVH: Nick Knight, чийто експериментален начин на работа е в съответствие с моя. Харесвам Sølve Sundsbø, обичам Tim Walker, Albert Watson, Jean-Baptiste Mondino… 


На първата снимка: Изложение "Архитектоника" Ф/С 23-24. На втората снимка: колекция Sensory Seas S/S 20, снимка на David Uzochukwu


Шоу “Биопиратство” F/W 2014

LOI: След Париж къде отива изложбата?

IVH: В Бризбейн, в Музея за съвременно изкуство. Ще отвори врати през юни 2024г. с някои промени в сравнение с Париж. Искаме да включим повече местно изкуство, вече работя с куратора. Сградата също е различна, с различни пропорции и следователно всичко ще трябва да се преосмисли. Впоследствие изложбата ще отиде в Сингапур, след това в Ротердам и всеки музей изисква различен проект.


На първата снимка: Колекция Syntopia, F/W 18-19, снимка Giò Staiano. На втората снимка: колекция "Hypnosis", кинетичен ореол "Omniverse" от Anthony Howe

LOI: Ти си все по-търсена за сътрудничества с други марки. Мислила ли си някога за свой собствен аромат? Изглежда като логична стъпка, като се има предвид, че благодарение на дифузията си, парфюмът обгръща тялото с аура, сравнима с тази, създадена от движещите се дрехи...

IVH: Мислила съм за това, трябва да намеря правилния партньор и правилния нос. Това е глава от книгата ми, която искам да проуча, но в момента няма нищо в процес на подготовка. 


Rolls Royce Phantom Syntopia в сътрудничество с Iris van Herpen

More All fashion