Следва

Робърт Патинсън и Сюки Уотърхаус станаха родители

Ozempic с нов "страничен ефект" - бременност

Лекарството за диабет Ozempic, което мнозина използват, за да отслабнат, има друг „страничен ефект“ - бременност, съобщава People.

 

All About Life преди 4 седмици

Всичко започва с факта, че в социалните мрежи масово се появяват истории на жени, които след като започват прием на Ozempic, забременяват - за голяма тяхна изненада. Някои от тях не планират бременност и пият противозачатъчни, други се смятат за безплодни, така че бременността ги изненадва. Една от забременелите дами твърди, че не е успявала да зачене дете няколко години, но забременява два месеца след като започва да приема Ozempic и ражда здраво дете (вижте още: Съществува ли "природен Оземпик" и кой е той?).

Оказва се, че в тази ситуация няма нищо изненадващо, тъй като отслабването, към което основно се стреми Ozempic, само по себе си има положителен ефект върху плодовитостта и общите хормонални нива. „Дори ако говорим само за няколко килограма, това вече може да доведе до факта, че една жена ще възобнови овулацията и ще може да забременее", казва акушер-гинекологът Иман Салех. „Нашите мастни клетки произвеждат естроген, а естрогенът може има отрицателен ефект върху яйчниците и овулацията. Може също така да повлияе отрицателно върху лигавицата на ендометриума."

В допълнение към факта, че Ozempic повишава плодовитостта, поради формулата си, той също така намалява ефекта на контрацептивните лекарства, така че трябва внимателно да наблюдавате ситуацията, докато приемате това лекарство. Разбира се, лекарите забраняват приема на Ozempic с цел забременяване - това е изпълнено с рискове както за майката, така и за детето. „Проучвания върху плъхове, зайци и маймуни показват, че лекарствата за отслабване могат да причинят спонтанен аборт и вродени дефекти, ако се приемат по време на бременност. Все още няма проучвания при хора. Жените трябва да спрат да приемат лекарства за отслабване най-малко два месеца преди планирана бременност“, препоръчва производителят на лекарства Novo Nordisk.


Феноменът Ozempic Face: „лошото“ лице в примери


Също така не трябва да приемате лекарството по време на самата бременност - лекарите казват, че детето може да развие поднормено тегло, както и други аномалии. Да, има истории за напълно здрави деца, чиито майки са приемали Ozempic по време на бременността, но рисковете са твърде големи, за да експериментирате върху себе си, категорични са лекарите.

В бъдеще може би ситуацията ще се промени: производителят на Ozempic започна собствено проучване, за да разбере как лекарството засяга бременните жени и какъв е неговият нов „страничен“ ефект. В същото време продължават изследванията на други странични ефекти на лекарството, заради които пациентите сега съдят компанията производител.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.